5 filmova koje morate pogledati na
Zagreb Film Festivalu

Ovogodišnji, 13. Zagreb Film Festival donosi raznoliki filmski program iz cijeloga svijeta – od skandinavske do latinsko-američke produkcije. Glavni natjecateljski program donosi čak 14 naslova, no svakako se ne smiju propustiti niti projekcije programa Kockice, program PLUS, program Žute Bibijade, program Velikih 5, Ponovno s nama, Dan Lux filma, Moj prvi film te program Making of koji donosi dokumentarne filmove.

zff post

Iz stvarno velike ponude gledateljima izdvajamo pet filmova glavnog natjecateljskog programa koja moraju pogledati. Prvi koji preporučujemo jest film ‘Ja, Earl i umiruća’. Zabavna je to i topla priča o Gregu Gainesu, asocijalanom srednjoškolcu kojem je glavni cilj ostati što neupadljiviji. Izbjegavajući društvene kontakte, Greg većinu vremena provodi snimajući šašave parodije klasičnih filmova sa svojim jedinim prijateljem Earlom kojeg opisuje kao svog suradnika. U čitavu priču ubrzo se umiješa Gregova majka koja ga nagovori na druženje s Rachel, djevojkom iz njegovog razreda kojoj je dijagnosticiran rak. Greg polako otkriva pravu vrijednost iskrenog prijateljstva.

Sljedeći film koji ne smijete propustiti jest ‘Novi klinac’ koji slijedi selidbu četrnaestoga Benoita iz svog ruralnog doma u Pariz te kako svaladava novi početak škole, društva i period sklapanja novih prijateljstava. Stvari se zakompliciraju nakon što priredi tulum ne bi li impresionirao novu učenicu u školi.

Nikako ne smijete propustiti i dobitnika nagrade Grand Prixa u Cannesu – film ‘Saulov sin’. Majstorski je to redateljski debi. Radnja se odvija u listopadu 1944. u Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemogući zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

Film hrvatske koprodukcije ‘Vrapci’ prekrasna je priča o ne tako lijepoj temi. Teško odrastanje šesnaestogodišnjeg Arija obilježeno je njegovim preseljenjem iz Reykjavika ocu na Westfjord, najslabije naseljeni i najhladniji dio Islanda – mjesto za koje kažu da ima više vodopada nego ljudi. Na zapanjujućoj pozadini surovog krajolika, Ari otkriva teškoće odraslog života, ali i njegove primamljive poroke, čovjekovu zvjersku okrutnost, ali i ljubav. Ne znajući kako se zbližiti s ocem alkoholičarem, Ari toplinu nalazi u baki i prijateljici Lani. Šokantni događaj prisilit će ga da odabere hoće li reći istinu ili zaštititi one koje voli.

‘Susret vjetrova’ saga je o preživljavanju i izdržljivosti sjećanja inspirirana stvarnim dnevničkim zapisima. 14. lipnja 1941. tisuće stanovnika Estonije, Latvije i Litve ukrcano je na vlakove i deportirano u Sibir kao dio etničkog čišćenja koje su prema Staljinovim naredbama provele sovjetske vlasti. Studentica filozofije Erna razdvojena je prilikom deportacija od supruga Heldura te ostaje sama s kćeri Eliide. Ne znajući hoće li ga ikad više vidjeti, Erna vodi dnevnik u kojem Helduru opisuje psihičku i fizičku patnju kroz koju prolazi, ali i onu drugih žrtava. Zapisana sjećanja u filmu oživljavaju u obliku crno-bijelih živih slika (tableaux vivants) u kojima glumci miruju u zamrznutim pozama dok se kamera kreće između njih stvarajući tako emotivan prostor između kretnje i statičnosti.

Detaljan raspored glavnog programa 13. Zagreb Film Festivala možete saznati na zagrebfilmfestival.com, dok ulaznice za određene filmove možete kupiti i on line na zagrebfilmfestival.com.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori