Tiramisu s kremom od pistacija ili limoncellom: Ovog ljeta jedemo drugačije verzije klasika
Tiramisu s kremom od pistacija ili limoncellom: Ovog ljeta jedemo drugačije verzije klasika

Tiramisu s kremom od pistacija ili limoncellom: Ovog ljeta jedemo drugačije verzije klasika

Tiramisu je talijanski klasik obožavan i izvan granica Italije. Riječ je o savršenom, prozračnom i vrlo ukusnom desertu koji jednako volimo jesti, ali i pripremati. S obzirom da se ne peče, priprema je brza i jednostavna pa tiramisu predstavlja idealan kolač koji možete poslužiti gostima, čak i onda kad se iznenada najave.

Piškote umočene u kavu, slojevi bogate mascarpone kreme i posip od kakaa čine toliko obožavanu klasičnu verziju ovog kolača koji je dovoljno ohladiti u hladnjaku i spreman je za posluživanje.

Recepti za tiramisu u ne tako klasičnoj verziji

No, osim klasičnog, tiramisu ovog ljeta jedemo i u drugim verzijama koji uključuju razno voće poput jagoda, borovnica, limuna i kokosa, ali i obožavane pistacije. Na TikToku i Instagramu možete pronaći hrpu recepata koji su toliko jednostavni da ćete, ako ste ljubitelj tiramisua, poželjeti svaki dan pripremati ovaj savršeni ljetni desert.

Zašto je tiramisu idealan ljetni desert?

Kolač koji ne zahtijeva pečenje, brzo je gotov, poslužuje se hladan i nevjerojatno je kremast, savršen je odabir za ljetna druženja. Kao što smo već spomenuli, za dodatni ljetni twist, dovoljno je ubaciti sezonsko voće. Trenutno možete iskoristiti jagode, a kad se pojave borovnice i maline, dobit ćete potpuno novi desert. Do kolovoza će se na tržnicama pojaviti i višnje i breskve, a uvijek možete isprobati i verziju s limunom, kokosom ili pistacijom.

Tips & tricks za savršeni tiramisu

Za koju god opciju se odlučite, postoji nekoliko univerzalnih trikova koji će vam pomoći da vam tiramisu uvijek ispadne savršeno.

  • Kad umačete piškote, koristite duboku zdjelu i vilicu kojom ćete ih dizati i spuštati. Nemojte ih umakati prstima i nemojte ih umakati predugo jer će se raspasti. Jedna do dvije sekunde je sasvim dovoljna.
  • U kremu originalno idu jaja, odnosno žumanjci se miksaju sa šećerom i mascarponeom, a zatim u tu smjesu ubacujete bjelanjke istučene u šlag. No, ukoliko ne želite stavljati sirova jaja, možete bjelanjke zamijeniti vrhnjem za šlag.
  • Kolač pospite kakaom prije nego ga stavite u hladnjak tako da prah hidratizira.
  • Tiramisu slažite u posudu iz koje će ga biti lako grabiti ili rezati, a možete napraviti i mini tiramisu u čaši ili manjoj posudici iz koje će ga gosti direktno jesti.

Foto: Unsplash, Instagram (@brendakookt, @a_tetovalt_sutis_lany, @bakedbylaora)

Učitati još
Zatvori