Ova kamena ljepotica s potpisom Borisa Ružića još je jedna motivacija za posjetiti Istru

Ova kamena ljepotica s potpisom Borisa Ružića još je jedna motivacija za posjetiti Istru

Spajanje tradicionalnog naslijeđa i modernog izričaja, kao i osjećaj za najidealniju mjeru između čovjeka i prirode, vječni je životni zadatak koji si sa svakim novim projektom arhitekture postavlja dizajner Boris Ružić. Na tom tragu ili bolje rečeno, u tom nizu prepoznatljivih realiziranih projekata na području mediterana Istre i Dalmacije, danas vas vodimo u Karojbu, istarsko mjesto koje se smjestilo tik prije gustih motovunskih šuma.

Villa ULMUS, čije ime u prijevodu s latinskog znači drvo brijest, jer upravo jedan takav stoljetni brijest ponosno raste blisko povezan uz vilu te nas uvodi u novi arhitektonski doživljaj. Predstavljamo vam još jednu priču o inspiraciji iz tradicije, prirode, arhitekture, dizajna, moderne kulture stanovanja i sve to implementirano u ovom projektu.

Što je tradicionalno, a što moderno?

Drevni čuvari vinograda i maslinika, tj. istarski suhozid i kažuni, glavni su inspirativni elementi uzeti iz tradicionalne pejzažne arhitekture Istre. Upravo ta tehnika gradnje, prirodna tekstura i boja kamena utkani su na poseban način kao glavni vizualni element bočnih pročelja u arhitekturi ove prekrasne skladno projektirane vile.

Dva izmaknuta ‘kubusna kažuna’, tj. objekta u biti su povezani kvadratnim atrijem na tlocrtom bočnom djelu objekta koji je ujedno i glavni ulaz u vilu. Kubusi spojeni atrijem su poput sijamskih blizanaca jedna cjelina podijeljena u dvije funkcionalnosti prostora.

Od glavnog ulaza kao središnje mjesto zauzima hodnik, odnosno stakleni atrij s maslinom koji otkriva ‘procjep’ s pogledom na bazen i dalje između lijeve i desne strane objekta. Lijevi kubus je prostor kuhinje i blagavaonice s dnevnim boravkom, tj. pomno osmišljeni prostor u idealnoj kombinaciji estetike i praktičnosti. S jedne strane osvjetljen velikim prozorskim fikserom u crnom čeliku u varijanti s drvenim okvirom koji je ujedno i klupa s pogledom na minimalistički bazen, a s druge strane sa staklenom kliznom stijenom ispred koje je smještena lounge Ketall garnitura koja povezuje i ujedno vizualno poveća unutrašnji prostor s vanjskim – slobodan i lijep pogled na veličanstveni šumoviti horizont.

Kontrast boja i tekstura

Sam interijer je umjereni kontrast boja i tekstura poput bež sofe i zidova, ali i ostalih jednostavnih, a opet snažnih elemenata namještaja u drvu i metalu, upotpunjenim dizajnerskim dekorativnim i svjetlosnim instalacijama. Najuočljiviji kontrast je onaj između betonskog plafona i podova u rustikalnom natur parketu, koji ‘zatvaraju’ prostor u jednu vizualnu cjelinu.

Desni kubus su prostorno dvije spavaće sobe u koje dnevno svjetlo ulazi kroz prostrane staklene klizne stijene koje spajaju sobe sa eksterijerom stvarajući osjećaj otvorenog prostora – simbioza prirode i kulture stanovanja. Interijeri soba odišu udobnošću. Unutrašnjost je skrojena od jednostavne palete drap i sivih tonova s malim kontrastom boja u tekstilu. Tapecirani laneni kreveti, tepisi, jutena platna oslikana od poznatog dizajnera Tea Perića, ručno rađeni makrame ukrasi i dizajnerski rasvjetni elementi otkrivaju da je glavna misao vodilja bila sinergija upravo onako kakva je i prirodna kulisa.

Prostrane kupaonice otkrivaju sklad kontrasta odabirom podne i zidne keramike zemljanih tonova i kupaonskog namještaja u varijanti hrastovog drveta. Kao i sve prostorije u vili i kupaonice imaju staklene stijene i na svoj način drže osnovnu ideju da se život iznutra okrene prema van.

Jedinstveno mjesto za odmor

Jedan od nekoliko bitnih prostornih elemenata vile ULMUS kao središnje mjesto svakako zauzima veliki prostor na kojem je smješten bazen sa sunčalištem te sjajno uklopljenom otvorenom ljetnom kuhinjom, tako da je druženje uz bazen povezano s kuhanjem, ali i kuhanje s druženjem na otvorenom.

Mnogo zelenila i potpuni mir s jedne strane, u kombinaciji s arhitektonskom idejom i dizajnerskim vizualom interijera i eksterijera, ova vila opasana zidom sa svojim pomno smišljenim mediteranskim vrtom i pogledom na raskošno zelenilo motovunskih šuma u blizini, predstavlja jedinstveno mjesto za odmor, druženje i poseban doživljaj Istre s dizajnerskim potpisom Borisa Ružića.

Arhitektura & dizajn: dizajner Boris Ružić

Foto: Koridor 27, Rajan Milošević

Projekt: Villa Ulmus

Učitati još
Zatvori