Ovo su dobitnici Oscara za 2015. godinu

Ovo su dobitnici Oscara za 2015. godinu

Prije nekoliko sati završila je službena ceremonija dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar. 87. dodjela donijela je sa sobom, kao i uvijek, nekoliko iznenađenja, mnoštvo sigurnih izbora, odličnu zabavu uz voditelja Neila Patricka Harrisa te nebrojeno mnogo prekrasnih haljina. Najviše zlatnih kipića pripalo je filmu “Grand Budapest Hotel”, no one glavne kategorije pokorio je ipak “Birdman”.

J.K. Simmons, Patricia Arquette, Julianne Moore i Eddie Redmayne

J.K. Simmons, Patricia Arquette, Julianne Moore i Eddie Redmayne

Film Alejandra Gonzálesa Iñárritua ove je godine iznenadio u kategoriji za najbolji film, iako su najutjecajniji filmski kritičari predviđali da će pobjednik biti “Odrastanje” Richarda Linklatera. “Birdman” koji govori o povratku propalog filmskog glumca na kazališne daske na scenu je vratio Michaela Keatona koji je svoju ulogu odradio krajnje profesionalno, a u filmu smo mogli vidjeti i Edwarda Nortona i Naomi Watts kao njegove kazališne partnere te Emmu Stone koja je odlično odradila ulogu kćeri i bivše ovisnice.

Alejandro Gonzáles Iñárritu

Alejandro Gonzáles Iñárritu

Film je uistinu majstorski snimljen, gotovo u jednom kadru, zbog čega je Iñárritu zasluženo odnio i nagradu za najboljeg režisera te još jedan kipić za originalan scenarij. Pohvale idu i cijeloj glumačkoj ekipi koja zbog načina snimanja morala naučiti puno više teksta za jedan kadar nego što se to uobičajeno pri snimanju filmova.

Birdman

Ekipa filma “Birdman”

Eddie Redmayne se itekako ističe kao najbolji u svojoj kategoriji najboljeg glavnog glumca i ta je nagrada za utjelovljenje Stephena Hawkinga morala pripasti njemu. Fascinantna je transformacija u velikog fizičara, mimika, geste… Eddie je posvjedočio kako je satima vježbao pred ogledalom izraze lica i poze kako bi što uvjerljivije predočio Hawkinga. Kritičari mu zamjeraju što je prednost dao transformaciji, a ne samoj glumi, no opće je poznato kako Akademija jako cijeni uvjerljiva utjelovljenja likova.

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne

Julianne Moore odnijela je pobjedu u kategoriji glavnih glumica kao što se i predviđalo za film “Još uvijek Alice”, gdje glumi ženu oboljelu od Alzheimera. Brojni kritičari slažu kako je Oscar već davno trebao doći u ruke ovoj glumici, no svaki je trenutak dobar trenutak kad se o ovoj nagradi radi.

Julianne Moore

Julianne Moore

Patricia Arquette je dobila Oscara za ulogu majke u filmu “Odrastanje”, filma koji se snimao punih 12 godina i vrlo realno prikazuje životna razdoblja u tom rasponu godina. Patricia Arquette toliko realno prenosi stvaran život na film, zajedno s Ethanom Hawkeom, Lorelei Linklater i Ellarom Coltraneom da je Akademija morala na neki način odati počast filmu, ako je već izgubio u kategorijama za najbolji film i režiju. Patricia je dodatno osvojila srca gledatelja svojim govorom u kojem je zagovarala prava žena.

Patricia Arquette

Patricia Arquette

J. K. Simmons je dobio nagradu za film “Ritam ludila” u kojem je utjelovio pomalo ludog i definitivno zahtjevnog profesora glazbe na fakultetu koji maltretira Millesa Tellera. Iako su i Edward Norton i Robert Duvall za “Suca” bili itekako jaka konkurencija, Simmons je zasluženo primio svog prvog Oscara.

J.K. Simmons

J.K. Simmons

Što se nagrada u ostalim kategorijama tiče, najbolji crtani film je “Big Hero Six”, a najbolji strani film poljski “Ida”. Najbolja pjesma je “Glory” Commona i Johna Legenda iz filma “Selma”, a najbolji originalni soundtrack dobio je film “Grand Budapest Hotel”. “Igra oponašanja” je odabran kao najbolji prilagođeni scenarij, a “Interstellar” Christophera Nolana dobio je nagradu za najbolje vizualne efekte. Ostale dobitnike provjerite ovdje.

Foto: Getty Images

Učitati još
Zatvori