Ovo ljeto gledamo filmove koji su rasturili na svjetskim velikim filmskim festivalima

Ovo ljeto gledamo filmove koji su rasturili na svjetskim velikim filmskim festivalima

Na Motovun Film Festival ove godine dolazi jako mnogo odličnih filmova, no ovi su ostavili priličan trag i utisak na velikim svjetskim festivalima!
Film Beats prikazan je u Rotterdamu, Bog Postoji, njeno ime je Petrunija i film Šavovi na Berlinalu, dok je film Djevojka mog brata osvojio nagradu na Cannesu.

Beats

Festivalski hit premijerno prikazan u Rotterdamu priča je o dvojici mladih zgubidana bez kontrole nad svojim sudbinama, koji posljednje noći prije nego što ih život razdvoji kane ići u nezaboravan provod na ilegalni rejv parti. Dečki pritom upadaju u vrtlog anarhije, slobode i sukoba sa zakonom. Nabrijanog ritma, pun techno glazbe i atmosfere nalik na Trainspotting, Beats dočarava atmosferu s početaka rejva u Velikoj Britaniji, u vrijeme kada je ta scena bila – službeno zabranjena. Film koji zbog crno-bijele fotografije izgleda poput fotokopiranog klupskog flajera producirao je Steven Soderbergh, a režirao Brian Welsh, poznat i po angažmanu u kultnoj seriji Black Mirror.

https://youtu.be/0o2xteiJt94

Bog Postoji, njeno ime je Petrunija

U makedonskoj crnoj komediji ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinalu redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim tradicijama. Lokalni svećenik svakog siječnja u rijeku baca drveni križ za kojim skače stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni, kaže običaj, pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i neugledna Petrunija, koja ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni te nastaje kaos, ali Petrunija ne popušta. Film propituje demokratske promjene u makedonskom društvu osuđujući pritom ponašanje crkve, sudstva i medija.

Šavovi

Nagrađivani film, koji je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu, otkriva šokantnu i istinitu priču o tisućama slučajeva krađe djece u Srbiji tijekom nekoliko desetljeća. Osamnaest godina nakon navodne smrti novorođenog sina, krojačica Ana i dalje vjeruje da je on zapravo otet i prodan na posvajanje. Novi trag ulijeva joj nadu da će ga napokon pronaći te se upušta u borbu protiv policijskog i bolničkog sustava, pa i vlastite obitelji, kako bi napokon saznala istinu. Taj dalekosežni skandal u Srbiji se još uvijek istražuje, a nagađa se da su bolnice prodavale novorođenčad uz pomoć tajne mreže liječnika, pogrebnika i državnih službenika.

Djevojka moga brata

Djevojka moga brata debitantski je film kanadske glumice Monie Chokri (Izmišljene ljubavi, X. Dolan). Film je otvorio program Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je i osvojio nagradu žirija Coup de couer. U fokusu ove urnebesne dramedije 35-godišnja je Sophia, mlada žena s diplomom političke filozofije, ali manjkom stvarnih životnih znanja. Nakon što se ne uspije zaposliti na fakultetu, Sophia je prisiljena je “privremeno” se doseliti svojem starijem bratu Karimu. Njihova će neraskidiva veza biti stavljena na kušnju kad se, prvi put u životu, Karim zaljubi do ušiju. I to baš u njenu ginekologinju!

Učitati još
Zatvori