A odlični filmovi u Cannesu ove godine su…

A odlični filmovi u Cannesu ove
godine su…

Danas, 13. svibnja, počinje 68. filmski festival u Cannesu – najglamurozniji od svih svjetskih filmskih festivala koji će još jednom na francuskoj rivijeri okupiti kremu svjetske scene u kombinaciji s nekim od najboljih filmova koji svake godine od svibnja nadalje počinju vladati kino dvoranama. Iako možda nije najpouzdaniji predznak za dodjelu Oscara, na što se posebno obraća pažnja u filmskom svijetu, definitivno redovito iznjedri naslove vrijedne pažnje.

cannes 2015.

Službeni poster 68. filmskog festivala u Cannesu

Ove godine žiri neće imati lagan posao, tako da nitko ne zavidi Joelu i Ethanu Coelu koji predsjedaju žirijem u kojem će između ostalog sjediti i Sophie Marceau, Jake Gyllenhaal, Xavier Nolan, Sienna Miller. U konkurenciji se nalaze iščekivani filmovi, neki režiserski prvijenci, gomila poznatih glumačkih lica te zanimljive i provokativne teme. Brojni poznati glumci garantiraju i crveni tepih prepun događanja te razgovore s medijima koji se uvijek budno prate.

U nastavku pogledajte nekoliko filmova o kojima će se pričati ove godine do 24. svibnja, kad festival službeno završava proglašenjem dobitnika pretižne nagrade Zlatne palme.

Carol

Neočekivani zaplet ovog filma dovede do ljubavne romanse između Cate Blanchett i Rooney Mare, a znajući koliko obje glumice mogu uvjerljivo prenijeti svoje likove na platno, očekujemo kako će film itekako podići prašinu. Film je u konkurenciji za glavnu nagradu, a već si je i osigurao mjesto favorita među mnogim filmskim kritičarima. Posebnoj atmosferi radnje pridonosi i set smješten u New York 1950-ih.

cannes 2015.

Irrational Man

Woody Allen se vraća i ove godine s Emmom Stone kao svojom glavnom muzom u filmu Irrational Man. Glavni partner u filmu joj je Joaquin Phoenix, kao izgubljeni profesor u kojeg se zaljubljuje. Kao i većina Allenovih filmova, i ovaj već skuplja simpatije publike, neovisno o tome što uistinu o režiseru mislili.

irrationalman2

Macbeth

Shakespearov klasik s Michaelom Fassbenderom i Marion Cotillard u glavnim ulogama? Sumnjamo da može biti loše. Sudeći prema traileru film će biti prepun akcije što će naglasiti krvavu stranu ove poznate drame.

cannes 2015.

A Tale of Love and Darkness

Režiserski prvijenac Natalie Portman u kojem igra jednu od sporednih uloga definitivno privlači pažnju kritičara. Glumica je odlučila adaptirati autobiografski roman Amosa Oza gdje je u centru radnje izraelsko-palestinski konflikt, tešku temu čija se filmska obrada iščekuje.

cannes 2015.

The Sea of Trees

Volimo neobične filmove Gusa Van Santa, a još i više ako u njemu jednu od glavnih uloga ima Matthew McConaughey koji se uspješno vraća teškim temama koje mu iznimno dobro leže. U filmu mu je partner Ken Watanabe, a neobičan dvojac susreće se u japanskoj šumi poznatoj kao “šumi samoubojica” gdje obojica kontempliraju o nastavku vlastitih života.

cannes3

The Lobster

Film neobične radnje, The Lobster donosi priču o svojim tragično single likovima (među kojima su Colin Farrell i Rachel Weisz kao najistaknutija lica) koji imaju samo 45 dana da se spoje inače će se pretvoriti u životinje. Bazirano na ideji da jastozi pronalaze svoje partnere za cijeli život, ovaj film je možda najčudnije ostvarenje festivala.

cannes

Foto: Cannes Facebook

Učitati još
Zatvori