‘Drive in kultura’ izvrstan je pothvat studenata koji će nam zasigurno uljepšati proljeće i ljeto

‘Drive in kultura’ izvrstan je pothvat studenata koji će nam zasigurno uljepšati proljeće i ljeto

Iako je još uvijek izvjesno kad ćemo prvi put sjesti u udobna sjedala domaćih kina, kultura ide dalje. Dokaz tomu najnovija je inicijativa studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ‘Drive in kultura.

Kultura izlazi na ulice

Epidemija koronavirusa djelovala je kao iznenadna bomba na kulturne institucije, nezavisne umjetnike i organizacije. No, kao što smo zaključili u razgovoru s autorom i dramaturgom Dinom Pešutom, redateljicom Juditom Gamulin i dramaturginjom Mirnom Rustemović – solidarnost je sada najvažnija za kulturnu industriju.

Studenti ADU tako su odlučili pokrenuti stvaranje besplatnog filmskog i kazališnog sadržaja na otvorenom koji bismo mogli pratiti iz automobila. Gledali bi tako hrvatske filmove, kazališne, glazbene i plesne izvedbe i nastupe. U službenoj najavi objasnili su kako se radi o kombinaciji umjetnosti i zabave, a istovremeno se održavaju mjere socijalnog distanciranja.

“Kao studenti Akademije dramske umjetnosti, kulturni djelatnici i osnivači produkcijske kuće Sabmarine, a potaknuti nastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, voljeli bismo utjecati na razvoj kulture, pomoći joj u obnovi, ali i njezinoj revitalizaciji”, objasnili su.

Humanitarni karakter

‘Drive in kultura’ bit će samo jedna od brojnih inicijativa koje su nastale kako bi domaću kulturu vratili na noge. No, ima i humanitarnu dimenziju. Tako će prikupljen novac biti namijenjen za podršku studentima Sveučilišta u Zagrebu koji su najteže pogođeni nastalom situacijom. Nerijetko zaboravljamo da su mnogi studenti ostali bez izvora prihoda, na taj način ne mogu i financirati troškove života, a egzistencija i obrazovanje im je upitno.

Projekt je još uvijek u fazi pripreme, a sve informacije možete pratiti na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Foto: Profimedia.hr, Pexels

Učitati još
Zatvori