#WeLoveLocal recept: Kus-kus sa slanutkom

#WeLoveLocal recept: Kus-kus sa slanutkom

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Kus-kus je namirnica koja se dobiva od pšenice. Možemo ga zvati i kašom. Dolazi sa sjevera Afrike i Bliskog istoka. Priprema se prelijvanjem vrućom vodom ili temeljcem, juhom. Kad se ulije tekućina po kus-kusu, dodaje se sol i masnoća. Poklopljeno stoji pet minuta, a nakon toga se razrahli vilicom i otklopi.

Sastojci (za 4 ili više osoba):

  • 170 grama kus-kusa
  • 200 grama slanutka (može se koristiti i slanutak iz limenke)
  • 300 grama muškatne tikve narezane na kockice
  • 2 pastrnjaka narezana na kockice
  • 2 srednje mrkve narezane na kockice
  • 8 ljutika
  • cimet
  • zvjezdasti anis (ako ga ne možete nabaviti, može i prah anisa)
  • maslinovo ulje
  • 3 lovorova lista
  • 300 ml kipućeg povrtnog temeljca
  • 20 grama maslaca
  • 350 ml tekućine od kuhanja slanutka
  • 25 grama paste Harisse (ljuta paprika, korijander, kumin, kim, luk)
  • đumbir, kurkuma, čili papričica (sve po ¼  čajne žličice)
  • svježi korijander ili peršin

Postupak:

  • Kus-kus stavite u veću posudu. Dodajte sol i ulje. Prelijte temeljac preko kus-kusa i pokrijte posudu 10 minuta.
  • Dodajte komadiće maslaca. Nakon toga razrahlite kus-kus vilicom.  Ostavite na toplom i za to vrijeme pripremite povrće.
  • U pećnicu na 190 stupnjeva stavite mrkvu i pasternjak te dodajte začine: anis, lovor i cimet. Pecite 15 minuta.
  • Dodajte muškatnu tikvu i promiješajte s povrćem te nastavite peći 35 minuta.
  • Dodajte slanutak i tekućinu od slanutka. Vraite sve u pećnicu na 10 minuta.
  • Poslužite kus-kus u duboki tanjur ili zdjelicu, umiješajte začine Harisse, nanesite povrće i obilato pospite lišćem korijandera ili peršina.

Foto: Đurđa Protić

Učitati još
Zatvori