Journal ljetne destinacije: poluotok Pelješac

Pelješac je jedan od najprepoznatljivijih dijelova Hrvatske upravo po svojoj gastronomiji, posebno vinima i predivnim vinogradima duž cijelog poluotoka. Isturen je u odnosu na kopno čak 65 km, ali je širok u svojoj najširoj točci svega 7 km. Njegovu okosnicu čini planinski lanac s najvišim vrhom na brdu Sv. Ilije – 961 m. Obronci i polja prekriveni su vinogradima i voćkama, a niska razina mora omogućava uzgoj kamenica, zbog čega mnogi turisti upravo tu zastanu kako bi uživali u svježim školjkama sljubljenim vrhunskim vinima.

peljesac1

Ston

Najbliži kopnu je Ston koji je zbog plitke vode ranije već bio nazvan Stagnum. U rimsko doba ovdje su se nalazile solane, a Rimljani su izgradili svoj castrum koji je do 1000. g. bio okružen zidinama. Zidine i danas postoje, više od pet kilometara prostire se iznad velikog Stona, samog središta grada do planine Sv. Mihovila i spušta se suprotnom stranom brijega sve do Malog Stona. Ova obrambena struktura jedna je od najzanimljivijih na Jadranu, sastoji se od 41 kule, sedam abstiona i dvije tvrđave. Glavne građevine nalaze se u Velikom Stonu čiji je tlocrt oblika nepravilnog peterokuta.

peljesac-ston

Malim Stonom, drugim središtem grada, dominira tvrđava Koruna s dva arsenala i utvrđenim skladištem soli, a datira iz 1447. godine. Odavde se pruža veličanstven pogled prema otoku Korčuli. Koliko su zidine popularne, govori i činjenica da su korištene i kao kulisa za snimanje popularne serije ‘Igra prijestolja’ zbog čega ih sve više turista želi posjetiti i uslikati se pored zidina.

peljesac-ston2

Orebić

S obzirom da se nalazi na vrhu poluotoka, Orebić je ključno mjesto jer ima polazište trajekta za Korčulu. Svi oni kojima je vožnja brodom od Splita do Korčule preduga, dolaze upravo u Orebić jer za svega 20-ak minuta vožnje naći će se na predivnoj Korčuli.

peljesac-pogledkorcula

Pogled na Korčulu

Osim zbog putovanja, grad ima i pomorski muzej zbog kojeg uistinu vrijedi posjetiti Orebić. Muzej govori o povijesti stanovnika, najtraženijih pomorskih kapetana na Mediteranu. Zanimljiva je svakako i činjenica da je većina pomoraca potkraj svojih karijera ulagala novac u zemljište i izgradnju ili kupovinu vila koje su smještene uz obalu ili na brežuljcima.

Orebić

Orebić

Osim raznih mjesta na Pelješcu, u blizini se nalaze i Opuzen, Metković te Neum. Ako ste istraživačkoga duha, tada se svakako zaputite prema tim mjestima i uživajte u domaćoj kuhinji, divnoj dolini Neretve te domaćim mandarinama. Pelješac se nalazi relativno blizu Međugorju te Mostaru zbog čega bi trebao biti interesantan odabir gostima za ljetovanje jer uistinu nudi pregršt zanimljivosti i mogućnosti.

GDJE ODJESTI?

Poluotok Pelješac, unatoč bogatoj gastronomiji i dalje je mjesto gdje turizam nije razvijen onako kako bi to trebalo biti. Gosti najčešće dolaze na jednodnevne izlete iz Dubrovnika, Splita ili s Korčule gdje i borave jer sama destinacija nije dovoljno razvijena zbog čega pati i hotelski smještaj.

peljesac-grand-hotel-orebic2

Grand Hotel Orebić

Okružen starom borovom šumom, smješten tik uz samu plažu i kristalno čisto Jadransko more, Grand Hotel Orebić divno je mjesto za vas i obitelj ako želite pobjeći od ljetnih gužvi.
Hotel predstavlja spoj klasičnog i modernog dizajna, te je nedavno obnovljen zbog čega je definitivno podario novu kvalitetu smještaja i usluge. Više takvih investicija zasigurno bi privuklo i više turista u Orebiću, ali i na Pelješcu.

peljesac-grand-hotel-orebic

Hotel Ostrea

Hotel Ostrea obiteljski je hotel u vlasništvu obitelji Kralj i otvoren je od 1998. godine. Obitelj Kralj, osim po hotelu poznata je po restoranu „Kapetanova kuća“ koji je uistinu godinama jedan od najboljih restorana na obali, ali i u Hrvatskoj.

GDJE JESTI?

 

Bota Šare, Mali Ston

Bota Šare poznati je lanac restorana koji postoje u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, otoku Banje te Malom Stonu. Ston je možda i najzanimljivije mjesto s obzirom na to da je najpoznatiji po svojim kamenicama koje se jedu svježe, izvađene iz mora. Vrhunski doživljaj koji nude je i vožnja brodićem po stonskom kanalu gdje uistinu možete probati najsvježiju kamenicu ikad s obzirom da je ispred vas vade iz mora i poslužuju. Ne može bolje od toga, zar ne? Osim kamenica, nudi se izbor i ostalih školjaka, rakova i riba po originalnim stonskim receptima iz doba Dubrovačke Republike.

peljesac-kamenice

Restoran Kapetanova kuća, Mali Ston

Smješten na atraktivnoj lokaciji na rivi u Malome Stonu, restoran je 1986. godine dobio ime po tamošnjem sjedištu kapetana malostonske straže. Restoran vodi Lidija Kralj, idejni začetnik gastronomskih delicija koje oduševljavaju svakoga tko posjeti Kapetanovu kuću. Najbolji crni rižoto, uz kamenicu, nezaobilazan je odabir za sve posjetitelje. Od slastica svakako treba probati poznatu Stonsku tortu od tjestenine te zaokružiti savršenu gastronomsku priču nekih od vrhunskih peljeških vina.

Grgić vina, Trstenik

Zahvaljujući vlasniku, Miljenku Grgiću i njegovu ulaganju u ovu vinariju, cijelo se vinarstvo Pelješca trgnulo iz poslijeratne letargije i počelo kvalitetom stizati tada dominantni Hvar. Danas je Pelješac pretekao Hvar u količini dobrih vinara, a većina je tih dobrih učila od svog slavnog susjeda. Proizvode pošip i plavac mali te imaju vinariju otvorenu za posjetitelje. Nažalost, vinarija Grgić ovo je ljeto pretrpila ogromne štete zbog požara koji je zahvatio Pelješac, no svakako se nadamo da neće proći previše vremena da se ova vinarija postavi na svoje noge jer uistinu to zaslužuje.

peljesac-grgic

St. Hills, Zagruda

St. Hills vrhunska je vinarija, moguće i najbolja u Hrvatskoj. Osim vrhunskih vina, ona pruža jedan uistinu jedinstven doživljaj od samog ulaza pa sve kroz razgled podruma, degustaciju vina te ručka.

peljesac-sthills

Ako ste željni visoke gastronomije, njihovih vina i predivnog pogleda nikako nemojte propustiti priliku i posjetite St. Hills već prvom prilikom.

peljesac-sthills2

Korta Katarina, Orebić

Vinarija Korta Katarina svakako spada u najbolje hrvatske vinarije. Vinarija Korta Katarina postoji od 2005. godine, a osnovali su je supružnici Lee i Pam Anderson. Naziv vinarije Korta Katarina potječe od naziva starih orebićkih ograđenih kapetanskih vila koje se zovu korte. Katarina (Katharine eng.) je dragocjeno ime koje se generacijama dodjeljuje u familiji.

peljesac-kortakatarina2

U vinskom podrumu koriste se najbolje drvene barrique bačve francuskih proizvođača. Uz samu vinariju nalazi se nekoliko odvojenih terasa na kojima se mogu odvijati eno gastro zbivanja s različitim brojem sudionika, kao i obnovljena villa koja se uskoro pretvara u hotel.

peljesac-kortakatarina

Ako planirate vinsku turu, ne propustite sljedeće:

Villa Koruna
Gastro Mare
Vinarija Mokalo
Vinarija Miloš
Vinarija Madirazza
Vinarija Skaramuča
Vinarija Matuško

peljesac2

Tekst: Stella Denačić
Foto: Creative Commons

0