Čeka nas mjesec dana edukativnog programa na 15. Vox Feminae Festivalu

Čeka nas mjesec dana edukativnog programa
na 15. Vox Feminae Festivalu

Jučer je izložbom “Ej, dečko” otvoren 15. Vox Feminae Festival. Čeka nas mjesec dana edukativnog i besplatnog programa, sve do 17. lipnja.

Program u šesnaestici

Vox Feminae Platforma promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije. Ovogodišnje petnaesto izdanje istoimenog festivala otvoreno je fotografskim projektom Ej, dečko, umjetnice Martine Šalov u društveno kulturnom centru Šesnaestica. Fotografkinja i videografkinja godinama dokumentira raznolikost ženskih identiteta i oblika ženstvenosti, a postavom “Ej, dečko” aktualno slavi butch identitete, posebno u kontekstu porasta rodno uvjetovanog nasilja na zagrebačkim ulicama. Koncert povodom otvorenja festivala glazbenog tandema Cura i Dečko bit će održan večeras na istoj lokaciji s početkom u 20 sati.

Martina Šalov, Foto: Kristijan Vučković

Ravnopravnost svima

Tabui o ženskoj seksualnosti i zaštita LGBTIQ osoba na radnom mjestu
Uoči međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, svibanjski programski segment naglašava LGBTIQ i queer teme. Kazališna predstava Radnopravnost svima, autora Espi Tomičić i autorice Lucije Klarić, za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTIQ osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju. Predstava je edukativno umjetničkog karaktera te je nastala u sklopu istoimenog europskog projekta. Kazališna predstava bit će izvedena u utorak, 11. svibnja, u 20 sati u F22 – Novoj akademskoj sceni. Slovenska umjetnica sa zagrebačkom adresom Rina Barbarić u Showroom Galeriji Nova predstavit će instalaciju Soba za suočavanje. Instalacija tematizira žensku seksualnost bez srama i straha u dva dijela, a oba su simboli refleksije, suočavanja i identiteta. Otvorenje Sobe za suočavanje na programu je 13. svibnja s početkom u 20 sati.

Filmske projekcije

Filmske projekcije u kinu Tuškanac i na online platformi Kina Europa
Dvadeset i dvije filmske projekcije na rasporedu su od 20. do 23. svibnja u kinu Tuškanac. Dokumentarnim filmom Glory to the Queen, koji otkriva priče četiri legendarne gruzijske šahistice koje su revolucionarizirale ženski šah diljem svijeta i postale sovjetske ikone ženske emancipacije, započet će filmski program 15. Vox Feminae Festivala. U ovogodišnjem filmskom programu naći će se i domaći laureat, pobjednik Pula Film Festivala Tereza37, redatelja Danila Šerbedžije te omnibus pet jordanskih redateljica i Cannesov dobitnik nagrade Best Women Director 2021. Chronicles of Her. Također, zasebna filmska selekcija moći će se besplatno pratiti i na online platformi Kina Europa od 24. do 30. svibnja.

Lipanj posvećen Strašnim ženama

Lipanj posvećen Strašnim ženama i književnim promocijama
Vox Feminae Festival u lipanj ulazi programom posvećenom Strašnim ženama, dok se posebno ističu dvije književne promocije koje će se održati u parku ispred Bookse. Slikovnicom Straška postavlja teška pitanja, autora Želimira Periša i ilustratorice Ivane Štrukelj, predstavit će se djevojčica Straška koja želi, kad odraste, postati Strašnom ženom. Promocija je na rasporedu u subotu, 5. lipnja u 12 sati. Druga publikacija Putevima strašnih žena, po prvi put u tiskanom formatu, bilježi neistraženu i zaboravljenu povijest lokaliteta diljem Hrvatske, a koju su svojim djelovanjem obilježile lokalne Strašne žene. Promociju će pratiti i edukativna tura po centru Zagreba. Promocija je na rasporedu u petak, 11. lipnja u 19 sati.

Kreativne radionice

Radionice animacije i uređivanja hrvatske Wikipedije Vox Feminae Festival svake je godine i prostor učenja i kreativnog izražavanja. Zainteresirane će moći sudjelovati u svibanjskoj radionici animacije, prvoj takvog tipa u festivalskoj organizaciji, a nastaloj u suradnji s domaćim autoricama Mateom Kovač i Katrin Novaković; radionici uređivanja hrvatske Wikipedije s ciljem povećanja sadržaja posvećenog ženama i smanjenju rodnog jaza među autorima/cama te radionici izrade mozaika posvećenog Editi Schubert koju vodi umjetnica Nikolina Manojlović Vračar.

Festival se zatvara na obljetnicu rođenja Edite Schubert, 17. lipnja, uz predavanje o njenom stvaralaštvu koje sprema Leonida Kovač. Predavanje će se održati u Šesnaestici s početkom u 18 sati. Više detalja o programu možete pronaći na festivalskoj web stranici, kao i na društvenim mrežama Vox Feminae platforme. Festivalski program, uključujući i filmske projekcije, je besplatan. Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Tea Jurišić, KVAR Illustration.

Učitati još
Zatvori