Šarmantna vinarija na Korčuli koju želimo posjetiti ovog ljeta
Šarmantna vinarija na Korčuli koju želimo posjetiti ovog ljeta

Šarmantna vinarija na Korčuli koju
želimo posjetiti ovog ljeta

Korčula je jedno od onih mjesta na Jadranu koje je u potrazi za mirnim i opuštajućim odmorom uvijek pun pogodak. Blaga klima, nestvarno čisto more, bogata povijesna i kulturna baština te gostoljubivi domaćini čine otok Korčulu jednom od omiljenih destinacija u Dalmaciji.

Obilazak otoka otkrit će brojne prekrasne plaže, a eno i gastro ponuda oduševit će gurmane. Autohtone konobe, restorani s najprestižnijim svjetskim nagradama, vinarije i izvanredna vina  – sve to pronaći ćete na Korčuli.

Korčula – otok s vrhunskim vinima

Kad govorimo o vinima, za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa. U središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari, to su Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka, Grk. Od crnih sorti najrašireniji je Plavac mali.

Vina otoka Korčule krasi izrazita osobnost, kompleksnost, naglašene sortne arome i visoki alkoholi kao odraz mirisa, okusa i klime Mediterana. Ona su posebna i po izrazito finim kiselinama, neobičnim za vina toplih podneblja, što ih čini izrazito svježim i pitkim.

Posjetiti Korčulu, a pritom ne kušati korčulanska vina bio bi grijeh. U obilasku vinarija, osim što imate priliku kušati vrhunska vina, možete naučiti i doznati puno korisnih informacija te na kraju, uživati u posebnom ambijentu i atmosferi. Jedna korčulanska vinarija koju trebate staviti na svoju travel listu, a koju vam danas predstavljamo je Vinarija Jovanov.

Vinarija Jovanov

Vinarija Jovanov nalazi se u Blatu, mjestu u unutašnjosti zapadne strane otoka Korčule. Postoji od 2020. godine, a vodi ju mladi enolog Matej Jovanov koji se, nakon iskustva radeći u pojedinim internacionalnim vinarijama kao što su Villa Maria i Oyster Bay s Novog Zelanda, Chateu Kamnik iz Makedonije i 13. Jul Plantaže iz Crna Gore, upustio u vlastitu proizvodnju vina.

Imperativ vinarije Jovanov je mala proizvodnja s naglaskom na kvalitetu. Vinarija nudi 5 različitih vrsta vina – Pošip, Cetinka, Rose, Cuvée i pjenušac – koje možete kušati u šarmantnom unutarnjem i vanjskom prostoru vinarije. Autentičnost, prekrasna priroda, pogled na vinograde i opušteni ambijent samo su neki od epiteta ovog prostora koji brojni turisti, ali i domaći vole uspoređivati s talijanskom Toscanom.

Vina se uparuju s hranom pa se tako u ponudi vinarije nalaze i hladne plate koje sadrže isključivo lokalne proizvode, odnosno sve što se može pronaći kod malih OPG-ova.

Ukoliko na proljeće ili ljeto planirate posjetiti Korčulu, Vinarija Jovanov u Blatu naša je topla preporuka. Koja se još mjesta isplati posjetiti, pročitajte ovdje.

Foto: Vinarija Jovanov, Unsplash

Učitati još
Zatvori