Filmski božićni kalendar: Odbrojavanje se nastavlja uz najljepši filmski Advent kod kuće

Filmski božićni kalendar: Odbrojavanje se nastavlja uz najljepši filmski Advent kod kuće

Prošlog smo vikenda započeli sa Journalovim filmskim božićnim kalendarom uz koji brojimo dane do Božića uz najbolje filmove. Budući da su ove godine adventske kućice izostale, Advent smo preselili kod kuće uz najfinije božićne recepte, glazbu i filmove.

Zimski filmovi za odbrojavanje do Božića

Svakog vikenda donosimo vam sedam preporuka za naredne dane, a redom su to filmski naslovi s određenim ‘hladnim’ ugođajem, ponekad božićne, a ponekad drugačije tematike. Zajedničko im je da su neodoljivo zabavni, dojmljivi i pravi zimski filmovi.

Krenimo u novo odbrojavanje!

Nedjelja, 13. prosinca / Holidate

Krenimo u novi filmski božićni kalendar s filmom upravo božićne tematike. ‘Holidate’ je postao vjerojatno najpopularniji film ove zime na Netflixu. Film je po mnogočemu klasična romantična komedija, ali zato izuzetno zabavna i manje cringey nego ostale. Radnja prati Sloane (Emma Roberts) i Jacksona (Luke Bracey) koji mrze blagdane. Konstantno su sami ili izlaze na čudne spojeve, no kad se jednom ovo dvoje stranaca upozna na lošoj božićnoj proslavi, dogovore se da će biti partneri (Holidate) jedno drugom na svakoj idućoj proslavi i prigodi. Možete pretpostaviti da će ih čak i mržnja prema blagdanima upravo na kraju i romantično povezati.

Ponedjeljak, 14. prosinca / Murder on Orient Express

Zimski filmovi odnosno naš popis filmski priča s takvim hladnim ugođajem ne može proći bez misterija s Orient Expressa. Prava zimska atmosfera u filmu snimljenom po romanu Agathe Christie garantira genijalan estetski dojam i neizvjesnu radnju. Hercule Poirot jedan je od putnika u Orient Expressu i prepoznaje vrlo bliskog prijatelja. Zbog snijega su zaglavili na Balkanu, i to točno između Vinkovaca i Slavonskog Broda. Iduće jutro Samuel Edward Ratchett (Johnny Depp) nađen je izboden (12 uboda nožem) u svom kupeu. U vlaku je s Poirotom bilo 13 osoba koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, ali to se promijeni kada se otkrije pravi identitet ubijenog i većine ostalih u vlaku. Žrtvina kriminalna prošlost otkriva jasan motiv, čak i opravdanje za ubojstvo, ali tko je ubojica? 

Utorak, 15. prosinca / While You Were Sleeping

Mlada Sandra Bullock u filmu koji joj je donio nominaciju za Zlatni globus. Šarmantna romantična komedija i drama prati Lucy, kronično usamljenu ženu kojoj jedn događaj promijeni život. Spletom okolnosti, Peteru (Peter Gallagher) spasi život. No, Peter završi u komi i ona se preko laži da je njegova djevojka zbliži s njegovom obitelji. Cijela obitelj i svi ostali smatraju da je divna osoba, pogotovo Peterov brat Jack (Bill Pullman). Lucy i Jack se zbliže i otkriju više jedno o drugome i o sebi samima. Radnja se čini apsolutnom ljubavnom idilom – sve dok se Peter ne probudi.

Srijeda, 16. prosinca / Dead Poets Society

‘Dead Poets Society’ jedan je nama omiljenih dark academia filmova, U pitanju je estetika i radnja često obilježene klasičnom književnošću, događajima smještenim na fakultete ili škole i inspiriranim strašću za znanjem i poviješću. Istovremeno vizualno vrlo dojmljive estetike, često u tamnijim nijansama. Film prati sramežljivog Todda Andersona (Ethan Hawke) koji postaje đak koledža u srcu Nove Engleske. Svi profesori ove prestižne škole su stroge osobe koji se pridržavaju pravila. Svi osim jednog – profesora književnosti Johna Keatinga (Robin William), nekonvencionalnog čovjeka punog entuzijazma, jedinog profesora na koledžu koji vjeruje da riječi i ideje mogu promijeniti svijet. 

Četvrtak, 17. prosinca / Anna Karenina

Prošli je put to bio film ‘Ponos i predrasude’, a sad se na popisu ponovno našla Keira Knightley u još jednoj divnoj povijesnoj drami. Interpretacija ruskog klasika (čiju priču svi znamo) pripala je njoj i genijalnom Aaronu Tayloru-Johnsonu koji glumi Vronskog, a pridružuje im se i Jude Law i Alicia Vikander. Scenarij za ovu ekranizaciju je napisao poznati i cijenjeni Tom Stoppard. Estetski izvrstan film zaradio je brojne nominacije za nagrade, a osvojio je jednog Oscara i čak 32 internacionalna priznanja.

Petak, 18. prosinca / Fargo

Hladni prizori iz ‘Farga’ idealni su za ušuškati se pod dekicom, a posebice za one koji krimiće s crnohumornim šihom. Jedan je ovo od najboljih filmova braće Coen. Prodavač rabljenih automobila Jerry Lundegaard (W. H. Macy) upao je u velike dugove te je odlučio organizirati otmicu svoje žene kako bi od njezinog bogatog oca Wadea Gustafsona (H. Presnell) dobio visoku otkupninu. Jerry živi u Minneapolisu, u saveznoj državi Minnesoti, a za otmicu unajmi dvojicu glupih i okrutnih kriminalaca koji žive u gradu Fargu, u Sjevernoj Dakoti. Od tog trenutka događaji će poprimiti neplanirani tijek, a slučaj preuzima policajka Marge Gunderson (F. McDormand), koju ni trudnoća ne može omesti.

Subota, 19. prosinca / Beutiful Girls

Zimski filmovi ne mogu bez ‘Beautiful Girls’ kojeg smo puno puta pogledali i obožavamo ga. Pijanist Willie Conway (Timothy Hutton) vraća se u svoj rodni grad na okupljanje povodom godišnjice mature. Neke od prijatelja Willie nije vidio od posljednjeg dana škole, a boravak u malom gradu, mogao bi pomoći jer se nalazi na prekretnici osobnog i profesionalnog života. Jedina strast u životu mladog Willieja je klavir koji mu pomaže da ne upadne u potpunu egzistencijalnu krizu. Dolaskom u Massachusettsu sreće stare prijatelje i zajedno se prisjećaju kako su najbolje dane života proveli upravo u srednjoj školi. U filmu uz Timothyja Huttona i Annabeth Gish glume još i Uma Thurman, Matt Dillon, Lauren Holly, Rosie O’Donnell, Natalie Portman i Michael Rapaport.

Ako ste, ipak, zainteresirani za božićne romantične filmove koje možete pogledati na Netflixu, otkrijte ih sve ovdje.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori