Nešto drugačiji festivali koje valja posjetiti

Nešto drugačiji festivali
koje valja posjetiti

Od 15. do 18. prosinca u Beogradu će se održati deseti, jubilarni Festival znanosti na kojemu će posjetitelji moći vidjeti i Teslinu munju. Effektschmiede, njemački kolektiv koji je gigantske Tesline zavojnice kreirao specijalno za turneju benda Metallica, po Kanadi i Meksiku 2013. godine, dolazi na ovaj veliki festival. Effektschmiede se uz pomoć fizičkih fenomena igra sa vatrom i vodom, voltažom i energijom tako da će posjetioci imati jedinstvenu priliku igrati se s indukcijom, zasvirati na poznatoj Teslinoj zavojnici ili izmjeriti koliko struje imaju u sebi.

Iz Ljubljane na Festival dolazi i neobična kuća eksperimenata – Hiša eksperimentov, koja će predstaviti svoj show program Zvukologija. Iz Austrije dolaze Cirkus Luminesenz sa svojim nezaboravnim zvučnim i svjetlosnim instalacijama. Ovaj stvarno impresivan program možete doživjeti na Festivalu, po cijeni od 450 dinara, a ulaznice možete nabaviti na prodajnim mjestima Eventima i na samom festivalu. Više informacija možete saznati na festivalnauke.org i na Facebook stranici.

Četrnaestu godinu zaredom Human Rights Film Festival kroz niz filmskih uradaka domaću će javnost potaknuti na promišljanje i djelovanje. 14. HRFF, festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 5. do 11. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 8. do 12. prosinca 2016. u riječkom Art-kinu Croatia.

Glavni filmski program uključuje 30 igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske produkcije, te će tako publika upravo na HRFF-u imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine. Ovogodišnji novitet festivala jest prikazivanje programa na još jednoj lokaciji, točnije povratak u prostor Studentskog centra (u kojem se Festival prvih nekoliko godina i održavao), nedavno digitalizirani Multimedijalni centar koji predstavlja idealnu i adekvatnu lokaciju za dio eksperimentalno-dokumentarnog programa.

Više informacija o rasporedu filmova i popratnom sadržaju festivala možete saznati na humanrightsfestival.org i prateći Facebook stranicu festivala.

U zagrebačkoj Galeriji Greta danas, 24. studenog pa do 26. studenog održavat će se performansi platforme novog zvuka ‘Sine Linea’ u sklopu programa novih medija ‘Interface’, koji se izvode u Greti. Danas nastupaju umjetnici Roko Crnić (hr), Niko MIhaljević (hr) i Richie Herbst (at), u petak Tin Dožić (hr), Davor Sanvicenti (hr) i Kaykut & Pfeiffer (at), a u subotu oticon (hr), Andro Giunio (hr) i Labosh Kapec duo (hr). Programi počinju u 20 i 30 a završavaju u 23 i 30.

Greta

Namjera je od početka bila okupiti na jednom mjestu umjetnike koji razmišljaju i izražavaju se na ovaj način i žive u Zagrebu. Dati im neku vrstu mogućnosti za predstavljanje te ih tako potaknuti za daljnju komunikaciju. Kroz godine uspostavljen je i kontakt s umjetnicima iz drugih gradova i država tako da su i oni postali bitan dio Sine Linea programa. Ove godine ugošćujemo priznate umjetnike iz Austrije. Nakon Galerije SC, galerije Bačva HDLU-a, Galerije Karas te Zagrebačkog plesnog centra, 2016. godine program se odvija u Galeriji Greta, Ilica 92.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori