Lifestyle trend koji nikad neće izaći iz mode

Lifestyle trend koji nikad
neće izaći iz mode

Kad bi svi istog trena odabrali green lifestyle, ne bismo imali probleme poput globalnog zagrijavanja ili masovnog krčenja šuma. Svatko bi uložio određeni trud da zaštiti okoliš i tako obavio svoj dio ‘posla’ za dobrobit svih nas. Mnogi ljudi zagađuju okoliš ne shvaćajući da ne postoji planet ‘B’ na koji možemo otići nakon što ovaj postane neprihvatljiv za život, a prihvaćanje zelenog načina života pozitivno utječe na vas, vaše zdravlje i na ljude oko vas da više razmišljaju o zaštiti okoliša i fokusiraju se na kreiranje bolje budućnosti.

Što je zapravo održivi ili green lifestyle?

Jednostavnim riječima, održivi ili green način života je onaj koji ne šteti našoj planeti. Održivost je nešto za što smo svi odgovorni i od čega svi imamo koristi. Održivim načinom života osiguravamo zdravlje našeg planeta, a dugoročno štedimo značajnu količinu novca. Znamo da je potrebno uložiti energiju i trud u to da zazelenite svoj život, ali ishod će definitivno biti vrijedan tog truda. Nešto tako jednostavno kao, primjerice, korištenje platnenih vrećica osigurava značajno smanjenje zagađenja. Održivim načinom života pridonosimo zdravlju Zemlje i ljepšoj, ‘clean’ budućnosti. U nastavku vam donosimo neke jednostavne savjete za zeleniji stil života.

Konzumirajte više povrća, manje mesa

Možda već znate da je dobro reciklirati, smanjiti upotrebu plastike, štedjeti energiju i smanjiti emisiju CO2. No, jeste li znali da se prosječna temperatura Zemlje povećala za 0,8 ° Celzijevih, u usporedbi s temperaturom prije Industrijske revolucije? Ako uistinu ne ograničimo emisiju štetnog CO2, Zemlja će se još više zagrijavati, a to će imati ogromne posljedice za okoliš, floru, faunu i našu vlastitu dobrobit.

Kako možete to promijeniti? Ako ne jedete meso, smanjit ćete emisiju CO2. Veganska prehrana bila bi idealna jer emitira najmanju količinu CO2 po osobi godišnje, manje od polovice CO2 u prehrani mesojeda. Da biste svojom prehranom utjecali na pozitivne promjene, trebali biste početi jesti biljke, a najbolja solucija bila bi da ih sami uzgojite.

Uzgajanje vlastitog voća i povrća u svom vrtu može biti nevjerojatno korisno, pogotovo ako želite živjeti green lifestyle. Čak i ako niste ekspert, lako možete započeti s nekoliko žardinjera na prozorima. Drveće i biljke smanjuju količinu ugljika u atmosferi. One također pružaju staništa i hranu za velik broj životinja i insekata. Odaberite domaće biljke i biljke pogodne za pčele gdje god je to moguće. Uzgoj vlastite hrane ima još veće benefite za okoliš. Bilo koje voće i povrće koje sami uzgojite ostavit će puno manji trag na zemljinu atmosferu od hrane koju možete kupiti u supermarketu. Hrana mora prijeći vrlo kratku udaljenost od tla do stola, što već samo po sebi smanjuje emisiju ugljika koja je uključena u transport hrane. Uz to, ne postoji plastična ambalaža i imate potpunu kontrolu nad načinom uzgoja hrane jer možete izbjegavati štetna gnojiva i pesticide.

Alternativni načini putovanja za green lifestyle

Ako putujete na duže relacije, putovanje avionom ponekad je neizbježno. Međutim, ako je to moguće, najbolje bi bilo koristiti neke alternativne načine putovanje. Primjerice, putovanje vlakom ili brodom nije samo bolje za okoliš, već može biti i zabavna avantura. Upoznat ćete više ljudi, vidjeti više i doživjet ćete potpuno novo i jedinstveno iskustvo. To se čak odnosi i na vaše svakodnevno putovanje na posao.

Jeste li znali da promet čini četvrtinu svjetskih emisija CO2, a u to ne spadaju samo avioni. Automobili, kamioni, autobusi i motocikli čine tri četvrtine emisije CO2 proizvedenih u transportu. Mnogima je automobil presudan pogotovo ako ne žive na dobroj ruti javnog prijevoza, a do posla moraju prijeći veću udaljenost. Automobil je tada očito rješenje. Međutim, svi bismo trebali tražiti alternative putovanju automobilom kad god je to moguće. Korištenje javnog prijevoza, vožnja biciklom ili šetnja puno su prihvatljiviji za okoliš i jednostavna su opcija za kraća putovanja. Mogli biste potaknuti i svoje poslodavce da vam ponude mogućnosti za rad od kuće, barem nekoliko dana u tjednu. To bi drastično smanjilo emisiju ugljika koju stvara putovanje na posao. No, ako to nije mogućnost, dijeljenje vožnje s drugima koji putuju na isto mjesto još je jedan od načina za smanjenje broja automobila na cesti. Ako se prebacite na električni automobil ili uspijete živjeti bez automobila, to će značajno pridonijeti dobrobiti naše planete.

Eco-friendly kozmetički proizvodi

Sve smo svjesniji štetnog utjecaja koji i beauty proizvodi mogu imati na planetu, bilo da je to u obliku viška proizvoda, ambalaže koja se ne može reciklirati ili štetnih sastojaka. Međutim, u posljednje vrijeme nastupile su mnoge promjene, poput upotrebe reciklirane plastike za kreiranje pakiranja, još bolji dizajn pakiranja koje je lako reciklirati, oslanjanje na biorazgradive materijale i nabavljanje održivih sastojaka za stvaranje najbolje ‘clean’ formule proizvoda. Ovakvi proizvodi minimiziraju štetu koja se nanosi prirodi, a istovremeno podižu našu beauty rutinu na jednu sasvim novu razinu.

Odabir modnih brendova koji su ‘sustainable’

Za brendove, sustainable fashion znači stvaranje modnih komada na način koji je najobzirniji prema okolišu, a cilj je imati sustav koji funkcionira bez ostavljanja negativnog traga. Dok za potrošače to podrazumijeva razmišljanje o onome što kupuju, znanje o tome koju filozofiju podržavaju određenom kupovinom, a uz to bi se trebali i zapitati hoće li zaista nositi taj novi komad. Postoje različiti pristupi koje možete poduzeti prilikom preispitivanja svoje garderobe. Možete se mijenjati za odjeću i obuću s prijateljima i poznanicima, možete postati stalni posjetitelj second hand shopova, uz to možete odabrati komade od organskih i reciklirajućih materijala ili nabaviti komade slow fashion brendova. Samo imajte na umu da ‘slow fashion’ podrazumijeva nošenje tih modnih komada tijekom dugog vremenskog perioda pa to može biti teško, pogotovo ako vam se ukus često mijenja.

Planirajte ‘staycation’ umjesto putovanja izvan grada tijekom godišnjeg odmora

Jeste li onaj tip osobe koji voli provoditi vrijeme u prirodi? Tada vam ideju o kampiranju neće biti teško ubaciti u uho. No, čak i ako niste ljubitelj šatora i vreća za spavanje, kampiranje se može obaviti na mnogo različitih načina. Možete se odlučiti za „staycation“ tj. odmor u vlastitom domu i/ili kampiranje u vlastitom dvorištu. Uz to, možete malo bolje istražiti svoj grad i zemlju u kojoj živite. Doznajte koje eco-friendly destinacije vam se nude i bacite se u avanturu na kakvoj još niste bili. Ne samo da je to bolje za okoliš, već vam i štedi novac. Uz to, boravak u prirodi je nevjerojatno dobar odmor za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Isključite se dok ste na otvorenom kako bi spriječili ometanja vašeg telefona, prijenosnog računala ili televizora. Društvene mreže mogu dovesti do osjećaja tjeskobe i nesanice. Stoga, isključite uređaje i ponovno se povežite s prirodom. Priroda čini čuda za vaše raspoloženje. Smanjuje simptome depresije i negativno razmišljanje. Svježi zrak, šuma, planine ili ocean najbolji su prirodni antidepresivi. Kampiranje je sjajno i za poboljšanje vaše kondicije. Možete ići na planinarenje, uskočiti na bicikl, plivati ​​ili se baviti nekom drugom aktivnošću za koju je manje vjerojatno da ćete se njome baviti u hotelu.

Usvojite ‘zero-waste’ način života

Mnoga rješenja za smanjenje količine otpada bila su uobičajena prije ere plastike i proizvoda za jednokratnu upotrebu. Tada je bilo normalno koristiti platnene salvete i rupčiće, ocat i vodu za čišćenje, staklene posude za čuvanje ostataka hrane te platnene vrećice za namirnice. Ovakva rješenja ne proizvode otpad i dugoročno su jeftinija. Zero-waste način života podrazumijeva malo drugačiji način razmišljanja, a mnoga rješenja su često zapravo vrlo jednostavna. Ako kupujete kod lokalnih proizvođača to olakšava proces kupovine hrane i drugih proizvoda bez pakiranja, od mesa do sapuna.

Ključni koraci za zero-waste način života uključuju izbjegavanje kupovine proizvoda koji dolaze u raznim i nepotrebnim, nereciklirajućim pakiranjima, smanjenje količine proizvoda koje kupujete, ponovno korištenje ili prenamjenu stvari koje već imate kod kuće te izradu komposta za ultimativni održivi stil života.

Green lifestyle i Raiffeisen Sustainable Mix fond

Raiffeisen Sustainable Mix je prvi fond u Hrvatskoj koji je baziran na konceptu održivog razvoja. Ulaganjem imovine investicijskih fondova u kompanije i zemlje koje slijede principe održivog razvoja i vi možete sudjelovati u kreiranju bolje budućnosti. Održivi razvoj u kontekstu ulaganja fonda temelji se na ESG principima – okoliš, društvo i korporativno upravljanje. Pri odabiru ulaganja, bilo dionica ili obveznica, društvo za upravljanje će se voditi principima održivog razvoja, a to znači da, osim mogućeg financijskog povrata, postoji i ekološki i/ili socijalni povrat jer se ulaganja vrše samo u one kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti. Međutim, održiva ulaganja su također izložena promjenama na tržištima kapitala te su mogući i gubici vrijednosti.

Zanimljivo je i to da Raiffeisen koristi i negativne kriterije prilikom odabira investicije za fond. Neki od njih su kršenje ljudskih prava, kršenje prava radnika, upotreba djece kao radne snage, korupcija, lažiranje financijskih izvještaja, proizvodnja i trgovina nuklearnim oružjem, proizvodnja i trgovina vojne opreme, proizvodnja i obrada ugljena, eksploatacija fosilnih goriva, smrtna kazna, ne suradnja u sprječavanju pranja novca, kršenja slobode medija, vrlo veliki budžeti za vojnu opremu, posjedovanje nuklearnog naoružanja i slično. Važno je znati da kompanije ili zemlje koje podržavaju navedeno ne mogu činiti potencijalnu investiciju za fond.

Poželite li i vi biti dio Raiffeisenove vizije bolje budućnosti, na njihovoj web stranici možete doznati sve detalje o Sustainable Mix fondu.

Sadržaj je nastao u suradnji s Raiffeisen bankom.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori