Trikovi dizajnera interijera koji će vizualno povećati manji dnevni boravak

Trikovi dizajnera interijera koji će vizualno
povećati manji dnevni boravak

Manji dnevni boravak često može biti izvor frustracija kada je riječ o njegovom opremanju namještajem. Ako niste jedni od sretnika koji na raspolaganju imaju velik prostor, često je veoma teško organizirati sve a da prostor ne izgleda prenatrpano.

Srećom, dizajnerima interijera ovaj problem nije stran te imaju vrhunske savjete koje treba slijediti kada je u pitanju opremanje manjih prostorija.

Upotreba svjetlijih boja

Pravilo od kojeg bi uvijek trebalo krenuti je da zidovi ne bi smjeli biti u tamnijim, teškim bojama. Upravo upotreba bijele, bež i općenito svjetlijih nijansi ono je što će vizualno otvoriti prostor i naizgled mu podariti još nekoliko kvadrata. Tamnije boje one su koje vizualno smanjuju te se dizajneri slažu kako bi njih ipak trebalo ostaviti za neke veće prostorije u kući.

Rasvjeta kao element koji privlači pažnju

Kad je u pitanju rasvjeta, ona može biti mnogo više od od nekoliko podnih lampi i lustera postavljenih iz potrebe. Pravilan odabir rasvjete i njeno pozicioniranje u prostoru također može vizualno povećati sobu. Za promjenu atmosfere u prostoriji dovoljno je tek pozicionirati rasvjetu tako da osvijetljava neke elemente koje želimo istaknuti. Primjerice, ukoliko u prostoru imamo fotelju neutralnih boja, podna lampa koja će biti smještena uz nju stavit će naglasak na taj kutak i vizualno ga odvojiti od ostatka prostorije. Time se postiže dubina, ali i naizgled mijenja veličina prostorije.

Biljke koje će unijeti svježinu

Iako se može činiti kako je manje više kad je u pitanju opremanje prostorije, uvijek je dobro uključiti i biljke, bez obzira na to što ipak zauzimaju prostor. Upravo raznolikost tekstura u prostoru daje mu i određenu širinu, a biljke su savršene za to. Najbolja pozicija za malo zelenila svakako bi bila kraj izvora prirodne svjetlosti, odnosno prozora. Tamo je poželjno uklopiti i nekoliko biljaka različitih veličina koje će automatski osvježiti dnevni boravak.

Namještaj po mjeri

Kada je, primjerice, kauč ili neki drugi veći komad namještaja u pitanju, često je teško pronaći pravu veličinu. Ponuda u salonima često je ograničena na nekoliko standardnih veličina. Ukoliko ste odlučili na određenu poziciju smjestiti veći komad namještaja, pogotovo kauč, uvijek je dobro uložiti nešto više u namještaj rađen po mjeri. Tada ćete biti sigurni da imate dugotrajno rješenje koje se savršeno stapa s prostorom koji imate na raspolaganju.

Bez straha od velikih tepiha

Vjerojatno će mnogima prva asocijacija na velike tepihe biti kako su oni rezervirani za velike prostore. Međutim, dizajneri se ne slažu s time. Optičku iluziju većeg prostora je, naime, veoma jednostavno stvoriti upravo pomoću tepiha. U manjem prostoru tepih može stvoriti iluziju veće površine samog poda, a time i vizualno povećati prostoriju u kojoj se nalazi. Čak i ako je tepih premalih dimenzija može stvoriti dojam prenatrpanog prostora, stoga je uvijek bolje ići na veću opciju.

Strateški smještena ogledala

Jedan od najstarijih trikova za vizualno povećanje prostorije svakako je pozicioniranje ogledala u prostoriju. Također je poželjno smjestiti ogledalo pokraj prirodnog izvora svjetlosti. Time se povećava distribucija prirodnog svjetla u sobi, a samim time prostor će izgledati veće. Danas na tržištu postoje ogledala koja se jednostavno mogu uklopiti u bilo koji stil uređenja, od vintage do modernog. Za koju se god opciju odlučite, ogledalo će unijeti dašak elegancije u sobu bez da izgleda napadno.

Zavjese čine razliku

Kada je mali dnevni boravak u pitanju, mnogo toga ovisi o prirodnom izvoru svjetlosti, odnosno, o prozorima. Što su oni veći, veće će izgledati prostorija. Iako na samu veličinu prozora ne možete utjecati, uvijek ih je dobro zaokružiti zavjesama svjetlijih boja. Upravo one čija duljina seže skroz do poda najbolji su izbor. One će vizualno izdužiti zidove I još su jedan od elemenata koji itekako može stvoriti dojam većeg prostora.  

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori