Revija dokumentarnih hitova godine

Revija dokumentarnih hitova godine

Hrvatskom premijerom, upravo Oscarom ovjenčanog dokumentarca ‘Citizenfour’ Laure Poitras, koja će se održati 19. travnja u kinu Europa u Zagrebu, službeno će biti otvorena Revija dokumentarnih hitova godine ‘Skriveno-otkriveno’ koju će ugostiti više od 30 kina u Hrvatskoj.

citizenfour post

Društvo će mu praviti još dva velika dokumentarca, ‘U podrumu’, poznatog austrijskog redatelja Ulricha Seidla i ‘Pogled tišine’, nova uspješnica Joshue Oppenheimera, redatelja koji je svojim prošlim filmom ‘Čin smaknuća’ (‘The Act of Killing’) pomeo svjetsku dokumentarnu scenu. Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film ‘Citizenfour’, redateljice Laure Poitras, priča je o Edwardu Snowdenu – najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je javnosti obznanio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a -NSA.

citizenfour post2

Nevjerojatnim spletom okolnosti redateljica je zajedno s druga dva novinara dobila poziv u njegovu hotelsku sobu u Hong Kongu, neposredno nakon što je izbio skandal, a netom prije nego je za Snowdenom izdana potjernica američke vlade. ‘Citizenfour’ prati dramatični život hrabrog zviždača upravo u trenutcima kada mu se cijeli život okreće naglavačke, a publici se film otvara poput kakvog trilera. Premijera ‘Citizenfour’ organizirana je u suradnji s Multimedijalnim institutom, Centrom za mirovne studije i kustoskim kolektivom Što kako i za koga? – WHW, organizacijama koje se intenzivno bave pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma.

Velikan austrijske kinematografije Ulricha Seidla napravio je šokantan dokumentarac ‘U podrumu’ gdje redatelj pažljivo i na momente duhovito odmata sve bizarnosti, hobije i opsesije svojih sugrađana i majstorski uranja u podzemne slojeve austrijske duše. Ovaj hit dokumentarac napunio je sve dosadašnje festivalske dvorane, a u kina dolazi neposredno nakon hrvatske premijere na ZagrebDoxu. Nakon za Oscara nominiranog ‘Čin smaknuća’ (najbolji dokumentarac 2013. godine), Joshue Oppenheimer snimio je još jedan fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije, film ‘Pogled tišine’. Njegov nevjerojatno blizak pristup protagonistima u izuzetno raslojenom i politikom opterećenom društvu, rezultirao je snažnim vizualnim ostvarenjem o najskrivenijim dijelovima povijesti zemlje te je Oppenheimer pred kameru uspio iznijeti sakrivenu povijest na vidjelo.

Revija dokumentarnih hitova ‘Skriveno–otkriveno’ počinje u Zagrebu 19. travnja, a filmove ćete moći pogledati u kinu Europa i Dokukinu s mogućnosti kupnje posebnih paketa ulaznica za sva tri filma. Nakon Zagreba, filmove će vidjeti publika u 30-tak hrvatskih gradova. Detaljne najave projekcija pratite na stranici restartlable.net i na Facebook stranici Baš volim dokumentarce!

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori