Okupili smo filmove i serije koji će biti divan način da zaokružimo Dan žena večeras

Okupili smo filmove i serije koji će biti divan način da zaokružimo Dan žena večeras

Tijekom cijele godine volimo donositi priče o raznim uspjesima u središtu kojih su upravo žene. Ipak, 8. ožujka obilježavamo kao Međunarodni dan žena, jedan dan koji je u potpunosti posvećen ženskim pričama, uspjesima i putu koji su žene morale proći da bismo danas bili tu gdje jesmo. Razne inicijative kojima se još možete pridružiti obilježile su nam dan, a večer je najbolje zaokružiti filmom ili serijom koji će nas oraspoložiti, ali i inspirirati girl power pričom ili jakim ženskim likovima.

Večer na kauču ispred TV-a

Danas se možemo zavaliti u kauč, okupiti nekoliko prijateljica ili sami uživati u filmovima koji se prikazuju na televiziji!

Battle Of the Sexes

Na HRT-u 2 večeras se u 21 sat prikazuje film ‘Battle of the Sexes’ s dva omiljena glumačka lica: Emmom Stone i Steveom Carrellom. Valerie Faris, režiserka najpoznatija po prekrasnom filmu ‘Little Miss Sunshine’, i režiser Jonathan Dayton radili su na ovom sportskom biopic filmu. Emma Stone u filmu glumi lezbijku, sportsku ikonu, neustrašivu osobu koja je spremna riskirati sve. Iako film prati radnju o krucijalnom teniskom meču, u pozadini se odvija jedna prekrasna ljubavna priča između neustrašive sportašice i frizerke, ljubavi njezinog života.

Norma Rae

HRT na svom trećem programu večeras u 21.00 donosi dramu ‘Norma Rae’, dramu koja se bazira na stvarnim događajima odnosno po životu radnice Crystal Lee Jordan. U glavnoj ulozi gledamo oskarovku Sally Field koja je za svoju izvedbu dobila Oscara. Radnja prati Normu Rae, majku troje djece koja živi u ruralnoj Alabami i jedva spaja kraj s krajem. Slabo je plaćena i potpuno sama u svemu, ali kad upozna ambicioznog Reubena – stvari se počinju mijenjati. Norma Rae započinje borbu za prava žena i radnika koja će ju dovesti do nezamislivih situacija.

Što gledati na Netflixu, HBO GO-u i drugim streaming servisima?

Little Women

Blagdanski-filmovi-Little-Women

Greta Gerwig svakako je redateljica i žena koja se u kratkom roku nametnula kao vodeće ime u svijetu filma. Njezina adaptacija klasika ‘Little Women’ iz 2019. ostvarila je značajan uspjeh – kako na dodjelama nagrada, tako i među publikom. Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothee Chalamet, Meryl Streep čine genijalnu glumačku ekipu. Film možete streamati na HBO GO-u.

A League of Their Own

‘A League Of Their Own’ još je jedan izvrstan film koji večeras možete streamati na HBO GO-u. Dramska komedija izašla je 1992. godine, a glavne su zvijezde Tom Hanks, Geena Davis, Lori Petty, a glume i Madonna i Rosie O’donnell. Hanks glumi Jimmyja Dugana, propalog bejzbolaša koji postaje trener ženskog bejzbol tima u kojem su sportašice spremne na baš sve što je potrebno kako bi izbjegle propast lige. Neki su likovi inspirirani stvarnim osobama, a film donosi fascinantan pogled na žene u sportu i njihovu upornost da potpuno redefiniraju postavke stvari.

Enola Holmes

Potpuno fiktivan, ali s dobro uklopljenim ‘girl power’ momentom – ‘Enola Holmes’ odličan je filmski odabir na Netflixu. Dinamičan, pitak i zabavan, film u središte stavlja sestru kultnog Sherlocka Holmesa. Millie Bobbi Brown glumi Enolu Holmes, a radnja je smještena u 1884. godinu i prati Enolu koja se probudila na svoj 16. rođendan shvativši da joj je majka (Helena Bonham Carter) nestala. Usprkos željama starije braće Sherlocka (Henry Cavill) i Mycrofta (Sam Claflin), Enola kreće u pustolovinu pronalaska majke, no upast će u još jednu zagonetku koju mora riješiti.

Moxie

novi-filmovi-na-Netflixu-u-ožujku-Moxie

‘Moxie’ je potpuno novi film koji je na Netflixu (ovdje smo izdvojili sve novitete) izašao prije nekoliko dana, ali već se svrstao na drugo mjesto u trendingu. U pitanju je projekt komičarke Amy Poehler s nekim novim glumačkim imenima. Radnja prati 16-godišnjakinju kojoj je, inspiriranoj punk mladošću svoje majke, dosta patrijarhalnog sustava u školi i odlučna je u tome da promijeni taj status quo. Jednom kad podijeli letke po cijeloj školi, spontano se nađe u središtu feminističkog kluba ‘Moxie.’

Thelma and Louise

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, ‘Thelma i Louise’ slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta. Možete ga pogledati na Amazon Prime Videu!

Inspirativne serije s kojima baš danas možete krenuti

Mrs. America

Mrs. America

 ‘Mrs. America’ sustigla nas je ravno iz rukava Dhavi Waller, jedne od producentica serije Mad Men, a u njoj glumi – otprilike cijeli Hollywood – Cate Blanchett, Elizabeth Banks, Sarah Paulson, Rose Byrne, Uzo Aduba, James Marsden i John Slattery.temelji se na stvarnim događajima, tek uz nekoliko fiktivnih likova. Vodi nas u jedan od ključnih trenutaka u američkoj povijesti odnosno u žar pokreta za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima 1970-ih godina. Dok s jedne strane kulturnog rata stoje feministkinje drugog vala, najveću odmazdu pruža upravo jedna žena. – Phillys Schlafly.

Self Made: Inspired by the Life of Madam CJ Walker

SELF MADE: INSPIRED BY THE LIFE OF MADAM CJ WALKER

Octavia Spencer glavno je lice ove serije koja je dobila same pohvale. Snimljena po istinitoj priči. serija prikazuje Spencer kao Madam C.J. Walker, Afroamerikanku koja je ušla u povijest kao prva self-made milijunašica i to zahvaljujući liniji kozmetike i proizvoda za kosu za Afroamerikance.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori