17 kultnih britanskih humorističnih serija

17 kultnih britanskih humorističnih serija

abfab-cover

Pa to je fantastično

Iako je očigledno 2016. godina godina odličnih serija, što kriminalističnih, dramskih ili humorističnih, treba se prisjetiti i ponovno pogledati neke od najboljih. Britanci su uvijek imali poseban, istančan smisao za humor – on je čak i u ‘geg’ komediji pametan, inteligentan i britak, a neke od najboljih TV serija istaknutog takvog humora nastale su od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća. Izdvojili smo njih sedamnaest koje valja opet pogledati i prisjetiti se zašto se britanski autori smatraju majstorima ‘apsurdnosti svakodnevnog života’.

Crna guja (‘Blackadder’) Crna Guja je BBC-jeva humoristična serija u četiri sezone i više zasebnih epizoda koja donosi priču o životu Edmunda Crne Guje. Svaka se sezona bavi drugim povijesnim razdobljem i drugom Crnom Gujom koji je uvijek reinkarnacija onoga prijašnjega. U svakoj inkarnaciji genijalni i neponovljivi Rowan Atkinson glumi glavni lik, Crnu Guju. Uz njega još se samo njegov, ne prepametni, pratitelj Baldrick pojavljuje u sve četiri sezone, a glumi ga Tony Robinson. Svaka od četiri sezone ima svoju osobitu kvalitetu, naglašenu tim specifičnim drugim razdobljem.

Šljam (‘Bottom’) britanska je crnohumorna serija, snimana od 1991. do 1995. godine. Scenaristi serije ujed. godineno su i glavni glumci – Adrian Edmondson i Rik Mayall. Serija je bila prikazivana kroz tri sezone, a 1999. osnovna je ideja upotrijebljena i za film – Guest House Paradiso. Od 1993. do 2003. Šljam je bio izvođen i uživo pred publikom, što je, vjerujemo, svakako bilo zanimljivo za doživjeti.

Državnik novog kova (‘The New Statesman’) nagrađivana je britanska humoristična serija iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina koja je satirizirala britansku konzervativnu vladu toga doba kao i razne druge političke teme. Glavnu ulogu, torijevskog političara Alana B’Starda, igrao je odličan komičar Rik Mayall poznat i po svojoj ulozi u seriji Šljam. B’Stard je prikazan kao pohlepni, pokvareni i arogantni ultradesničar i sadist. Radnja se većinom odvijala u uredu u britanskom parlamentu i uključivala je Piersa Fletcher-Dervisha, njegovog prostodušnog pomoćnika u političkim spletkama. Često se pojavljivala i Alanova žena Sarah kod kojih je bio očit, a izuzetno zabavan za promatrati, odnos obostrane nesnošljivosti. Serija ima četiri sezone s ukupno 26 epizoda te tri specijalne epizode, dok je 2006. postavljena je i predstava koja ismijava modernu britansku politiku.

Državnik novog kova

Državnik novog kova

Zvonili ste milorde (‘You Rang M’Lord?’) također je BBC-jeva serija autora Jimmyja Perryja i Davida Crofta. Emitirala se od 1990. do 1993. i donosila je gledateljima uvid u funkcioniranje britanske obitelji visokog srednjeg staleža i njihove posluge. Dinamika kućanstva bila je iznimno bogata, posebno obzirom na životopisne likove koje je serija prikazivala. Radnja je bila smještena u 1920.-e i kroz duhovit način je prilično vjerno pokazivala suprotnost i povezanost imućne obitelji i njihove posluge tj. nižeg, radničkog staleža.

Dražesni pupoljci svibanjski (‘Darling buds of May’) britanska je humoristična serija s legendarnim Davidom Jasonom u glavnoj ulozi i sada svjetski slavnom, holivudskom glumicom Catherine Zeta Jones, koja u seriji glumi njegovu najstariju kćer. David Jason glumi Sidneyja Larkina, oca obitelji koji upravlja velikim imanjem i koji cijeli svoj radni vijek nekako uspijeva izbjeći plaćanje poreza zbog čega postaje legenda u lokalnom poreznom uredu. Mladi poreznik Charley Charlesworth dobiva zadatak ispitati Larkinovo poslovanje, ali i ne sluti da će mu susret s toplom i veselom obitelji, posebno najstarijom Larkinovom kćeri Mariette, u potpunosti promijeniti život. Na ovoj prijelomnoj točki radnje dolazi do zapleta koji se kotrlja skroz do posljednje epizode.

Dražesni pupoljci svibanjski

Dražesni pupoljci svibanjski

Dražesni pupoljci svibanjski

Dražesni pupoljci svibanjski

Fawlty Towers također je dio bogate BBC obitelji humorističnih serija. Emitirala se od 1975. do 1979. i donosi dvije sezone od sveukupno 12 epizoda. Iako se radi o seriji snimljenoj prije više od 40 godina, svojim britkim humorom, izuzetno karakterističnim i životopisnim likovima te eksentričnošću koju donosi i prikazuje kao najnormalniju stvar na svijetu i dalje je prilično aktualna. Seriju su napisali John Cleese i Connie Booth koji su zajedno i glimili u seriji. Zanimljivo je da su se u privatnom životu oženili za vrijeme prve sezone i rastali za vrijeme druge sezone, cijelo vrijeme glumeći bračni par i u seriji.

