Journal biljka mjeseca: Slonovo uho – “Black coral”

Journal biljka mjeseca: Slonovo uho
– “Black coral”

Jedna od omiljenih trajnica koje volimo imati u svom domu je zanimljiva vrsta begonije, popularno zvana i Slonovo uho. Ove jeseni je apsolutni hit kada dolazi u crnoj boji i zato je zasluženo Journal biljka mjeseca.

Možete ju prepoznati i pod nazivom Colocasia Esculenta Black Coral. Prepoznatljiva je po svojim srcolikim listovima koji mogu narasti i do 30 centimetara. Izgledom podsjeća na lopoč, a ako se dobro uzgaja može narasti i do dva metra. Svojim atraktivnim listovima savršeno će se uklopiti u svaki životni prostor. Ova jako lijepa i zahvalna biljka nije prezahtjevna. Donosimo nekoliko savjeta kako ju uzgajati.

Kako uzgajati Slonovo uho

Ovim biljkama odgovaraju svijetli, osunčani i prozračni prostori, ali ih nikako nemojte izložiti direktnom suncu jer bi im moglo spaliti listove. Poželjno ju je uvijek držati na istom mjestu, a ako joj odgovara ona će vam zahvaliti velikim mesnatim listovima i snažnom dugačkom stabiljkom. Ako dođe do sušenja pojedinih listova, treba ih otkinuti kako bi biljka imala dovoljno snage za rast drugih zdravih listova. Nemojte se prestrašiti ako biljka zimi izgubi pojedine listove – na proljeće će oni ponovo izrasti i vaša će se biljka probuditi. Biljka zahtjeva redovito zalijevanje, a što ju više prihranjujete gnojivom ona će brže rasti.

Razmnožavanje

Biljku možete uzgojiti iz sjemena, ali dobro uspijeva ako se uzgoji iz reznica. Ako biljku uzgajate iz reznica odrežite stabiljku s minimalno dva lista točno na dijelu gdje se spaja s glavnom stabiljkom. Stavite u vodu (koju ćete redovito mijenjati) na sunčano mjesto i čekajte da biljka pusti korijenje. Nakon što pusti korijenje vrijeme je za presađivanje u teglicu. Na dno postavite šljunak ili glinene kuglice kako bi napravili dobar temelj za drenažu, nakon toga postavite sloj zemlje pa biljku. Sve dobro zatrpajte zemljom i zalijte. Slonovo uho ne voli česta presađivanja pa to učinite jednom u dvije godine ili ako primijetite da je biljka već prevelika za teglicu. Pri presađivanju očistite korijen od trulog lišća, ali pazite da ga ne oštetite. Ako se pridržavate svih ovih pravila vaša biljka trebala bi rasti zdrava i velika, a njezini crni listovi izmamit će vam osmijeh na lice svaki dan.

Učitati još
Zatvori