Šarmantan apartman u jednoj od najstarijih očuvanih kuća u Dubrovniku

Šarmantan apartman u jednoj od najstarijih
očuvanih kuća u Dubrovniku

Opasan svojim prepoznatljivim zidinama dugim gotovo dva kilometra, Dubrovnik je jedan od najljepših i najpopularnijih gradova Sredozemlja. Upravo su zidine najveća atrakcija turistima jer je šetnja po zidinama i prekrasan pogled na grad, otoke i more uistinu jedinstven doživljaj. Na sjevernoj strani zidina je Kula Minčeta, a ispod Kule nalazi se jedna od najstarijih očuvanih kuća u gradu koja je preuređena u apartman nazvan Harmony.

Luksuzni stan sa šarmom stare kamene kuće

Apartman Harmony je sve samo ne još jedan običan apartman za odmor na našoj obali. Nalazi se dvije minute od Straduna, u mirnom predjelu Grada, gdje su jutra tiha, a privatna terasa sa stablom nespole starom preko 100 godina daje mogućnost uživanja u jedinstvenom doživljaju Dubrovnika.

Povijesni dokumenti svjedoče da je kuća preživjela razarajući potres 1667. godine, pa slobodno mogu reći da spada među najstarije očuvane kuće u Gradu. Ulica se zove Plovani skalini, po starom nazivu plovan što znači svećenik koji upravlja župom, tako da su u kući živjeli svećenici u davna vremena. Tome svjedoči i mali kipić Isusa i Marije poviše lijevog prozora stana, pojasnila nam je vlasnica Daniela Prnić, koja je u suradnji s mladim dubrovačkim arhitektom i prijateljem Melkiorom Serdarevićem uredila stan, bez ikakvog iskustva u građevini.

Nakon završenog studija prava vratila sam se u Dubrovnik i dobila odobrenje od roditelja da sredim stan koji je već godinama čekao uređenje. Uređenje je trajalo nepune dvije godine, ali zato je svaki detalj pomno biran. U stanu je sveprisutan boutique hotel vibe. Željela sam dobiti osjećaj otvorenog prostora tako da svaku prostoriju razdvajaju hrastova klizna vrata nestandardne visine. Korišteni su samo najkvalitetniji materijali – na podu je visočanski kamen dolit, isti onaj po kojem hodamo na Stradunu, a podno grijanje je instalirano u svaku prostoriju tako da je stan idealan i zimi kad zapuše bura. Na stropu su gredice od natur slavonskog hrasta koje prate stare kamene igle prisutne u svakoj prostoriji. Zidovi su građeni od starog dubrovačkog kamena koji smo ručno prali i pjeskarili da bi ponovo zasjao u punom sjaju, kaže Daniela.

S obzirom da dolazi iz obitelji gdje su se umjetnost i gastromomija uvijek ljubili, a kuhanje ih je uvijek okupljalo, vlasnica je posebnu pažnju posvetila uređenju kuhinje koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.

U kupaonici dominira umivaonik star preko 200 godina koje su vlasnici restaurirali, ručno rađeni pult, Porcelanosa pločice i vaza sa sušenom lavandom koju svake godine Daniela donese iz bakinog vrta iz Malog Stona.

Spavaća soba je poseban lounge s krevetom rađenim po mjeri od smrekinih greda nijansiranih svijetlo sivom bojom, a zid krasi plakat s Picassove izložbe 1987. godine u Lausanni. Dnevni boravak osvježava slika iz obiteljske kolekcije hrvatskog umjetnika Marina Cherine ‘Ljeto’.

Luksuzni apartman uređen s puno ljubavi zadržao je šarm stare kamene kuće i predstavlja savršeno mjesto za odmor u jednom od najljepših hrvatskih gradova.

U nastavku donosimo još nekoliko fotografija stana, a sve informacije oko rezervacija možete pronaći ovdje ili na Instagram profilu.

Foto: Daniela Prnić

Učitati još
Zatvori