9. Festival tolerancije u Zagrebu

9. Festival tolerancije u Zagrebu

Deveti put za redom u Zagrebu će se od 12. do 18. travnja 2015. godine u kinima Tuškanac i Europa održati Festival tolerancije koji bogatim filmskim programom, izložbama, koncertima, edukacijama i diskusijama podiže razinu svijesti o važnosti dijaloga i uvažavanja različitosti te educira o Holokaustu.

lustig5

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano ukupno 82 igrana, dokumentarna i animirana filma od kojih izdvajamo; Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film “The phone call” redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, „Not Anymore: a Story of Revolution“ redatelja Matthew Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, hrvatski kratkometražni animirani film „Wiener Blut“ Zlatka Boureka, „Free fall“ redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, „Alive inside“ redatelja Michael Rossato-Bennetta.

Najavljujemo prvu festivalsku retrospektivu mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji u Zagreb dolazi s nekoliko filmova, a izdvajamo “The Door” igrani film koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi te film “Mephisto” koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film. Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježit će dva povijesna jubileja: 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

O temi Holokausta već tradicionalno će poučavati gospodin Branko Lustig čije educiranje mladih o strahotama nacizma, danas 70 godina kasnije, postaje još važnije kako holokaust ne bi mlađim i tek nadolazećim generacijama postao fikcija. Uz vlastita iskustva i diskusiju s publikom g. Lustig je za ovogodišnje izdanje “Edukacijskog jutra” odabrao i prigodni film “Belle i Sébastien“ francuskog redatelja Nicolasa Vaniera. Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom ’1945 – 1995 – 2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te gencoidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem jumbo plakata na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu.

Osim filmskog programa, Festival donosi i bogati kulturni sadržaj koji uključuje izložbe, koncerte, mnogobrojne diskusije, Edukacijska jutra, Festival market – okupljanje predstavnika uglednih domaćih i svjetskih festivala. Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

Foto: festivaloftolerance.com

Učitati još
Zatvori