Lauba slavi rođendan velikom izložbom kanadskog umjetnika

Lauba slavi rođendan velikom
izložbom kanadskog umjetnika

as 4

Za mjesec dana zagrebačka galerija Lauba – kuća za ljude i umjetnost proslavit će svoj 6. rođendan. Za tu priliku Lauba je posjetiteljima pripremila izložbu kanadskog umjetnika Andrewa Salgada koji živi i radi u Londonu, a svoje je radove izlagao u cijelom svijetu. Prošle godine rođendan je obilježen izložbom Siniše Majkusa pod nazivom “Megamix”, za koju je Lauba od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika primila posebno priznanje za najbolju izložbu u 2016. godini.

Lauba će prikazati na izložbi radove producirane su isključivo za potrebe ove izložbe te će javnosti predstaviti jedan zanimljiv i inovativan pristup suvremenom slikarstvu koji nadilazi granice samog medija.

as 5

NAJVEĆA IZLOŽBA DO SADA

Riječ je o do sada najvećoj izložbi ovog autora, jednom zaokretu od slikarstva ka instalaciji te njegovoj prvoj izložbi na ovom području. Na izložbi će biti predstavljeno preko 70 radova različitih formata od kojih je većina unaprijed rasprodana. Lauba, također, za potrebe izložbe gradi scenografiju, niz prostorija te između ostalog i umjetna plažu.

Izložba se otvara uz već tradicionalni Laubatalk, razgovor s umjetnikom, koji će moderirati kustos Laube, Mario Guček Andromak.

Andrew Salgado

Andrew Salgado

Na tim velikim gesturalnim slikama Andrew Salgado istražuje koncepte koji se odnose na uništenje i rekonstrukciju identiteta. Postupak je to koji on smatra ponovnim promišljanjem konvencija figurativnog slikarstva kroz težnju prema apstrakciji. Salgado dovodi u pitanje prirodu identiteta, pa čak i sam čin slikanja kao nešto monstruozno, alegorijsko ili simbolično. Uključujući klasične arhetipove u neizmjerno inventivan pristup odabranom mediju, Salgadov rad prkosi kategorizaciji. Njegovi nedavni radovi uključuju kolaž, mješovite medije, pa čak i rukom obojenu i ručno šivanu tkaninu i platno.

as 3

TOLERANCIJA I SLOBODA

Partner ovog projekta je Veleposlanstvo Kanade u Zagrebu u svrhu promicanja vrijednosti koje zastupa i sam autor, a to su tolerancija, sloboda i nediskriminacija. Također, Kanada ove godine obilježava 150 godina postojanja te je izložba na svojevrsni način obilježavnje te obljetnice.

Izložba je također i dio programa “Artefan”, koji se odvija u Laubi tijekom ljetnih mjeseci. “Artefan” uključuje niz izložbi, te popratnih sadržaja poput ljetnog vrta, pop-up shopova, radionica, predavanja projekcija te glazbenih sadržaja.

as 2

as 1

Učitati još
Zatvori