Leteći cirkus Montyja Pythona također je BBC-eva humoristična serija britanske komičarske skupine Monty Python. Serija je poznata po nadrealističnom, netipičnom humoru temeljenom na asocijacijama, vizualnim gegovima i skečevima bez riječi što je u to vrijeme bila novost u sitcom formatu. Serija je trajala od 1969. do 1974. i donosi sveukupno 45 epizoda. Serija je često ismijavala idiosinkraziju britanskog života i ponekad se doticala politike. Članovi skupine visoko su obrazovani te su njihove šale bile naglašeno intelektualne, s mnogim aluzijama na filozofe i likove iz književnosti. Skupini je uspjelo oblikovati takvu vrstu humora koju je bilo praktično nemoguće svrstati u određenu kategoriju, pa je za takav humor skovan pridjev ‘pajtonovski’. Popularnost im i dalje ne jenjava, čak je nedavno osmišljena i igrica temeljena na jednom od legendarnih skečeva.

Komičarska grupa Monty Phyton

Komičarska grupa Monty Python

U uredu (‘The Office’) originalnu, britansku seriju osmislio je, i glumio u njoj, Ricky Gervais. Napisao ju je skupa sa Stephenom Merchantom. Radi se o specifičnom formatu – ‘mocumentary’, gdje se cijela serija zapravo temelji na izrugivanju i snimljena je u obliku lažnog dokumentarca, kamerom iz ruke, bez lažnog ili nadosnimljenog smijeha. Serija se sastoji od dvije sezone od šest epizoda, te dvije posebne božićne epizode. Distribuirana u 60 zemalja diljem svijeta, U uredu je najuspješnija BBC-jeva serija ikad snimljena, a za američku publiku Ricky Gervais kreirao je američku verziju The Officea sa Steveom Carellom u glavnoj ulozi. I ta inačica je također doživjela svjetski uspjeh.

U uredu

U uredu

Radnja serije smještena je u industrijski gradić Slough u Engleskoj, u maloj podružnici izmišljene tvrtke za prodaju papira Wernham-Hogg, u kojoj (u seriji nikad viđena) BBC-jeva ekipa snima dokumentarac o ureda skom životu. Šef ureda je David Brent (glumi ga Ricky Gervais), čiji česti pokušaji da bude simpatičan svojim zaposlenicima gotovo uvijek rezultiraju iznimno neugodnim situacijama. Davidove karakterne mane, koje se svode na brojne verbalne gafove, nasvjestan rasizam, seksizam i brojne druge društvene neprilagođenosti, autori serije koriste kao humornu osnovu.

U uredu

U uredu

Crveni patuljak (‘Red Dwarf’) humoristična je SF serija. Autori Rob Grant i Doug Naylor kreirali su, iako naizgled primarno SF seriju, odličan komad koji donosi pričo o karakterima, likovima Daveu Listeru, posljednjem čovjeku, Arnoldu Rimmeru, hologramu Listerovog preminulog cimera, Mačku, koji je zapravo neka vrsta života, nastalog iz nasljednika Listerovog preminulog mačka Frankensteina, računalu Holly, Krytenu, uslužnom robotu i u sezonama sedam i osam Kristine Kochanski, Listerovoj ljubavnici iz paralelnog svemira.. i Ovaj košmar likova fantastično i fluidno funkcionira u jednoj od jedinstvenih SF priča.

Crveni patuljak

Crveni patuljak

Pa to je fantastično (‘Absolutely Fabulous’) serija je koja prati živote dviju raskalašenih suvremenih prijateljica srednjih godina iz modne industrije. Serija je doživjela toliku popularnost da je cijeli internet pun gifova, scena i raznih memeova na temu njihovog odnosa, a skraćenica AbFab ušla je u žargon rekli bi jezika, sigurno cijele Europe. Koliko je serija, točnije, koliko su likovi Patsy i Edine i dalje popularno govori i činjenica da su se ove godine vratile i na filmu!

Pa to je fantastično

Pa to je fantastično

‘Allo ‘Allo! britanski je sitcom koji se prikazivao na televizijskom kanalu BBC ONE od 1982. do 1992. godine i koji donosi čak 85 nastavaka. Autori serije su David Croft i Jeremy Lloyd. Svrha serije nije bila ismijavati Drugi svjetski rat nego karikiranje ratnih filmova i TV drama, i naročito dramu televizije BBC-a o Pokretu otpora ‘Tajna vojska’, koja je trajala od 1977. do 1979., i bavila se događajima članova Pokreta otpora utvrđenih u kafiću u Bruxellesu, no bilo je inspiracije i iz crno-bijelih britanskih melodrama iz 1940-ih godina. Također na karakterističan britanski način karikirani likovi i u ovoj seriji donose fantastično razrađene karaktere i njihove međusobe odnose. Bez obzira radilo se o glavnim ili sporednim likovima, oni su s jednakom plastičnošću prikazani i odglumljeni, što je svakako pridonijelo dugovječnoj popularnosti serije.

