20 knjiga koje morate pročitati u svojim dvadesetima

20 knjiga koje morate pročitati u
svojim dvadesetima

Dvadesete donose brojne promjene, a jedna od njih je razlog zbog kojeg ćemo posegnuti za knjigom. Nakon što su nam u prvih dvadeset godina otkrile čarobne svjetove i naučile nas gotovo svemu što danas znamo, knjige nakon dvadesete poprimaju sofisticiranije značenje i novu ulogu. Iako ćemo još uvijek posegnuti za popularnim naslovima i omiljenim klasicima kao odličnim načinom ispunjavanja dugih zimskih večeri, vožnje u tramvaju i dana provedenih na plaži, u svojim dvadesetima u knjigama ćemo tražiti odgovore, savjete, inspiraciju i poticaj.

U nastavku smo izdvojili dvadeset odličnih naslova koji će vam pomoći da lakše prođete kroz svoje dvadesete.

THE DEFINING DECADE: WHY YOUR TWENTIES MATTER – AND HOW TO MAKE THE MOST OF THEM NOW, MEG JAY

Svi smo čuli nekoliko verzija priče o dvadesetima kao desetljeću u kojem ništa nije obavezno i sve opcije su još uvijek otvorene. Ova knjiga uvjerit će vas u suprotno. The Defining Decade donosi buđenje za sve one dvadesetogodišnjake koji su svoj život privremeno stavili na čekanje i donosi vodič kako dvadesete pretvoriti u godine koje će vas dovesti tamo gdje zapravo želite biti.

A ROOM OF ONE’S OWN, VIRGINIA WOOLF

Kako bi pokazale svoju kreativnost i genijalnost, žena je potreban novac i prostor koji mogu zvati samo svojim. Kako bi istražila i potvrdila istinitost te tvrdnje, Virginia Woolf, jedna od najznačajnijih žena svjetske književnosti, u knjizi A Room Of One’s Own stvara imaginarni lik Shakespeareove sestre. Novom liku Virginia daje talent ravan onome Williama Shakespearea, ali njezina priča umjesto uspjehom završava samoubojstvom.

ON THE ROAD, JACK KEROUAC

Tijekom četiri putovanja, Kerouacov alter ego i glavni lik knjige Sal odlazi na potragu za samim sobom s kojom će se svaki dvadesetogodišnjak lako poistovjetiti. Knjiga On The Road američkog autora Jacka Kerouaca je u generacijama dvadesetogodišnjaka probudila želju za putovanjem, želju da uskoče u auto, voze prebrzo i bez prestanka, a na putu pronađu avanturu i možda sebe. Ipak, povratak u stvarnost donio je onaj isti svijet u kojem su uvijek želimo biti mrvicu hrabriji.

THE WHITE ALBUM, JOAN DIDION

The White Album je novinarski mozaik života u Americi tijekom kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina. Uz bizarne priče i osobnosti, Joan Didion kroz svoje novinarske reportaže, kroz vješto baratanje jezikom i osjećaj za atmosferu, otkriva stvarnost i snove u godinama samo otkrivanja.

Objavu dijeli MEG BIRAM (@megbiram)

NEVER LET ME GO, KAZUO ISHIGURO

Kathy, Tom i Ruth su svoje djetinjstvo proveli u idiličnoj atmosferi engleskog sela i društvu svojih vršnjaka. Nakon bezbrižnog djetinjstva, glavni protagonisti romana Never Let Me Go suočavaju se sa svojom stvarnom ulogom i tragičnom sudbinom koja od njih traži više požrtvovnosti no što je bilo tko spreman dati.

MRAMORNA KOŽA, SLAVENKA DRAKULIĆ

Mramorna koža je potresna knjiga s autobiografskim elementima i jedno od kultnih djela Slavenke Drakulić, spisateljice koja je snažno obilježila domaću književnost.

THE GROUP, MARY MCCARTHY

Bestseller The Group je socijalna satira koja slijedi osam prijateljica koje se nakon završenog studija upuštaju u potragu za poslom, karijerom i ljubavi, suočavaju s brakom, majčinstvom i drugim životnim avanturama. Knjiga je nakon izlaska šokirala književni svijet vrlo otvorenim razgovorom o seksu, braku i drugim vrlo privatnim pitanjima. Sve do danas, The Group je ostala jedna od knjiga koje morate pročitati u svojim dvadesetima.

THINGS ARE WHAT YOU MAKE OF THEM, ADAM J. KURTZ

Kreativni um i srce dizajnera Adama J. Kurtza donosi inspiraciju i nekoliko odličnih savjeta za sve one koji stvaraju umjetnost ili bilo što drugo. Things Are What You Make Of Them je iskrena knjiga puna empatije od jednog umjetnika drugome i upravo onaj poticaj koji treba svakome mladome kreativcu u njegovim dvadesetima.

HIGH FIDELITY, NICK HORNBY

Iako se glavni lik ovog romana nalazi u svojim tridesetima, priča o njegovom kompleksnom ljubavnom životu je svevremenska. High Fidelity, prvi roman autora Nicka Hornbyja, donosi priču o ljubavi i odnosima iz muške perspektive koju će svatko u dvadesetima čitati s velikim interesom.

