Dva comfort jela idealna za sva zimska druženja

Dva comfort jela idealna za sva
zimska druženja

Najveselije vrijeme svakog druženja je ono kada se svi zajedno okupljamo oko stola kako bi uživali u fino pripremljenoj hrani. No, još zabavnije može biti kada svi za stolom zajedno kreiramo večeru i interaktivno sudjelujemo u njoj. Ova dva švicarska jela ne samo da su savršeno ukusna, već i garantiraju puno smijeha i veselja za vrijeme same pripreme jelakoja se većim dijelom odvija za stolom. Fondue i raclette idealna su jela za zimska druženja, jer uz vrući topljeni sir i čašicu vina u dobrom društvu nikome neće biti hladno!

Fondue

Fondue je svjetski popularno švicarsko jelo koje se sastoji od topljenog sira u koji se na dugačkim vilicama umaču komadići kruha. Na stol se postavlja prijenosni plamenik te velika zdjela u kojoj se topi sir, odnosno mješavina nekoliko različitih sireva, bijelog vina i začina. Fondue je bio promoviran kao nacionalno švicarsko jelo, a u Americi je popularnost stekao 1960-ih godina.Naziv “fondue” kasnije se počeo koristiti i za druga jela u kojima se hrana umače u zajedničku zdjelu s vrućom tekućom smjesom, kao što je čokoladni fondue u kojemu se komadići voća na dugačkim štapićima umaču u vruću, topljenu čokoladu.

Svako društvo okupljeno za stolom uživat će u finom, toplom sirnom jelu, čašici vina i nezaboravnom doživljaju!

Raclette

Raclette je švicarsko jelo koje je vrlo popularno i u Francuskoj. Raclette je također naziv švicarskog sira koji se koristi za ovo jelo. Sir se najčešće u restoranima topi ispred vatre, dok se u kućnom izdanju koriste male lopatice na koje se stavljaju narezani sir i drugi dodaci po izboru: špek, gljive, paprika, luk te se tope na ugrijanom grilu, odnosno u posebnom aparatu za raclette. Topljeni sir stavlja se na prethodno kuhani krumpir te se dodaju i drugi dodaci. Sa strane se u posudicama poslužuje svježe povrće po izboru te umaci.

Ako za večeru pripremate raclette možete očekivati jednu nesvakidašnju situaciju za stolom; svi će uzbuđeno sudjelovati u sastavljanju i kreiranju svog jela, dodavati drugima posudice i lopatice te s nestrpljenjem čekati dok se njihov sir topi. Najljepši dio svega je veselje, smijeh i interakcija u zajedničkoj situaciji kreiranja jela na stolu.

Učitati još
Zatvori