2,4 djeteta (‘2,4 children’) serija je o životu moderne obitelji iz 90-ih godina. Naizgled, obitelj Porter je sasvim normalna. Čak i sam naziv serije koji upućuje na prosječni broj djece po obitelji u Engleskoj, pokazuje da se radi o sasvim običnoj obitelji. No njihov je svakodnevni život sve samo ne običan, situacije u kojima se glavni likovi ponekad nađu nisu nimalo svakidašnje. Oslonac obitelji je Bill, udana žena i majka dvoje djece. Ona radi puno radno vrijeme i uz kućne je poslove u pogonu doslovno 24 sati na dan. Na početku serije Bill je radila u pekarnici sa najboljom prijateljicom i susjednom, Ronom. Ubrzo je izgubila posao i morala se suočiti sa periodom bez posla prije nego je s Romom pokrenula catering posao. Uz nju tu je dobar, ali ništkoristi suprug i dvoje tinejđera – kćer i sin. Uz njih pojavljuje se još i bliska prijateljica Christine.Svakodnevne radnje i dogodovštine u njihovom svijetu su sve samo ne obične. I vrlo, vrlo zabavne.

2,4 djeteta

2,4 djeteta

Serija Milostiva prije svega (‘Keeping Up Appearences’) izruguje se ženama iz srednje klase koje su opsjednute željom da se stalno penju po društvenoj ljestvici makar im to nikako ne uspijeva. U središtu je život Hyacinth Bucket koja je ekscentrična žena i društveni snob koji uvijek teži biti čim više na vrhu društvene ljestvice. Ljubomorna je na sestru Violet koja u kući ima i bazen i saunu, a s druge strane je superiornija od svojih kolegica Daisy i Rose. Patricia Routledge je za svoju ulogu Hyacinth dobila dvije BAFTA nominacije. Ova popularna serija je završila samo zato što je ona htjela nastaviti s drugim projektima, a serija bez nje ili s drugom glumicom u istoj ulozi nije imalo smisla. Serija garantira mnogo smijeha i zabave.

Milostiva prije svega

Milostiva prije svega

Nepristojni ljudi (‘Man Behaving Badly’) urnebesna je serija o dvojici cimera Garryju i Tonyju koji najviše vole provoditi vrijeme ispred TV-a ispijajući pivo i pričajući o ženama. Gary ima djevojku Dorothy koja je stalno ljuta i iznervirana njegovim djetinjastim i neodgovornim ponašanjem, dok se zbog istih stvari na njih često ljuti i njihova prijateljica Debra. Ova serija o stereotipiziranim muško-ženskim odnosima emitirana je tijekom 1990.-ih i doživjela je veliku popularnost u Velikoj Britaniji i Europi. Kod nas se isto često uspješno reprizirala.

Uz Leteći cirkus Monty Phytona, Mućke (‘Only Fools And Horses’) su vjerovatno najpoznatija i najbolja britanska humoristična serija. Autor joj je legendarni Johna Sullivan koji ju je napisao za BBC. Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991. godine, a zbog velike gledanosti i opće pomame za serijom kreirali su se posebni božićni specijali sve do 2003. godine. Radnja serije odvija se u zabačenom dijelu Londona, Peckhamu, a u glavnim ulogama nastupili su David Jason kao ambiciozni preprodavač Derek ‘Delboy’ Trotter, Nicholas Lyndhurst kao njegov mlađi brat Rodney i Lennard Pearce kao njihov vremešni djed (kojeg je poslije zamijenio Buster Merryfield kao njihov ujak Albert).

Mućke

Mućke

Uz potporu snažne glumačke ekipe, serija je pratila njihove uspone i padove u životu, pogotovo pokušaje da se obogate. Serija je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje Britanske akademije, a 2004. je proglašena najboljim britanskim sitcomom. Dan danas je često citirana rečenia iz serije, a koju izgovara Delboy ‘This time next year, we’ll be millionairs!’ jedna od najpoznatijih rečenica televizijske povijesti.

Mućke

Mućke

Vikarica iz Dibleyja (‘The Vicar of Dibley’) serija je koja se bavi funkcioniranjem društva u neobično ekscentričnom i ultra konzervativnom mjestu Dibleyj. Serija je napravljena da odgovara upravo glumici Dawn French, a kroz epizode su se pojavile i neke druge poznate osobe kao Kylie Minogue, Darcey Bussell, Sarah Ferguson i Johnny Depp.

Vicar Of Dibley

Vikarica iz Dibleyja

The Thin Blue Line (‘Tanka plava linija’) britanski je sitcom emitiran 1995. i 1996. godine s Rowanom Atkinsom u glavnoj ulozi. Također još jedna odlična serija karaktera donosi nam neobično, no ipak fluidno funkcioniranje između jako različitih, ekscentričnih i životopisnih likova policijske postaje North Yorkshirea.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori