Za sve koji ne vole nered: Savjeti za uzgajanje biljaka u vodi
Za sve koji ne vole nered: Savjeti za uzgajanje biljaka u vodi

Za sve koji ne vole nered: Savjeti za
uzgajanje biljaka u vodi

Biljke koje se uzgajaju u vodi idealne su za one koji ne žele imati previše posla sa zemljom, nametnicima, konstantnim presađivanjem i ostalim mukama koje prvenstveno imaju početnici kada krenu uzgajati biljke. Manje je nereda, a i lakše je održavanje biljaka s obzirom na to da moramo paziti samo da biljke uvijek imaju dovoljno vode. Iako na prvu zvuči poprilično jednostavno, nemojte se odmah zavarati – to ne znači da ćete za biljke manje brinuti, samo će možda nekima biti jednostavnije. Donosimo savjete kako uzgajati biljke u vodi, te koje su vrste za takav način najbolji izbor.

Kako uzgajati biljke u vodi?

Odgovor na ovo pitanje je poprilično jednostavan, a kreće s pravilnim odabirom biljaka. Ovo su neke od biljaka koje bez problema možete uzgajati u vodi: begonija, zeleni ljiljan, mirni ljiljan, bršljan, zlatni puzavac, aglaonema, fikus gumijevac, difenbahija, srcoliki filodendron, pelargonije, lucky bambus itd…

Reznice

Biljke jednostavno možete uzgajati tako da iz matične biljke, na dijelu gdje se list spaja sa stabljikom odrežete grančicu, poželjno bi bilo da već ima svoja dva – tri lista i jednostavno ju stavite u vodu. Nakon nekog vremena ona će početi puštati korijenje. Biljke koje ćete uzgajati na ovaj način vole vodu iz slavine, tako da ne morate brinuti o odstajaloj ili prokuhanoj vodi. U početku pripazite da biljka uvijek ima dovoljno svježe vode, a nakon što već pusti korijenje, mijenjati vodu možete svaki mjesec.

Prihrana

Uzgajanjem biljaka u vodi spriječit ćete pojavu gljivica, nametnika i truljenja korijena koje se događa zbog pretjeranog zalijevanja biljaka. Nema nereda i troškova oko kupovanja zemlje, teglica i sličnog, a ono što će vam trebati je gnojivo i prozirna staklenka, čaša ili vaza. Ovakav način uzgoja zahtjeva da biljka redovito dobiva hranjive tvari. To ćete postići tako da u vodu u kojoj je biljka, ulijevate tekuće gnojivo u istim omjerima kako bi to radili i s biljkama u zemlji, a biljka će ovako hranjive tvari dobiti direktno kroz korijen.

Estetika uz malo napora

Uzgajanje biljaka na ovaj način izuzetno je lagano i transparentno, jer u svakom trenutku možete vidjeti vaše korijenje kako raste, primijetiti ima li biljka dovoljno vode i hranjivih tvari. Estetski su jako zanimljive u prostoru, a možete se poigrati različitim vazama, teglicama i čašama i tako vaše biljke savršeno uklopiti u interijer. Biljke na ovaj način možete uzgajati godinama, a ako vam dosadi uvijek ih možete s novim korijenjem presaditi u zemlju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori