Kremasta kajgana nije samo za doručak

Kremasta kajgana nije samo za doručak

kajgana1

Ako se kao i Julia Roberts u filmu ‘Odbjegla nevjesta’ pitate na koji način najviše volite jaja, možda je ova kajgana s bloga Hleb & Lale odgovor na to pitanje. Isprobavajući je također dobivate idealno rješenje za bilo koje doba dana, ne samo za doručak jer je ova kremasta kajgana bogata proteinima, a špinat koji se po ovom receptu služi uz jaja djeluje antioksidativno, prepun je željeza, magnezija i drugih vitamina i minerala.

Kod nje je najbitnije da koristite svježa jaja ako ste u mogućnosti, a kako bi bila maksimalno kremasta najbolje je upotrijebiti 4 jaja i paziti da plamen bude srednje jak, čak i slab.

kajgana6

Sastojci:
4 jaja
ghee ili maslac
sol, papar

Jako dobro istucite jaja da se bjelanjak i žutanjak u potpunosti pomiješaju, čak možete koristiti mikser i dodajte sol prema ukusu. Zagrijte tavu s debljim dnom na srednje jakoj vatri, dodajte ghee (ili maslac) i kad se zagrije sklonite tavu s vatre te ulijte jaja. Nakon sekundu-dvije (ne duže!) smanjite plamen u vratite tavu na vatru.

Drvenom ili silikonskom špatulom prebacujte jedan kraj kajgane na drugi 3-4 puta. Ovo ne bi trebalo trajati duže od 1-2 minute ako pečete dva ili četiri jaja. Ako primijetite da se jaja suviše brzo peku, sklonite ih s vatre pa vratite nakon par sekundi. Kada su jaja postala kremasta, ali i dalje izgledaju meka, maknite tavu s vatre i ostavite jaja u tavici još minutu-dvije. Posolite i popaprite.

kajgana4

Ako špinat služite uz jaja, prvo njega pripremite i ostavite sa strane poklopljenog dok pripremate kajganu.

Špinat s kuminom

2 šake špinata
½ glavice ljubičastog luka
¼ žličice kumina
Ghee ili maslac za pečenje

Zagrijte ghee ili maslac u tavi i dodajte sjeckani luk. Popržite kratko na srednje jakoj temperaturi, a kada se luk zastakli i promijeni boju, dodajte kumin. Popržite još pola minute pa dodajte špinat. Čim ste primijetili da je uvenuo, sklonite ga s vatre. Posolite i poslužite toplo.

kajgana2

Foto: Hleb & Lale

Zatvori