Dva comfort jela idealna za sva zimska druženja

Najveselije vrijeme svakog druženja je ono kada se svi zajedno okupljamo oko stola kako bi uživali u fino pripremljenoj hrani. No, još zabavnije može biti kada svi za stolom zajedno kreiramo večeru i interaktivno sudjelujemo u njoj. Ova dva švicarska jela ne samo da su savršeno ukusna, već i garantiraju puno smijeha i veselja za vrijeme same pripreme jelakoja se većim dijelom odvija za stolom. Fondue i raclette idealna su jela za zimska druženja, jer uz vrući topljeni sir i čašicu vina u dobrom društvu nikome neće biti hladno!

Fondue

Fondue je svjetski popularno švicarsko jelo koje se sastoji od topljenog sira u koji se na dugačkim vilicama umaču komadići kruha. Na stol se postavlja prijenosni plamenik te velika zdjela u kojoj se topi sir, odnosno mješavina nekoliko različitih sireva, bijelog vina i začina. Fondue je bio promoviran kao nacionalno švicarsko jelo, a u Americi je popularnost stekao 1960-ih godina. Naziv “fondue” kasnije se počeo koristiti i za druga jela u kojima se hrana umače u zajedničku zdjelu s vrućom tekućom smjesom, kao što je čokoladni fondue u kojemu se komadići voća na dugačkim štapićima umaču u vruću, topljenu čokoladu.

Svako društvo okupljeno za stolom uživat će u finom, toplom sirnom jelu, čašici vina i nezaboravnom doživljaju!

Raclette

Raclette je švicarsko jelo koje je vrlo popularno i u Francuskoj. Raclette je također naziv švicarskog sira koji se koristi za ovo jelo. Sir se najčešće u restoranima topi ispred vatre, dok se u kućnom izdanju koriste male lopatice na koje se stavljaju narezani sir i drugi dodaci po izboru: špek, gljive, paprika, luk te se tope na ugrijanom grilu, odnosno u posebnom aparatu za raclette. Topljeni sir stavlja se na prethodno kuhani krumpir te se dodaju i drugi dodaci. Sa strane se u posudicama poslužuje svježe povrće po izboru te umaci.

Ako za večeru pripremate raclette možete očekivati jednu nesvakidašnju situaciju za stolom; svi će uzbuđeno sudjelovati u sastavljanju i kreiranju svog jela, dodavati drugima posudice i lopatice te s nestrpljenjem čekati dok se njihov sir topi. Najljepši dio svega je veselje, smijeh i interakcija u zajedničkoj situaciji kreiranja jela na stolu.

Foto: Instagram, Pexels

0