Danas počinje Viennale

Beč će i ove godine od 22. listopada do 5. studenog po 53. puta za redom biti domaćin međunarodnog filmskog festivala ‘Viennale 2015’. Cilj organizatora festivala od samog je početka bilo stvaranje jedne posve jedinstvene manifestacije, koja bi se etablirala kao samostalan i na neki način ‘idealan’ filmski festival, a prvi je korak u tom smjeru činjenica, što festival već od samog početka nije imao striktno definiran filmski program.

Cate Blanchett, 'Carol'

Cate Blanchett, ‘Carol’

Kao i prethodnih godina festivalski program obuhvaća čak 300 novih, aktualnih dugometražnih filmova te veliki broj kratkometražnih filmova koji će se tijekom 14 festivalskih dana prikazivati na pet lokacija. Filmski odabir pri tom ne podliježe nikakvoj posebnoj kategorizaciji. Avangardni uradci idu rame uz rame s klasičnim filmskim žanrovima, a internacionalni filmovi s domaćim austrijskim produkcijama.

Dvominutni festivalski trailer djelo je tajvanskog redatelja Tsaija Ming-lianga, poznatog po filmovima Rebels on the Neon God, The River, The Hole ili Wayard Cloud. Ovaj kratki film ujedno je i posveta glumcu Leeju Kang-shengu koji je glumio u gotovo svim filmovima Tsaija Ming-lianga u posljednjih tridesetak godina.

Na otvorenju festivala 22. listopada bit će prikazan film Carol američkog redatelja Todda Haynesa koji je premijerno predstavljen na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, a govori o ljubavnoj priči između Carol (Cate Blanchett), žene iz visokog društva, i trgovkinje Therese (Rooney Mara), koja se odvija u Americi 50-ih godina prošlog stoljeća.

U okviru završne gala večeri festivala, 5. studenog, bit će pak prikazan film Anomalisa Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona koji je zahvaljujući stop-motion animaciji proglašen jednim od najoriginalnijih filmova protekle kino sezone. Više informacija o festivalskom programu potražite na viennale.at.

Učitati još
Zatvori