Filmovi koji će vas beskrajno zabaviti, ako volite Quentina Tarantina

Filmovi koji će vas beskrajno zabaviti,
ako volite Quentina Tarantina

Kad govorimo o najpopularnijim hollywoodskim kreativcima, Quentin Tarantino mora biti na vrhu te ljestvice. Filmski redatelj svojim je atipičnim, dinamičninim i svakako krvavim režiserskim stilom uspio svoje filmove nametnui u najslavnije naslove pop kulture i unatoč činjenici da njegovi protagonisti potpuno bizarni i prava definicija antijunaka, Tarantino ih je uspio smjestiti u mainstream. Kino premijere njegovih filmova rasprodane su unaprijed, a posljednjim filmom Once Upon a Time In Hollywood dobio je osam minuta ovacija na prikazivanju na filmskom festivalu u Cannesu. Jedan je Tarantino, ali svojim je stilom inspirirao cijelu novu generaciju redatelja, a i sam je svoje filmove radio po uzoru na neke druge filmske ikone.

Nedavno je izašla knjiga nastala po njegovom posljednjem filmu s Bradom Pittom i Leonardom DiCaprijem u glavnim ulogama, a dok čekamo bilo kakve vijesti o filmskim novitetima, imamo odličnu listu koja će oduševiti svakoga tko voli Tarantinove filmove, ali već ih zna napamet.

Uvrnuti, duhoviti, prepuni akcije i twistova, ne sumnjamo da će vam naslovi u nastavku zaokružiti ovu nedjelju…

Go

Crna komedija nastala je samo nekoliko godina nakon što je izašao kultni Pulp Fiction i to se svakako osjeti u filmu Douga Limana. Radnja prati tri narativa, a glume redom popularni glumci kao što su William Fichtner, Katie Holmes, Melissa McCarthy, Timothy Olyphant i drugi. Prepun crnog humora, nasilja, droge i seksa, film prati Ronnu (Sarah Polely) koja na poslu pokriva smjenu svog prijatelja Simona (Desmond Askew). Simon sa strane radi kao lokalnin diler koji najčešće drogu prodaju na blagajnu dok radi. Kad njegovi česti klijenti Adam (Scott Wolf) i Zack (Jay Mohr) dođu pokupiti svoju robu, ostanu u čudu kad ih dočeka Ronna. No, budući da je treba novac, Ronna se odluči i sama okušati u ovom biznisu. No, ne zna da ova dvojica zapravo rade za policiju.

Seven Psychopaths

Kad glumačku špicu čine Colin Farrell, Woody Harrelson, Christopher Walker i Sam Rockwell, unaprijed znate da će u pitanju biti filmski spektakl Upravo je to i slučaj s crnom komediju Martina McDonagha koja je oduševila i publiku i filmski kritiku kad je izašla 2012. godine. Uvrnuta radnja prati Martyja (Farrell), autora sklonog alkoholu koji se muči sa svojim scenarijem ‘Seven Psychopaths’ i zna da mu nešto nedostaje. No, on živi poprilično osrednji život koji ga nikako ne inspirira dovoljno da završi scenarij. No, njegovi, u najmanju ruku, ekscentrični prijatelji Hans (Walken) i Billy (Rockwell) zarađuju za život apsurdnim projektom – otimaju pse bogatih ljudi, a zatim ih vrate nakon što za njih dobiju ogromnu svotu novca. Plan im besprijekorno funkcionira, dok ne ukradu psa pogrešnog čovjeka – opasnog gangstera (Harrelson), a sve to skupa moglo biti biti sasvim dovoljno da se Marty makne s mrtve točke sa svojim scenarijem.

Thursday

Ako ste Tarantinovi fanovi zbog estetike, a ne zbog same radnje onda je ovo film za vas. Thursday je snimljem 1998. godine u režiji Skipa Woodsa i u njemu se svakako vide natruhe Tarantinovog stila. U filmu glume Thomas Jane, Aaron Eckhard, Paula Marshcall, Michael Jeter i Mickey Rourke, a r radnja prati bivšeg dilera droge iz Los Angelesa, Caseyja, koji želi započeti miran novi život u Houstonu. Zapošljava se kao arhitekt i baš kad se ponada da može zaboraviti kaotičnu prošlost, jedan od njegovih bivših kolega dilera dolazi mu u posjeti s velikim paketom heroina i bezbroj nevolja koje Caseyja vraćaju na stari put. Iako kritika nije nahvalila film, publika je na njega reagirala vrlo dobro i sasvim je solidan za nedjeljni zabavni maraton filmova.

