Đir old-school kinima: Filmovi koje želimo pogledati uz kokice i dobro društvo

Đir old-school kinima: Filmovi koje želimo pogledati uz kokice i dobro društvo

Odlazak u kino mnogima je od nas posebno draga mala tradicija vikendom i omiljeni način provođenja slobodnog vremena. Malo se što može mjeriti s filmom pogledanim na velikom platnu, pogotovo kad je u pitanju pravi spektakl napravljen za kino dvorane. Iako su se posljednjih godina multipleksi neviđeno proširili, postoji nekolicina hrvatskih ‘old-school’ kina, onih koja su ostala vjerna malo drugačijem sadržajnom konceptu, intimnija su i imaju probrane filmove na repertoaru.

Prošlog smo vas mjeseca odveli na oscarovski maraton u Kinoteci, a ovog mjeseca nastavljamo s pregledom najzanimljivijih filmova u manjim ili nezavisnim kinima u Zagrebu. U nastavku pronađite što nas sve očekuje u omiljenim kinodvoranama.

Spektakularni portreti u Tuškancu

Na Tuškancu nas očekuju razni portreti i tri ciklusa tijekom travnja, a nama su posebno za oko zapeli portreti Thomasa Vinterberga. Uz Larsa von Triera (The Worst Person in the World), Vinterberg je zasigurno među najpoznatijim aktualnim redateljskim imenima. U svojoj je karijeri snimio brojne fantastične hvaljene filmove kao što su Proslava (Festen), Submarino, Komuna (Kollektivet), Lov (The Hunt), a novi je filmski vrhunac dosegnuo filmom Još jedna runda (Another Round) za koji je bio nominiran za Oscara. Filmovi se počinju prikazivati od 20. travnja, a cijeli raspored možete pronaći ovdje. Mi ćemo svakako otići na film Proslava (Festen), koji je po mišljenju mnogih jedan od njegovih najboljih. Radnja je smještena u hotel u ruralnoj Danskoj u kojoj ugledna familija Klingenfeld organizira 60. rođendan glave obitelji, biznismena Helgea. U hotelu kojim upravlja Helgeova supruga Else uskoro će se rasplesti čitav niz zakopanih odnosa i događaja u obitelji. Proslava je u Cannesu 1998. osvojila nagradu žirija, a u Tuškancu igra upravo 20. travnja u 19 sati.

Klasici i noviteti u Kinoteci

Kino Kinoteka donosi pregršt filmova u travnju koji su se posložili u idealan mozaik novog i starog. Primjerice, na rasporedu su filmovi poput Ružičastog Uliksa, Višestruki manijaci i Neka umrem kao žena koji se prikazuju u sklopu Queer Zagreb inicijative, ali igraju i brojni filmovi novijeg datuma koji su u potpunosti oduševili kritičare ili pak privukli veliku publiku. Već je sutra na repertoaru film Ego protiv ega odnosno Competencia Oficial s Penelope Cruz, Antoniom Banderasom i Oscarom Martinezom u glavnim ulogama. Prvi je ovo put da su Banderas i Cruz zajedno na platnu, a film je dobio brojne pozitivne recenzije. Radnja prati milijardera koji odluči snimiti filmski hit i tim povodom zapošljava nagrađivanu Lolu Cuevas, redateljicu, te dvije glumačke zvijezde – Felixa i Ivana. Iako su obojica ogromni glumački talenti, jednako su toliko i umišljeni, a Lola se našla između njihove taštine i pokušava ih nizom dosjetljivih izazova ‘spojiti.’ Film igra već sutra, 14. travnja, a mi vam preporučujemo da uhvatimo i novu dramu s Joaquin Phoenixom – Idemo, idemo (C’mon C’mon). Igra u subotu, 16. travnja, a sve o dirljivoj priči otkrili smo vam ovdje.

Hvaljeni dokumentarni film u Dokukinu KIC

Ovog mjeseca u Dokukinu KIC igra nekoliko hvaljenih dokumentarnih filmova. U sklopu Okolišnog filmskog festivala prikazivat će se film Jednom kad znaš o klimatskom kolapsu, film Baš prekrasno, dokumentarac Prava cijena online poslova koji progovara o cijeni gig ekonomije i radnicima Ubera, Amazona i Deliverooa, ali naslov koji bismo vam svakako preporučili je upravo Bijeg (Flee). Glasio je kao jedan od najvećih favorita na Oscarima, a posebice nakon prikazivanja i nagrada na Sundance festivalu i dodjeli Zlatnih globusa. Animirani dokumentarni film prati Amina Nawabija, 36-godišnjeg profesora koji se bori s tajnom koju nosi već 20 godina, a sad prijeti njegovom životu i životu svog budućeg muža. Kroz priču koju napokon povjerava svom bliskom prijatelju Jonasu Rasmussenu, Amin se prvi put iskreno osvrće na nevjerojatno putovanje koje je proživio kao izbjeglica iz Afganistana. Kad ga možete pogledati, otkrijte ovdje.

Nagrađivani filmovi u MSU

MSU Kino narednih desetak dana ima jednako uzbudljiv program! Osim filma Paralelne majke o kojem smo vam više puta pisali, publika može pogledati još jednu Oscarom nagrađenu dramu – Drive my Car. Japanski film snimljen po priči legendarnog autora Harukija Murakamija, prati kazališnog redatelja Yusukea koji se mora suočiti s tajnovitom prošlošću svoje pokojne supruge. Travanj u MSU idealna je prilika da besplatno pogledate film Quo vadis, Aida? bosanske redateljice Jasmile Žbanić. Jedan je ovo od najboljih regionalnih filmova posljednjih nekoliko godina koji je bio nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film 2021. godine.

Hit sa ZagrebDoxa u Kino SC-u

Nedavno održani ZagrebDox iznjedrio je brojne fantastične filmove i predstavio ih hrvatskoj publici. Savršen je primjer Dida o kojem smo vam s oduševljenjem pisali. Međutim, film koji je posebno odjeknuo je upravo onaj Vedrane Pribačić, Veće od traume. Dokumentarni film tri rasteže se na tri godine i prati tri žene koje su preživjele silovanje u Domovinskom ratu. Marija, Katica i Ana različito se nose sa svojom traumom, a kroz film otkrivaju tko bi mogle biti bez te iste traume koja ih je zauvijek obilježila, a taj im proces mijenja živote i međusobne odnose. Film je dobio stajaće ovacije i lavinu pohvala, a ovo je idealna prilika da ga pogledate. Igra u Kinu SC već 22. i 23. travnja, a zatim i 29. i 30. travnja.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori