Šesti dan Festivala tolerancije u znaku ljubavi

Šesti dan Festivala
tolerancije u znaku ljubavi

Kids N Cats

Sinoć je otvoren dijalog o ljubavi, svim njenim oblicima i preprekama na diskusiji “Sve boje ljubavi”. Nakon projekcije australskog filma “Ostati uz njega” koji tematizira tinejdžersku gay ljubav, Bruno Šimleša, autor knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti poput “Ljubavologije” i “Škole života”, Barbara Matejčić, novinarka i autorica knjige “Kako ste?” i Romana Taylor, transrodna žena i aktivistica, zaključili su da se stavovi jedino mogu mijenjati edukacijom.

“Kada sam govorila da se osjećam kao žena i da ću krenuti u proces promjene nitko nije reagirao. No, kada sam započela s transformacijom krenuli su napadi. Moj put je bio kalvarija, no sve bih ponovila jer to sam ja! Sretna sam i nikada me nije bilo sram što sam transrodna osoba”, rekla je Romana Taylor, koja je zbog svog izbora pretrpjela 21 teški fizički napad, od kojih je posljednji bio prije dva tjedna u središtu Zagreba.

Diskusija_Sve boje ljubavi

„Unatoč tome ne mrzim svoje napadače i pozivam ih na dijalog“, istaknula je Romana. Većina je građana pasivna i needucirana. Upravo su to temeljni uzroci zaziranja i netolerancije. Društvo mora dopustiti drugačijima da javno budu što jesu, bez straha i osude, zaključili su sudionici diskusije.

Peti dan Festivala tolerancije nastavio se odličnim filmovima. Dirljiva priča o Miriam, jedinoj preživjeloj majci od sedam beba rođenih u istoj baraci krajem 1944., početkom 1945. prikazana je u filmu „Oko svijeta u devet mjeseci: Dachau“ O aktualnim društvenim pitanjima govorilo se na drugoj današnjoj diskusiji „Ekologija/migracija/kaos i konflikti“, a širu sliku o tome pružio je film „Doba posljedica“, dokumentarac o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama. Novost na Festivalu bilo je video performans „Pozdrav“ koji su izvodile Vesna Mačković i Ana Opalić. Zanimljiva svirka benda Kids N Cats u Pločniku posjetiteljima je pružila vrhunsku zabavu.

Fotografije: Izvan fokusa

Učitati još
Zatvori