Odličan program zadnje večeri Dana hrvatskog filma

Odličan program zadnje večeri
Dana hrvatskog filma

'Beach Fatigue', Dalibor Barić

‘Beach Fatigue’, Dalibor Barić

Danas završava program 25. Dana hrvatskog filma, i ako još niste, zadnji je čas da ‘ulovite’ pogledati neka od filmskih ostvarenja u kinima Tuškanac i Europa. Na programu su animirani filmovi, eksperimentalni i krakometražni filmovi te sačuvane i digitalizirane reklame Zagrebačke škole animiranog filma.

Danas od 14 sati publika će u kinu Europa moći pogledati animirane filmove s prethodnih izdanja Dana hrvatskog filma. Program 25 godina DHF-a uključuje, između ostalog, filmove Plasticat Simona Bogojevića Naratha (Oktavijan za animirani film 2003.) i Duplex Gorana Trbuljaka (Oktavijan za animirani film 2005.). Konkurencija 14: Tjelovježba i sport na platna kina Europe u 16 sati donosi i špicu serije Patrola na cesti Andreje Sužnjević, Marka Šesnića i Gorana Turkovića iz konkurencije namjenskog filma te eksperimentalni film Symphony Milana Bukovca koji se bavi pomacima u vremenu i prostoru jedne košarkaške utakmice.

U 18 sati prikazuje se program filmova izvan konkurencije Fokus koji uključuje Belladonnu Dubravke Turić, pobjednički kratkometražni film Venecijanskog festivala, Zvjerku Daine Oniunas Pusić, koja je osvojila posebno priznanje na Slamdanceu i Zlatna kolica u programu Kockice na prošlogodišnjem ZFF-u, te film Lula i Bručke, najnovije ostvarenje splitskog autora Igora Jelinovića. Svečanost dodjele nagrada održat će se u kinu Europa u 20 h, a nakon proglašenja pobjednika slijede projekcije pobjedničkih filmova.

Reklame iz Zagrebačke škole animiranog filma prikazuju se u Tuškancu u 17 sati. To su radovi iznimne estetske kvalitete, ali treba imati na umu da je samo dio reklama spašen i digitaliziran. 25. DHF će ih pokazati kao skupni rad zagrebačkog studija. Njihovi autori majstori su ne samo animacije nego i naručenog filma: Milan Blažeković, Borivoj Dovniković, Vladimir Delač, Zlatko Grgić, Nedeljko Dragić, Dušan Vukotić, Aleksandar Marks, Vladimir Jutriša, Branko Ilić, Boris Kolar i Zlatko Pavlinić.

Popratni program u Tuškancu u 19 sati donosi poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma: retrospektivu Dalibora Barića, multimedijalnog umjetnika i redatelja eksperimentalnih filmova. Barićevi filmovi prikazani su na brojnim svjetskim festivalima, a o njegovu radu pisali su kultni filmski časopisi Fangoria i Senses of Cinema.

U 21 sat u kinu Tuškanac program 25. Dana hrvatskog filma završava uz Retrospektivu filmova Nedeljka Dragića, jednog od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog Oktavijana za životno djelo. Retrospektivu čini devet Dragićevih filmova, uključujući najpoznatija ostvarenja poput Krotitelj divljih konja (1966.), Možda Diogen (1967.), Idu dani (1969.) i Tup-tup (1972), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.

Foto: DHF

Učitati još
Zatvori