Red State

Quentin Tarantino čak je i sam rekao da je obožavatelj ovog filma, a isti se i prikazivao u kinu New Beverly Cinema koje je u Tarantinovom vlasništvu. Film prati tri tinejdžera koji na internet upoznaju ženu s kojom žele imati aferu. Travis, Jarod i Billi Ray ne mogu vjerovati da im je to pošlo za rukom, no, nevjerica će biti još žešća kad shvate da je sve bila zamka Albina Coopera, jezivog čovjeka koji sije mržnju i sad ih želi ubiti. Tinejdžeri se daju u bijeg, ali u ovom nezavisnom indie horor filmu, to im neće poći glatko.

True Romance

Izvrstan film morao se pronaći na ovoj listi – napisao ga je sam Tarantino, iako nije u njegovoj režiji. No, već je prva scena jasan pokazaatelj da je u pitanju klasični Tarantinov potpis. Režirao ga je Tony Scott i do danas je to ostao njegov najbolji film kao i jedan od najboljih američkih filmova devedesetih godina uopće. U filmu glume odlični Christian Slater,, Val Kilmer, Patricia Arquette, Dennis Hopper i drugi, a radnja prati Clarence, čovjeka koji na svoj rođendan odluči sam otići u kino. Tamo iznenada upoznaje mladu Alabamu s kojom provede nezaboravnu noć. Poprilično je iznenađen kad mu Alabama otkriva da se bavi prostitucijom, no, unatoč tome, Clarence je zaljubljen i spreman krenuti u novi život s njom. Njih dvoje odlučuju otići u strip klub kako bi pokupili Alabamine stvari i pobjegi, no, njezin svodnik staje im na put zbog čega izbije nasilje. U cijelom kaosu, Clarence slučajno uzima krivi kovčeg, a ne Alabamine stvari – a taj je prepun kokaina mafijaške skupine.

Snatch

Guy Richie režira izvrsne akcijske filmove koji po mnogotoga podsjećaju na filmove Quentina Taratina. Možda vizualno nisu ni slični, Tarantinovi su puno promišljeniji u tom segmentu, ali radnje i likove ova dva redatelja mogli bi često smjestiti i u isti film. Kao Tarantino, Richie briljira u dijalozima, nasilnim situacijama koje graniče s apsurdom, a tu je uvijek velika doza akcije. Snatch nas uranja u prljavi svijet pljačkaša, a u filmu glume poznata imena kao što su Brad Pitt, Benicio Del Toro, Rade Šerbedžija, Jason Satham i mnogi drugi. Fantastično razrađeni likovi (od boksača, amaterskih lopova, ruskih gangstera) ujedinjuju se u nevjerojatno zabavnoj i napetoj utrci u potrazi za ukradenim dijamantom koja će ih odvesti u bezbroj zabuna, obrata i pucnjava.

There Will Be Blood

Po nekima i među najboljim filmova prošlog 2000-ih, There Will Be Blood natjecao se za Oscara za najbolji film, a iako je tu nagradu izgubio, glavni glumac Daniel Day-Lewis (kojeg smo gledali u nekim od kultnih filmova tog desetljeća, dobio je Oscara za svoju izvedbu. Radnja prati Daniela Plainviewa, čovjeka koji je uporan u svom cilju da se obogati u biznisu naftom. Redovito obilazi imanja farmera i od njih kupuje zemlju za sitne novce koju zatim izbuši, dođe do nafte i proda je za pravo bogatstvo. Sa sobom vodi sina H.W.-ja (Freasier) i njihov se imetak samo deblja, dok jednog dana ne posjeti imanje obitelji Sunday. Iako uspijeva dobiti zemlju, Plainview se obvezuje dati veliku donaciju mladiću Eliju. Nakon neočekivanih događaja, Eli mu postaje najveća konkurencija, a Plainview se mora suočiti s činjenicom da unatoč bogatstvu i moći ne mož sve kontrolirati.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje!

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori