Jedan veliki keks u tavi

Jedan veliki keks u tavi

Dane vikenda nekako prirodno biramo kao ‘cheat days’ – ono što bi tokom tjedna još i mogli odbiti, vikendom zasigurno nećemo. Pogotovo ako se radi o desertu i to jednom ovakvom koji donosimo u nastavku.

Kekse s komadićima čokolade, odnosno ‘chocolate chip cookies’, upoznali smo kao integralni dio američke kulture i volimo ih zbog njihove jednostavnosti i zato što su zaista fini. No što kada bi jedan takav keks podigli na višu razinu, i to ne s novim sastojcima što je često praksa, već mu povećali dimenzije?

S obzirom da je u Americi uvijek praksa ‘više, jače, bolje’, već su se toga dosjetili te se u dinerima često služi takozvani ‘skillet cookie’, odnosno keks u tavi. Ovaj je keks namijenjen za dijeljenje – ako jutros niste raspoloženi za Dutch Baby palačinku o kojoj smo pisali prošli tjedan, mogli bi razveseliti ukućane i sebe ovim velikim keksom.

Veliki keks u tavi

115 g omekšalog maslaca
70 g šećera u prahu
70 g smeđeg šećera (smanjujte ili povećavajte omjere šećera prema vlastitom ukusu)
210 g brašna
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
pola žličice praška za pecivo
75 g čokolade narezane na komadiće ili čokoladnih kapljica

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijusa i namastite tavu ili neku drugu vatrostalnu posudu koja može podnijeti visoke temperature.

U zdjeli dobro izmiksajte maslac, šećer u prahu i smeđi šećer, dodajte ekstrakt vanilije i jaje te nastavite miksati. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, nježno umiješajte i kad imate kompaktnu smjesu ubacite komadiće čokolade ili čokoladne kapljice.

Utisnite smjesu u tavu i pecite oko 25 minuta dok keks ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako pak želite nešto uzbudljivije, smjesu prije pečenja razdvojite na dva dijela, prvu polovicu utisnite u tavu, premažite sa 150 g Nutelle, pokrijte s drugom polovicom (i pazite da je Nutella zapečaćena u tijestu inače će iscuriti) te sve zajedno pecite prema gore navedenim uputama.

Pustite da se malo ohladi prije nego što zaronite u mekanu sredinu, a možete ga poslužiti i sa sladoledom kao fini nedjeljni desert.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori