Journal ljetne destinacije: Zadar i okolica

Zadarski turistički potencijal do najvećeg izražaja stigao je dolaskom niskobudžetne aviokompanije Ryanair koja je grad povezala s cijelim svijetom te privukla brojne strance željne sunca, čistog mora, kulturnih događanja i dobre zabave. Tako je osim morskih veza, Zadar dobio i onu zračnu te postao važno turističko središte.

zadar2

Dobar provod zagarantiran je odavno odličnim festivalima koje okolica Zadra ugošćuje. Nažalost, Garden festival je ove godine proslavio svoju 10. godišnjicu posljednjim izdanjem, ali Tisno nastavlja živjeti punim plućima. Brojni koncerti u samom gradu također dokazuju da je kulturni život itekako razvijen, a poznate znamenitosti privlače turiste – crkva Sv. Donata i zadarski forum, Morske orgulje, Pozdrav suncu, Trg 5 bunara i sl. vrve posjetiteljima. Čak je i Alfred Hitchcock smatrao kako je u Zadru najljepši zalazak sunca koji je ikad doživio.

orgulje1

Ovaj poluotok prvo su naseljavali Iliri, ali je njegov današnji tlocrt iz doba Rimljana, kada su izgrađene pravilne ulice i forum. Grad je postao važnim municipijem i lukom za trgovinu drvom i vinom. U srednjem vijeku bio je glavna baza bizantske mornarice. Zadar je za vrijeme vladavine Venecije procvao i u tom razdoblju su nastale mnoge crkve i palače. Nakon Prvog svjetskog rata Zadar je pripao Italiji, no mnogi Talijani su ga napustili osnivanjem Jugoslavije. Tijekom Drugog vjetskog rata grad je bio često bombardiran i pretrpio je mnoge ratne štete.

zadar1

Zadarski arhipelag

Zadar je kopnena veza brojnim otocima koji ga u arhipelagu okružuju, a na njima ćete bez sumnje pronaći savršen odmor. Ovisno o veličini, otoci su različito razvijeni i posjećeni. Ugljan, Pašman, Dugi Otok malo su veći u tom nizu, dok na Molat, Olib, Ravu, Ist i Iž odlaze oni željni tzv. Robinzonskog odmora.

Ugljan

Ugljan

Na manjim otocima se morate pripremiti na jednu trgovinu i jedan do dva restorana, smještaj je isključivo apartmanski, signal na mobitelu je slab, a na neke ne možete stići autom. Ali zato je odmor zagarantiran jer more je kristalno čisto, okružuje vas tišina, svježa riba dostupna je kod lokalnih ribara kao i druge domaće namirnice, plaže nisu prekrcane turistima, a zvjezdano nebo nigdje drugdje tako ne sjaji. Ako još niste, odvojite jedno ljeto za ovakav oblik odmora, vjerojatno se nećete više nikad vratiti na masovno posjećene otoke.

Kornati

Istraživanje Kornata je priča za sebe jer ovaj nacionalni park uistinu skriva brojne ljepote. Od sveukupno 89 otoka brojni su nenaseljeni, a jedinstvena flora i fauna ovog područja godinama oduševljava sve posjetitelje. Osim izletnički, na Kornatima možete i odsjesti te uživati u aktivnom odmoru u savršenom miru i tišini.

nacionalniparkovi_kornati2

GDJE ODSJESTI?

Na okolnim otocima zadarskog arhipelaga, smještaj je moguć u apartmanima, dok grad Zadar i kopnena okolica nude nekoliko luksuznijih rješenja te hostelski smještaj.

Hotel Bastion

Hotel Bastion jedinstven je gradski hotel koji odiše duhom kulturnog nasljeđa grada Zadra. Čar sadržaja hotela Bastion proizlazi iz njegovog povijesnog položaja na srednjovjekovnim zidinama Kaštela iz 13 st., otmjenog uređenja, te njegovog individualnog pristupa gostu prilikom pružanja usluga.

zadar-bastion

Hotel Art Kalelarga

Art Hotel Kalelarga smješten je u središtu Zadra, na glavnoj gradskoj ulici, opjevanoj Kalelargi. Hotel nudi 10 tematski osmišljenih soba, koje odlikuje funkcionalnost, harmonija materijala, oblika i boja pri čemu nestaje granica unutarnjeg i vanjskog. Gosti hotela će se tijekom boravka upoznati s bogatom poviješću i građanskom tradicijom grada, ali i nekim turistima manje poznatim detaljima svakodnevnog života u Zadru.

zadar-kalelarga2

zadar-kalelarga

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera

Prekrasan Falkensteiner hotel & spa Iadera, koji se ističe posebnim dizajnom i arhitekturom prava je oaza za odmor od pet zvjezdica. Nalazi se na izuzetnoj panoramskoj lokaciji na samom vrhu poluotoka Punta Skala, u blizini Zadra te je član renomiranog hotelskog udruženja The Leading Hotels of the World dok je njegov Acquapura Spa dio Leading Spas od the World kao jedini u Hrvatskoj.

falkensteiner_naslovna

Falkensteiner Family Hotel Diadora

Falkensteiner Family Hotel Diadora je idealno mjesto za obiteljski odmor u Hrvatskoj. U modernom i raskošnom ambijentu pronaći ćete sve što vi i vaša djeca možete poželjeti: mnogo prostora, lijepo osmišljene obiteljske sobe i apartmane, veliki dječji svijet igre i zabave s profesionalnom brigom za djecu, fantastično područje s bazenima i bogat program aktivnosti.

Falkensteiner Family Hotel Diadora

GDJE JESTI I ZABAVITI SE?

U Zadru postoji izbor gastronomskih užitaka i za one najzahtjevnije. U restoranima ćete uživati u svježoj ponudi ribe i mediteranskih utjecaja, a bistroi će ponuditi malo brže zalogaje pripremljene od domaćih namirnica. Svaki odlazak u restoran možete začiniti izlaskom u neki od barova, kao što su Vinyl bar, Maraschino, The Garden ili La Bodega.

The Garden Club

The Garden

Zavirite u sljedeće:

Restoran Foša, Zadar
Restoran 5 bunara, Zadar
Restoran Bruschetta, Zadar
Restoran Kornat, Zadar

zadar

Tekst: Stella Denačić

0