WHITE TEETH, ZADIE SMITH

Prvi roman Zadie Smith može poslužiti kao inspiracija svakome u njegovim dvadesetima. Roman White Teeth objavljen je kada su Zadie bile samo 24 godine i odmah je postignuo svjetski uspjeh. Smješten u svijet milenijalaca u multikulturalnom Londonu. Zadie Smith donosi priču koja ističe njezinu nevjerojatnu moć pričanja priče te jednako i istovremeno ističe ono ulično i ono naučeno, prkosno i filozofsko u njezinom stilu. Istovremeno komično, dramatično i satirično, Zadie svaku rečenicu iznosi s nevjerojatnim samopouzdanjem koje se može iščitati između redaka ovog odličnog romana.

POVIJEST MOJE OBITELJI OBITELJI OD 1941 DO 1991, I NAKON, IVANA SAJKO

Priča o četiri različite generacije, četiri različita svijeta i četiri povijesti koja će vas nasmijati, rastužiti i oduševiti toliko da knjigu nećete ispuštati iz ruku do posljednjeg reda na posljednjoj stranici.

MODERN ROMANCE, AZIZ ANSARI

U knjizi Modern Romance američki glumac Aziz Ansari donosi pogled na svijet moderne romantike. Kroz osobna iskustva i uz pomoć znanstvenih metoda te višegodišnjeg istraživanja, Aziz i njegovi suradnici otkrivaju svaki dio moderne ljubavne priče, od prve poruke na Tinderu do onog velikog da.

Objavu dijeli Anna (@theannaedit)

WE SHOULD ALL BE FEMINISTS, CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE

Što feminizam znači danas? je pitanje iz kojeg nastaje knjiga We Should All be Feminists. Nakon jednog od najpopularnijih TEDx govora, Chimamanda Ngozi Adichie istu temu istražuje u bestselleru koji donosi jedinstvenu definiciju feminizma za 21. stoljeće i zašto nejednakost spolova danas predstavlja jednaki problem za žene i muškarce.

THE ACCIDENTAL, ALI SMITH

The Accidental je virtuozni roman jedne od najtalentiranijih autorica danas, Ali Smith koja književni svijet iznova oduševljava svakom novom knjigom. Iz nevjerojatnog talenta i virtuoznosti nastao je The Accidental, roman koji otkriva portret jedne obitelj kroz posjet misterioznog gosta.

#GIRLBOSS, SOPHIA AMORUSO

Sophia Amoruso je ime koje ste zasigurno čuli. U posljednjih nekoliko godina Sophia je oduševila svijet svojim neočekivanim uspjehom i pokrenula novi trend skriven iza hashtaga girlboss. Kako uspjeti u suvremenom svijetu s dozom prkosa, stila i bez isprika? Knjiga #GIRLBOSS je savršeni moderni vodič za svaku dvadesetogodišnjakinju.

FATES AND FURIES, LAUREN GROFF

Priča o braku kroz desetljeća kao njegovo najintrigantnije i najturbulentnije razdoblje ističe upravo razdoblje u dvadesetima kada završetak fakulteta i traženje posla donose velike promjene koje mijenjaju životnu dinamiku i stvaraju sasvim nova pravila unutar poznatog i već postojećeg romantičnog odnosa.

DARING GREATLY, BRENE BROWN

Brene Brown je ime kojem se okrećemo u potrazi za savršenim savjetom. Iako dolazi iz svijeta self help knjiga, Daring Greatly polazi iz sasvim drugog mjesta, iz onoga što ćemo nerijetko tumačiti kao svoje nesigurnosti i slabosti, a s kojima se baš svatko suočava osobito u svojim dvadesetima. Brene Brown istražuje kako biti snažan i osjećajan u isto vrijeme te kako pronaći sebe ne usprkos već u svojim nesigurnostima.

THE HUMANS, MATT HAIG

Iako donosi neočekivani početak i ne tako pozitivnu sliku čovječanstva, svaka sljedeća stranica romana The Humans kroz oči izvanzemaljca otkriva kako se i zašto ljudi ponašaju, kako se hrane i kako izgledaju, njihovu nevjerojatnu sposobnost za ljubav, ali i njihovu mračnu stranu koja ratuje i ubija.

BIRD BY BIRD, ANNE LEMOTT

Dvadesete su tek početak, a sve je lakše ako kroz život i njegove brojne izazove idete Bird by Bird, odnosno korak po korak. Iako je taj koncept nepoznat i neprirodan mnogim dvadesetogodišnjacima, Anne Lemott otkriva da se upravo u njemu krije ono što im nerijetko zapravo treba.

HARRY POTTER, J.K.ROWLING

Serija romana o čarobnjaku obilježila je generaciju koja danas prolazi kroz svoje dvadesete. Iako ste zasigurno gutali romane o Harryju Potteru čitavo svoje djetinjstvo i zajedno s njima odrastali i otkrivali svijet, sada je vrijeme da im se vratite i u njima ponovno pronađete skrivenu čaroliju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori