Vodimo vas na Brač, gdje su niknule ove dvije neobične kuće blizanke

Vodimo vas na Brač, gdje su niknule ove
dvije neobične kuće blizanke

Na ove dvije identične kuće slučajno smo naletjele na Instagramu i odmah se zainteresirale. Nazvane Twins Houses, kuće se nalaze na brdašcu Petrovac, u mjestu Selca na otoku Braču. Samo mjesto Selca poznato je po kamenarstvu koje ima jako bogatu klesarsku tradiciju, a gotovo svaka kuća u mjestu napravljena je od bijelog bračkog kamena.

Twins Houses

Točka gdje završavaju stare kamene kuće i počinje šuma i samo brdašce Petrovac, mjesto je na kojem su napravljene ove dvije identične betonske kuće. Projektirao ju je mladi brački arhitekt Toni Trutanić koji kaže da mu je želja bila na adekvatan način prikazati kraj starog, tradicionalnog i početak novog, modernog doba. Tako umjesto kamenih zidova, kuće krase goli, betonski zidovi, a umjesto malih tradicionanih otvora s kamenim okvirima i zelenim škurama, tu su velike staklene stijene koje otvaraju vizuru do najjužnijih dijelova Lijepe naše.

Kombinacije svjetla, prirodnih materijala i nekoliko povijesnih skulptura starih preko 300 godina su imperativi ovih kuća. Iz terase se pruža veličanstven pogled na dalmatinske otoke i Jadransko more, dok se na stražnjem djelu kuća nalazi bazen sa dvorištem iz kojeg se također pruža prekrasan pogled na prirodu.

Industrijski stil s minimalističkim detaljima

Interijer kuća, iako djeluje jednostavno, pažljivo je osmišljen, s mnoštvom dizajnerskih, povijesnih i minimalističkih detalja. Stil koji prevladava je industrijski s betonskim zidovima, kao i, na iznenađenje mnogih, pretežno betonskom kuhinjom, što je ujedno i najveća dekoracija u prostoru. U tlocrtu svaka kuća ima 35m2 i 15m2 galerije.

U prizemlju se nalaze dnevni boravak, kuhinja i kupaonica koja se prostire na 9m2. Na galeriji je smještena spavaća soba, povezana čelično-drvenim stubištem, koja ima pogled na prirodu i bazen, gdje se nalazi komad povijesnog kamena koji krasi betonski zid ove prostorije.

Arhitekt je projekt radio velikodušno, s idejom da u jednoj kući borave dvije osobe, međutim, u stvarnosti je taj broj dupliran pa obje kuće komotno mogu primiti po četiri osobe.

Uz želju da brojni prijatelji i gosti mogu uživati u ljepotama Twins Houses, za organizaciju se pobrinuo Marijan Trutanić, već poznat kao superhost bajkovite Ville Bifore i restorana Park Petrovac koji se nalaze u neposrednoj blizini Twinsa. Uz boravak u kućama, Marijan je gostima organizirao uslugu dostupnu 24/7, kao i doručak te večeru u spomenutom restoranu.

Projekt Twins Houses bit će izložen na 42. Salonu arhitekture u Beogradu kao odabrani gostujući projekt izgradnje kuća. Cijeli tim koji stoji iza Twinsa otkrio nam je i jednu tajnu – Twinsi nisu gotovi; ekipa i dalje skromno i s ljubavlju radi na detaljima, uređenju i poboljšanju njihovog doživljaja.

Dodatne informacije o Twins Houses možete pronaći ovdje.

Foto: surffilmtravel

Učitati još
Zatvori