10 filmova za ljetne filmske maratone

10 filmova za ljetne filmske maratone

Malo svevremenskih klasika, malo blockbustera, malo ljubavne tematike, povijesti, malo pustolovine i akcije i popis filmova za ljeto pred nama je gotov. Ljetni odmor uvijek je bolji uz zanimljive filmove koji nas svojim porukama i pričama mogu uvijek iznova oduševiti, ali i formirati naše stavove, definirati skrivene emocije i inspirirati. Stoga je naš izbor filmova koje bi vrijedilo pogledati ovoga ljeta u top 10 svrstao one filmske priče koje su ostavile trag u svjetskoj kinematografiji i urbanoj kulturi, ali i one koji će tek dokazati svoju veličinu, a svima je zajednički dašak ljeta koji se provlači kroz radnju i likove. Kokice, film, udoban naslonjač i savršene filmske ljetne večeri mogu početi. 

Call me by your name

Call me by your name oduševio je i publiku i kritiku svojom laganom ljetnom energijom i romantičnom pričom koja je smještena u pitoresknu Italiju. Radnja oslikava zaljubljenost između dvojice mladića. Jednog srednjoškolca i  jednog doktoranta koji usred ljeta dolazi kod njegovih roditelja. Ovo je drama nabijena emocijama, strašću, životnim dilemama, traženjem, ali i čežnjom opijenošću i zanosom. Film je uvršten i u program Sundance festivala 2017. a svako kasnije prikazivanje samo je potvrdilo odlično odrađen posao redatelja Luce Guadagnina. Ovo zanimljivo djelo novije kinematografije zapravo je ekranizacija romana Andre Acimana dok je scenarij potpisao James Ivory. Glumačka postava je autentično oslikala likove koje tumače Armie Hammer i Timothée Chalamet što ih je dovelo i do nominacije za Oscara, no ostalo je samo na nominaciji. Sada se iščekuje i drugi nastavak ove zanosne priče koji jedva čekamo pogledati.

The Seagull

The Seagul kultni je film iz 1972.godine koji je nastao po kazališnom komadu A. P. Čehova iz 1895. No, ove je godine svjetlo dana ugledala nova adaptacija ovog djela za koji režiju potpisuje Stephen Karam koji ga je pretvorio u tragikomediju prožetu autodestruktivnošću, turbulentnim odnosima i apsurdima. U ovom djelu svi su zaljubljeni u nekoga tko voli neku drugu osobu, u nekoga tko je za njih opasan i loš izbor, a sve to pojačava težinu, gorčinu i napetost koju nosi ovaj film. Ono što daje osnovni pečat ovoj adaptaciji je ljubav prema umjetnosti, ali i nepomirljivi karakteri, navike i očekivanja različitih generacija likova te nepravedni odnosi moći. Elisabeth Moss, Saoirse Ronan, Corey Stoll utjelovili su glavne likove koji pokušavaju uspostaviti vlastitu moć, izboriti se s osobnim nezadovoljstvima, nesretnom ljubavlju i okolinom.

And While We Were Here

Drama koja prikazuje izazove i dvojbe. Radnja se odvija u Italiji gdje mlada, pametna i atraktivna žena upoznaje mladića i s njim započinje romansu. Nevolja je u tome što je mlada žena udana, a u romantičnoj Italiji se našla zbog vlastitog projekta. Ona, naime, piše i daleko je od doma kako bi što kvalitetnije završila svoj rad. No, mladi, šarmantni lokalac probudio je u njoj strast. U trenucima gdje se u filmu oslikava odnos i komunikacija glavne glumice s njezinim suprugom, glazbenikom, vidljivi su različiti temperamenti i različiti prioriteti. Napetost i nabijene emocije lako se prenose na gledatelja filmskom glazbom koja je mješavina tanga i atmosferičnih balada. Ekspresije lica, pogledi i dijalozi vjerno dočaravaju razmišljanja i doživljaje likova. Smijeh, suze, ljubav, život, pretočeni su u film iz 2012. No, on je pravo utjelovljenje talijanskih klasika. Šansona pretvorena u sedmu umjetnost. Režiju i scenarij potpisuje Kat Koiro, a glavne likove utjelovljuju Kate Bosworth, Iddo Goldberg i  Claire Bloom.


Set It Up

Set it up je jedna jako slatka, ljetna i lagana priča koja će na zabavan način prikratiti ljetne večeri. Bez mnogo dubine i promišljanja, ali sa zdravom dozom humora, ironije, ali i očekivanih reakcija kada su međuljudski odnosi u pitanju. Mlada žena i mladi muškarac muku muče sa svojim zahtjevnim šefovima. Šefica je hladna, bezosjećajna i nemilosrdna žena zbog čijih zadataka njezini suradnici gotovo da i nemaju život, dok je šef sebičan srednjovječni čovjek s čestim ispadima bijesa koji nisu nimalo simpatični već zabrinjavajući. Njihovi zaposlenici stoga odluče poigrati se Kupida i spoje dvoje čeličnih poslovnjaka. Režiju potpisuje Claire Scanlon, scenarij Katie Silberman, a u glavnim ulogama su se našli Zoey Deutch, Glen Powell, Lucy Liu i Taye Diggs.


