Distopijsko društvo serije ‘Handmaid’s Tale’ čini se stvarnijim nego ikada

Distopijsko društvo serije ‘Handmaid’s Tale’ čini se stvarnijim nego ikada

The Handmaid's Tale

26. travnja na HBO GO stiže iščekivana druga sezona TV serije The Handmaid’s Tale (Sluškinjina priča) i iako ju jedva čekamo pogledati, nekako nam njezina priča izgleda bližom i sve strašnijom, posebno u svjetlu posljednjih događaja u Hollywoodu, no i kod nas obzirom na usvajanje Istanbulske konvencije. Političkim, društvenim pa i kulturnim scenama zapadnog društva trenutno kao da se nadvio crni oblak, a serija, iako fikcija, trenutno je nešto možda najpotrebnije što možemo gledati na malim ekranima.

Koliko nam je blizu Handmaid’s Tale?

Istoimena bestseller knjiga Kanađanke Margaret Atwood objavljena je 1985. godine i tada se činila kao jedno briljantno napisano, no pomalo zastrašujuće, distopijsko djelo. Prva sezona serije donijela je priču koju smo imali i priliku čitati, no tolika popularnost serije uzrokovala je i kreiranje nastavka tj. druge sezone. Radnja i likovi smješteni su u Gilead, zemlju smještenu na nekadašnjem teritoriju SAD-a na kojemu je zavladala ekološka katastrofa koja je, pak uzrokovala na neplodnost stanovništva i drastičan pad nataliteta. To je potaklo jačanje radikalnog fundamentalištičkog konzervativizma koji propagira stare kršćanske vrijednosti, one Starog zavjeta i  kreiranje stratifikacijskog društva u kojemu se točno zna kome je gdje mjesto.

Handmaids-Tale

handmaids-tale-03-1495560452

U tom smislu – muškarci su na položajima moći, dok su žene posve diskriminirane, potlačene, a one malobrojne, plodne, postale su doslovno, strojevi za rađanje. Sloboda je ukinuta, demokracije nema, vlada teokratska diktatura Gilead i jedini spas, čini se, može se naći u Kanadi, gdje su se pred kraj prve sezone glavni likovi i uputili. Znakovito, prva sezona krenula se snimati u neko drugačije, normalnije doba, da bi po svojem emitiranju krajem travnja 2017. naišla na prilično promijenjeno američko društvo gdje se prozivaju ljudi različitih rasa, seksualnih i rodnih opredjeljenja i gdje se svaka manjina našla u najugroženijem stanju u modernoj povijesti.

Zastrašujuća fikcija ili bliska stvarnost?

Handmaid’s Tale u potpunosti prikazuje funkcioniranje patrijahalnog i mizoginog društva u kojemu su žene najveće žrtve, no nisu i jedine. Tu stradaju manjine, bez obzira koje su. Gilead je zapravo distopijsko društvo u kojemu nitko nije ne samo sretan, već i zadovoljan, a to nezadovoljstvo proteže se sve do razina moćnih u društvu. Sve ljudsko je zatrto, emocija nema, sjećanje je zabranjeno, a strast je nešto najgore što čovjek može osjećati. Ovakvo dehumanizirano društvo činilo se zastrašujućom pričom, fikcijom, no u svjetlu posljednjih političkih i društvenih događanja, a posebno oko i nakon proslave Dana žena diljem svijeta, izgleda da nam je bliže nego ikada. Za mjesec dana na male ekrane dolazi nastavak serije, nadamo se kao zastrašujući podsjetnik u što se društvo može pretvoriti kada se liši humanosti, a ne kao romansirana zrcalna slika bliske budućnosti.

Ovu uzbudljivu seriju možete pratiti putem HBO GO usluge. Svi novi korisnici mogu uslugu isprobati potpuno besplatno tijekom prvog mjeseca korištenja. HBO donosi preko 190 serija i 4000 epizoda: premijera novih hit serija (kao što su serije Westworld ili The Handmaid’s Tale, Trust itd.), također sve sezone HBO kultnih serija (kao GOT, Sopranos, Oz, Sex and the City i sl.i premijere odabranih HBO serija koje su istovremeno dostupne i u SAD-u. Sav dostupan sadržaj ima hrvatske titlove.

handmaids

The Handmaid’s Tale

Foto: Handmaid’s Tale / HBO

Učitati još
Zatvori