Najzanimljiviji trenuci s ovogodišnje dodjele Oscara

Najzanimljiviji trenuci s
ovogodišnje dodjele Oscara

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

Sezona filmskih nagrada jučer je spektakularno zaokružena onom najprestižnijom – dodjelom zlatnih kipića Oscar, 88. put u povijesti. Djelomično u sjeni skandala nedovoljnih nominacija za afričko-američka ostvarenja, voditelj Chris Rock nije se cijele večeri libio podsjećati sve prisutne na taj propust, vrlo otvorenim i duhovitim upadicama koje su nerijetko izazivale neugodnu reakciju kod gostiju. No, kamera uperenih u njih cijelo vrijeme, mogli su se samo usiljeno smješkati i pljeskati.

Chris Rock

Chris Rock

Vrhunac večeri, kao i uvijek, bile su objave dobitnika u glavnim filmskim kategorijama. Leonardo DiCaprio publiku je podigao na noge kad je napokon osvojio svog davno zasluženog Oscara. Došetavši na crveni tepih ruku pod ruku s nominiranom kolegicom i dugogodišnjom prijateljicom Kate Winslet osvajali su simpatije svih prisutnih.

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet

Nagradu mu je naposljetku osigurao ‘Povratnik’, mučna priča o preživljavanju i osveti u kojoj je Leo uistinu dao najbolje od sebe, a u dobitničkom govoru se prvenstveno zahvalio svima te iskoristio trenutak da upozori na klimatske promjene. Režiser koji mu je svojim filmom osigurao ovu veliku pobjedu je Alejandro González Iñárritu i koji je također dobio nagradu za najbolju režiju, čak drugi put zaredom, što inače nije Akademijina praksa. No majstorski odrađen posao nije mogao proći bez priznanja.

Najboljim filmom proglašen je ‘Spotlight’ te pretekao ‘Povratnika’ u utrci. Radnja filma čiji su nositelji Mark Ruffalo, Michael Keaton, Stanley Tucci i Rachel McAdams bavi se teškom temom pedofilije u Crkvi, a u govoru zahvale pozvali su javnost na pomoć preživjelima i da poruka osviještenosti naposljetku dopre do samog Vatikana.

Ekipa filma ‘Spotlight’

Nagrada za najbolju glumicu otišla je itekako zasluženo u ruke Brie Larson za ulogu u potresnoj drami ‘Soba’ gdje s fantastičnim malim Jacobom Tremblayem glumi žrtve u zatočeništvu te do u tančine prenosi svaku emociju koju gledatelj osjeća. Najboljom sporednom glumicom proglašena je Alicia Vikander koja iako je na crveni tepih stigla s roditeljima, ipak je ukradeni pobjednički poljubac dala Michaelu Fassbenderu s kojim veza sve više izlazi na vidjelo. Glumica je zaslužila nagradu s ulogom u filmu ‘Dankinja’ gdje glumi ženu jedne od prvih transrodnih osoba. Najbolji sporedni glumac je Mark Rylance koju je nagradu zaslužio u filmu ‘Most špijuna’.

Brie Larson

Brie Larson

Lady Gaga oduševila je sve prisutne emotivnom izvedbom pjesme ‘Til It Happens to You’ za koju je bila nominirana, a koja je posvećena žrtvama silovanja. Najdirnutija je bila Brie Larson koja se morala uživjeti u ovakvu ulogu u filmu ‘Soba’ te je nakon Gaginog nastupa kojem su se pridružile žrtve sa svakim izmijenila nekoliko riječi i zagrljaj.

Najslađi moment bio je izlazak robota BB-8, C3PO i R2D2 na scenu kako bi odali počast kompozitoru glazbe filmova ‘Star Wars’ koji je nominiran 50. put u svojoj karijeri.

88th Annual Academy Awards - Show

Najboljim crtanim filmom očekivano je proglašen ‘Izvrnuto obrnuto’, Ennio Morricone zasluženo je dobio nagradu za glazbenu pozadinu filma ‘Mrska osmorka’, a Sam Smith osvojio je nagradu za najbolju pjesmu u najnovijem James Bondu – ‘Writing’s On The Wall’. Tko su dobitnici u svim ostalim kategorijama, provjerite na službenim stranicama nagrade Oscar.

Foto: Getty Images

Učitati još
Zatvori