Završio je divan festival koji svake godine postane omiljena kulturna destinacija u Zagrebu

Završio je divan festival koji svake godine postane omiljena kulturna destinacija u Zagrebu

Malo je reći da je jubilarno izdanje Festivala opravdalo očekivanja publike i kritike. Ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, Goran Matović, sa svojim je suradnicima (Romana Brajša i Bojan Valentić / produkcija, Irena Šekez Sestrić /protokol i PR, Alen Marin /tehnika, Saša Novković i Antun Bukovec /foto i video) pružio Zagrebu nezaboravan početak ljetne kulturne sezone. Festival je otvoren čudesnom premijerom predstave “Djetinjstvo u Agramu” redateljice Senke Bulić koja je je publiku u malo manje od dva sata transponirala u vrijeme Krležinog djetinjstva, a sjajni glumci (Siniša Ružić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Andrej Dojkić, Sven Medvešek, Lucija Barišić) balansirali su između cirkusa i crkve zahvaljujući izvrsnoj scenografiji Tomislava Ćurkovića. 

Nakon sjajne premijere i svečanog koktela u kazališnoj kavani Kavkaz, festivalska publika mogla je uživati u koreomonodrami “Krležina Saloma” (Selma Mehić / Maja Đurinović), gostovanju HNK Šibenik predstavom “Leda” u režiji Borisa Svrtana i predstavi “U agoniji” u izvedbi studenata završne godine ADU pod mentorstvom Dore Ruždjak Podolski. Ovogodišnji festivalski ‘spektakl’ bio je program “Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama’ (autori Goran Matović i Marina Bagarić) gdje se publika turističkim autobusom na kat vozila Zagrebom i obilazila mjesta na kojima je Krleža živio i stvarao uz pratnju glumaca (Sara Stanić, Nikša Marinović, Matija Čigir) i glazbenika (Filmmusicorkestar /Elma Burnić i Admir Ćulumarević).

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti otvorena je izložba “Dijalozi – Petar Dobrović / Miroslav Krleža, U nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici su izloženi originalni Krležini rukopisi, dokumenti i bilješke, a program “Krleža na mađarskom” ugostio je poznatog mađarskog književnika i prevoditelja Otta Tolnaia. 

10. festival Miroslav Krleža završio je prekjučer, mogli bismo reći trijumfalno, proslavom Krležinog 128. rođendana nadrealističko/gastronomskom svečanošću u bijelom “Doručak kod Krleže” u Kavkazu u 7 sati ujutro (vrijeme Krležina rođenja) koja je zamišljena kao spoj glume, glazbe i gastronomije (sudjelovali su Goran Matović, Irena Šekez Sestrić, Ivana Bolanča, Nikša Marinović, Sara Renar, Zrinka Posavec, Mario Igrec i Filmmusicorkestar), a navečer je Rade Šerbedžija svojom kolosalnom monodramom “Moj obračun s njima” uz pratnju benda Zapadni kolodvor zatvorio Festival i najavio nova druženja s Krležom i sljedeće godine na 11. festivalu Miroslav Krleža.

Foto: Saša Novković

Učitati još
Zatvori