Filmska priča: Zašto se film ‘The Prom’ pretvorio u takav kontroverzni promašaj?

Filmska priča: Zašto se film ‘The Prom’ pretvorio u takav kontroverzni promašaj?

Potpisuje ga Ryan Murphy, a u njemu glume Meryl Streep (!), James Corden i Nicole Kidman – četiri hollywoodska imena osigurala su filmu ‘The Prom’ automatski uspjeh (odnosno barem publicitet) i prije nego što je prije nekoliko dana izašao na Netflixu. Murphy garantira kičasto, zabavno i estetski zanimljivo, Corden mali glazbeni spektakl, a Meryl Streep i Nicol Kidman ne treba objašnjavati. Generalno je film ‘The Prom’ bio jedan od nekoliko filmskih naslova u prosincu do kojih smo odbrojavali.

Tko je mogao znati da će premijera proći uz pravi skandal? Osim producentske ekipe koja je to trebala odnosno mogla predvidjeti?

Film The Prom – dugoiščekivani šljokičasti mjuzikl

Prije kiča, šljokica i kontroverze, ‘The Prom’ je bio broadwayski mjuzikl koji je igrao od 2018. do 2019. godine i dobio čak sedam nominacija za nagradu Tony. Redatelj Ryan Murphy ga je prilagodio za film u sklopu 300 milijuna dolara vrijednom ugovoru koji je potpisao za streaming div. Radnja prati Emmu, maturanticu kojoj se bliži proslava mature, a ona ima želju na taj poseban događaj odvesti djevojku.

No, konzervativna škola i društvo u kojem živi joj to ne dopuštaju. Istovremeno u New Yorku pratimo glumce (Streep i Corden) čija je karijera skrenula u krivom smjeru. Nakon katastrofalnih nastupa, treba im nešto što će im donijeti dobar publicitet i pohvale publike. Kad saznaju za borbu mlade tinejdžerice u Indiani, znaju da im je to odlična prilika za prikazati se javnosti u dobrom svjetlu. Prvim letom odlaze u Indianu kako bi pomogli Emmi, a ne manjka catchy pjesama i interesantne scenografije.

Nakon Ratched, osrednji mjuzikl?

Početkom listopada Netflix je lansirao ‘Ratched’, Murphyjevu seriju osmišljenu kao prekvel klasiku ‘Fly Over the Cuckoo’s Nest.’ Glavnu je ulogu Mildred Ratched utjelovila Sarah Paulson, a serija je (kao i mnoge njegove) dobila miješane recenzije. Međutim, tjednima je bila jedna od najpopularnijih serija na Netflixu, kako i priliču maestru trash TV-a (kako ga danas zovu brojni strani filmski kritičari).

Sličan se scenarij ponavlja za film ‘The Prom.’ Iako je već sad u trendingu kao najpopularniji film trenutno, recenzije govore da je ova glazbena komedija kaotična i “nećete vidjeti ništa što niste vidjeli u Disneyjevom filmu prije 20 godina”, piše Roger Erbert. Mnogi se slažu da je Jo Ellen Pellman glumačko otkriće godine, dok je Meryl Streep klasično dobra i njezin bizarni lik neodoljivo je zabavan. Ogromne plesne točke i vizualni aspekt držat će vas prikovanim za ekrane.

Najveći je problem ovog filma ispao voditelj James Corden oko čije se izvedbe i odluke da ga se uopće casta digla katastrofa za Murphyja.

Cordenova izvedba ili ‘najgora izvedba 21. stoljeća’ ?

Dok su Kerry Washington, Nicole Kidman, Meryl Streep i druga glumačka lica relativno zadovoljila publiku, interpretacija Jamesa Cordena dokrajčila je film ‘The Prom.’ Corden je glumio Barryja Glickmana, lika koji se navodno u velikoj mjeri temelji na Brooksu Ashmanskasu, otvoreno gay zvijezdi Broadwayja koja je glumila u istom mjuziklu. Murphyjeva odluka da taj zadatak povjeri straight glumcu/ komičaru/ voditelju Cordenu (koji se u filmu ne snalazi, sjetimo se samo ‘Cats’), pokazala se promašajem.

Jedna od najgorih izvedbi 21. stoljeća (Vanity Fair), ‘sramotan prikaz homoseksualaca (the Telegraph), ‘greška svake scene (Polygon)’ – samo su neki od komentara.. Uopće je neobično da je Murphy koji je i sam gay, a ujedno i poznat po podršci LGBTQ zajednici u industriji, castao straight muškarca u gay liku. Ali i seksualnost na stranu, da je Corden to učinio kao što su to učinili, recimo, Timothee Chalamet i Armie Hammer u ‘Call me By Your Name, sigurno se ne bi pisalo na sve strane o tome.

Problem je, navodno, u tome što Corden daje sve od sebe da bi lik gay glazbenika doveo do karikature. Njegov lik postaje potpuno uvredljiv zahvaljujući bezbroj stereotipa i zastarjelim idejama o homoseksualcima. Kritičari (ali i publika) pišu da Cordena ne zanima ništa u vezi Glickmana, osim činjenice da je gay. Osobnost lika i njegova iskustva nisu bitna, bitan je samo kičasti, sassy prikaz činjenice da je gay.

Iako je priča filma ‘The Prom’ trebala biti poučan i dirljiv podsjetnik na jednakost u društvu i značaj koji ima za svakog od nas, čini se da će se nadalje pisati samo potpuno o promašenom castingu za ovu ulogu, a nitko iz filmske ekipe još uvijek nije komentirao.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori