9 serija i filmova koje možete gledati dok čekate drugu sezonu ‘Emily in Paris’

Voljeli je ili ne, u zadnjih je mjesec dana vrhunskom kostimografijom, lokacijama i glumačkom postavom značajno podigla prašinu. Netflixova serija Emily in Paris u prvi plan stavlja ambicioznu djevojku Emily koja se prilagođava francuskom načinu života. 

Ukoliko se želite opustiti nakon radnog tjedna gledajući neku sladunjavu priču, ova je serija mogući odabir. Prva sezona donosi deset epizoda u trajanju od 30 minuta, a potvrđeno je da ova Netflixova uspješnica dobiva drugu sezonu. 

„Deux is better than un.“, no za drugu ćemo se sezonu morati još malo strpjeti s obzirom na ograničenja koja je COVID-19 stavio na mnoge TV i filmske produkcije. Ne brinite se, za vas smo pripremili 9 najboljih serija i filmova o Amerikancima koji nisu mogli odoljeti francuskoj glazbi, beretkama, mirisu kroasana i pariškim ulicama.

1. An American in Paris (1951.)

Naslov prilično govori sve. Za sve umjetnike francuska prijestolnica Pariz početkom 1950-ih godina predstavlja pravi raj. Takav je slučaj s ambicioznim mladim slikarom Jerryjem Mulliganom kojeg sjajno igra Gene Kelly. Jerry pokušava uspjeti u pariškim umjetničkim krugovima. An American in Paris izuzetno je zabavno djelo koje imponira stiliziranom režijom, raskošnim i precizno koreografiranim plesnim točkama te iznimno raspoloženim glumačkim nastupima.

2. Funny Face (1957.)

Pod redateljskom palicom Stanleyja Donena, u američkom glazbenom filmu, u glavnoj se ulozi pojavljuje glumačka diva Audrey Hepburn kao Jo, sramežljiva blagajnica u knjižari koju otkriva slavni modni fotograf kojeg glumi Fred Astaire. Odvodi ju u Pariz u kojem se rađa njihova ljubavna romansa.

3. Charade (1963.)

S još jednom kombinacijom Audrey Hepburn i Grada Svjetlosti, složit ćemo se, ne može se nikada pogriješiti. Amerikanka živi u Parizu te nedugo nakon iznenadne smrti muža doznaje da je isti bio upetljan u neke mračne poslove te da bi u njih mogao biti upetljan tajanstveni i šarmantni Peter Joshua, čiji lik tumači Cary Grant. Film je doživio veliki uspjeh te je snimljeno nekoliko remakeova.

4. Sex and the City, sezona dva i šest (1999. i 2004.)

Miranda, Carrie, Samantha i Charlotte, četiri su najbolje prijateljice koje otvoreno razmjenjuju svoja ljubavna iskustva te koje su na prvu osvojile srca djevojaka i mladića. Protagonistica Carrie Bradshaw ne samo da živi u Parizu u posljednjoj sezoni, već pokušava zavesti svog dečka Mr. Biga koji joj je ranije u seriji zabranio da ga slijedi u Pariz. 

5. Passport to Paris (1999.)

Trinaestogodišnje blizanke Olsen očajnički žele proširiti vidike i putovati svijetom. Roditelji ih šalju u Pariz na proljetne praznike. Blizanke uspijevaju koketirati s francuskim dječacima i provode prijedlog za čistu pitku vodu u francuskom veleposlanstvu u ovom nesumnjivo šarmantnom dječjem filmu za cijelu obitelj. 

6. Something’s Gotta Give (2003.)

Ljubav nema pravila, a to najbolje zna Jack Nicholson, kojem godine ne predstavljaju problem i često je u društvu lijepih i mladih djevojaka. A kako su Diane Keaton i Jack Nicholson povezani s francuskim Parizom, saznat ćete gledajući film.

7. Le Divorce (2003.)

Atraktivna Isabel Walker iz Kalifornije stiže u Pariz u posjetu svojoj trudnoj sestri. Isabel ne može odoljeti francuskim ljepotama i zaljubljuje se. Ubrzo izbija skandal između američkog duha i temperamenta te francuske otmjenosti i tvrdoglavosti.

8. Before Sunset (2004.)

Dok u jednoj pariškoj knjižari tijekom popodneva predstavlja i kupcima potpisuje svoju novu knjigu, mladi američki pisac Jesse Wallace među posjetiteljima zadovoljno ugleda i jedno poznato lice. Riječ je o privlačnoj Céline, Parižanki koju je Jesse upoznao putujući vlakom kroz Europu prije devet godina.

9. Midnight in Paris (2011.)

U originalnom traileru filma objašnjeno je kako je Pariz ujutro prekrasan, popodne šarmantan, navečer očaravajuć, a nakon ponoći čaroban. Romantična je to komedija o obitelji koja zbog posla odlazi u Pariz. Dvoje mladih koje tumače glumci Owen Wilson i Rachel Mcadams spremaju se vjenčati te proživljavaju iskustva koja će im promijeniti živote. Film slavi veliku ljubav mladića prema najromantičnijem gradu na svijetu te istražuje ljudsku iluziju o tome da bi drugačiji život bio bolji. Tko ne voli na čas pobjeći od realnosti?

Foto: Netflix IMDb, HBO

Tekst: Krešimir Pavličić

14