Danas počinje Venice Film Festival

Danas se na venecijanskom Lidu otvara 72. Venice Film Festival koji će službeno trajati do 13. rujna. Najstariji europski filmski festival posljednjih je godina prepoznat kao mjesto na kojem se po prvi puta prikazuju mogući kandidati za Oscara tako da kritičari pomno prate ovogodišnji program i već biraju svoje favorite. Predsjednik žirija ove godine je Alfonso Cuaron, dok su njegovi članovi između ostalog Diane Kruger, Elizabeth Banks i Pawel Pawlikowski, a ovogodišnja voditeljica ceremonije je prekrasna Elisa Sednaoui.

venice2

Eddie Redmayne u filmu ‘Dankinja’

Neki će iščekivani filmovi doživjeti svoju premijeru van konkurencije, poput primjerice ‘Everesta’ koji i otvara ovogodišnji festival. Pogledajte koji filmovi su nam još zaokupili pažnju.

Everest

Film ‘Everest’ snimljen je prema zastrašujućoj istinitoj priči o grupi plani­nara koji su, uslijed opasne snježne oluje, zapeli na tom ledenom vrhu, pre­pušteni samima sebi. Glavni glumci u ovom istinski nevjerojatnom pusto­lovnom trileru su Jake Gyllenhaal, Josh Brolin,  Keira Knightley, Sam Worthington, Jason Clarke i Robin Wright, a režiju potpisuje nagrađiva­ni islandski redatelj Baltasar Kormákur. Uzbudljiva avantura uskoro dolazi i u naša kina.

Dankinja

‘Dankinja’ je izvanredna i nevjerojatna, istinita ljubavna priča nadahnuta životima umjetnica Lili Elbe i Gerde Wegener, koje su na filmu utjelovili glumci Alicia Vikander (Gerda) i za biografsku dramu ‘Teorija svega’ Oscarom nagrađeni Eddie Redmayne (Lili). Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvija se i mijenja kroz Lilino životno putovanje kao prvoga muškarca na svijetu koji je promjenom spola postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podijelile su svijet i postale novinarska senzacija. Redatelj filma je Tom Hooper, oskarovac koji je zlatnoga kipića osvojio 2011. godine za izvanredan film ‘Kraljev govor’.

A Bigger Splash

U filmu talijanskog direktora Luce Guadagnina očekujemo magičnu filmsku atmosferu, sudeći po prvim vizualima koji su objavljeni. U glavnim su ulogama Tilda Swinton kao režiserka udana za rock zvijezdu (Matthiasa Schoenaertsa) čiji život naglo uzburkava povratak stare ljubavi Ralpha Fiennesa i njegove kćeri Dakote Johnson

venice1

Dakota Johnson u filmu ‘A Bigger Splash’

Crna misa

Johhny Depp kao ćelavi gangster? I to je moguće u filmu o notornom gangsteru irskih korijena Whiteyu Bulgeru, koji je preko 20 godina igrao dvostruku igru kao jedan od najvećih američkih kriminalaca, a uživao je sigurnost i potporu prijatelja iz djetinjstva, najvažnije osobe bostonskog FBI-a. Njihov prljavi dogovor, kojim je Bulger postao FBI-jev doušnik, omogućio mu je da učvrsti svoju moć, no također i da s vremenom postane FBI-ev najveći neprijatelj i provede 16 godina na listi najtraženijih zločinaca. Sav glumački sjaj Johnnyja Deppa mogao bi se istaknuti u ovom filmu.

Equals

Volimo filmove Drakea Doremusa ‘Like Crazy’ i ‘Breathe In’, a isto očekujemo i od najnovijeg kandidata s Kristen Stewart, Nicholasom Houltom i Guyem Pearceom u glavnim ulogama. SF priča opet je bazirana na ljubavnoj radnji, smještena u društvo budućnosti bez emocija gdje ih neočekivani virus ponovno počinje izazivati. Kako bi se priča mogla razviti, ne znamo, ali očekujemo da će ovom dramom još jednom potvrditi svoju snagu.

Učitati još
Zatvori