Mamma Mia Here We Go Again

Mjuzikl koji je odgojio generacije zaljubljenika u dobru glazbu i živopisne karaktere. U novom izdanju Mamma Mie, koje samo što nije napunio kino dvorane diljem svijeta, možemo očekivati predivne mediteranske lokacije, a setovi su snimani i u Hrvatskoj na otoku Visu. Snažna imena poput Meryl Streep, Pierce Brosnana, Andy Garcie te neodoljivih Amande Seyfried i Lily James pa čak i Cher bez sumnje će pretvoriti ovaj film u remek djelo. Režiju potpisuje Ol Parker, a scenarij Ol Parker, Richard Curtis, Catherine Johnson i Judy Craimer. Priča je dobro poznata, radnja smještena na grčki otok, istraživanje vlastite prošlosti, odnos majke i kćeri, bivše ljubavi te vječni hitovi ABBA-e koji cijeloj priči udahnjuju duh sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ima li boljeg filmskog zalogaja za ljetna uživanja?

Tully

Tully je drama koja nas također krajem srpnja očekuje u kinima. Oda je to majčinstvu i realistična slika doživljaja i proživljavanja Marlo, majke troje djece koja bez ičije pomoći pokušava držati svoj život pod kontrolom, brinuti o troje djece, od kojih je jedno novorođenče. Neprospavane noći, kaos i potpuno zanemarivanje vlastitih potreba, nedostatak vremena za sebe, zabavu, meditaciju i sl. rezultiraju umorom i stresom. Marlin brat je stoga iznenađuje lijepom gestom. Zapošljava noćnu dadilju Tully koja će pomoći Marlo da ponovno vrati konce u svoje ruke. Tully je suosjećajna, brižna i razumna mlada žena pa se odnos ovih dvaju karaktera pretvara u zadivljujuću konekciju. Režiju potpisuje Jason Reitman, a scenarij Diablo Cody. Glavne liko ve tumače nagrađivana Charlise Theron, Mackenzie Davis te Mark Duplass.

Bonjour tristesse

Bonjour tristesse ili Dobar dan, tugo kultni je filmski klasik koji je ekranizirana verzija romana Françoise Sagana. Redatelj Otto Preminger uspješno je zadržao atmosferu i emocije kojima je prožeto djelo. Radnja se odvija na Azurnoj obali u čarobnom ambijetu mediteranske raskoši gdje mlada bogatašica ljetuje sa svojim imućnim ocem. No, svidi joj se mladić koji susreće svoju staru ljubav i radnja postaje sve napetija i kompliciranija. Glavne likove tumače Jean Seberg, david Niven i Deborah Kerr.

Hearts Beat Loud

Hearts Beat Loud film je koji u sebi prožima elemente drame i komedije s izvrsnom glazbom koja je potpuno osvojila publiku. Kritičari naglašavaju kako se radi o filmu koji nećete samo uživati gledati već ćete ga uvrstiti u svoju listu omiljenih filmskih ostvarenja kojima se uvijek vraćate. Potpuno će vas se dojmiti kreativni dvojac, otac i kćer koji postaju uspješni autori pjesama i pritom uživaju u tome. No, kao i u svakom odnosu dolazi do neslaganja. Njihova suradnja događa se u periodu koji je prekretnica u odrastanju svih mladih ljudi. Riječ je o ljetu prije odlaska na fakultet. Ovo djelo je višeslojno, emotivno, pitko i zabavno pa je kao takvo idealno za ljetna okupljanja uz film i kokice. Film je uvršten u program Sundance te SXSW festivala. Režiju potpisuje Brett Haley, scenarij Brett Haley, Marc Basch, a glavne uloge su utjelovili Nick Offerman, Kiersey Clemons i Ted Danson.

Wonder Woman

Wonder Woman je film s najvećim budžetom u povijesti kinematografije. Čudesni kostimi, scenografija koja ostavlja bez daha, priča koja u prvi plan stavlja snažnu ženu iz mitologije koja napušta svoju domovinu kako bi spasila svijet, moderna glazba i specijalni efekti samo su djelić razloga zbog kojih vrijedi ovaj film uvrstiti na popis ljetnih projekcija. S obzirom da ga hvale i publika i kritika, ne čudi stoga ogromna uzbuđenost u iščekivanju drugoj dijela ovog blockbustera koji ćemo imati prilike pogledati u 2019. Do tada Diana, Amazonke, borba između dobra i zla, ostvarivanje vlastitih potencijala, borba za vlastita uvjerenja u muškom svijetu, spoj mitologije i modernog držat će našu pažnju pred filmskim platnom ili malim ekranima. Režiju potpisuje Pattty Jenkins, scenarij Allan Heinberg i Zack Snyder, a glavne uloge Gal Gadot, Chris Pine i Robin Wright.

The Sandpiper

Popis filmova idealnih za ljetne večeri završavamo klasikom iz 1965. koji je svojom karizmatičnošću obilježila Elizabeth Taylor. Radnja je smještena u Kaliforniju i na početku filma je oslikan idilični način života majke i sina. No, dolazi do zapleta kada sin slučajno upuca jelena i tada socijalna služba oduzima majci skrbništvo. Naime, ona ne odustaje od borbe. Kako bi priča bila dodatno komplicirana, majka i upravitelj škole upuštaju se u ljubavnu avanturu. Režiju potpisuje Vincente Minnelli, scenarij Martin Ransohoff  i Irene Kamp dok su se u glavnim ulogama našli Elizabeth Taylor, Richard Burton i Eva Marie Saint.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori