Nova kuharica Ana-Marije Bujić posvećena je uskrsnim delicijama i veseljima

Nova kuharica Ana-Marije Bujić posvećena je
uskrsnim delicijama i veseljima

Još nas manje od mjesec dana dijeli do Uskrsa, a to znači da se već počinju planirati blagdanski meniji, svečani doručci i ručkovi za cijele obitelji. Od tradicionalnih jela i namirnica koje su svake godine na uskrsnom stolu, pa do nekih sasvim novih kreativnih, svake se godine trudimo donijeti čar blagdana i dašak pozitive i veselja u svoje domove.

Sasvim mala uskrsna kuharica

Ana-Marija Bujić, gastro blogerica, autorica kuharica i vlasnica dubrovačkog restorana Pantarul, izdala je svoju četvrtu kuharicu – drugu blagdansku. Nakon prošle, posvećene Božiću, pred nama je sada i uskrsna kuharica. “Sasvim mala uskrsna kuharica” izašla je baš na vrijeme da naši uskrsni stolovi ovog proljeća zablistaju u punom sjaju, ali i da cijelo preduskrsno razdoblje i priprema za sam Uskrs proteknu u druženju, smijehu i veselju. S Ana-Marijom smo porazgovarale o novoj kuharici, inspiraciji i omiljenim jelima koja i sama sprema ovog Uskrsa.

  • Nakon divne božićne kuharice, sada si izdala i uskrsnu. Ima li sličnosti i poveznica između ove dvije “sasvim male” kuharice?

Da, nekako ih promatram kao dvije blagdanske sestre. Božićna je tamnija, zimska i čini mi se da poziva na listanje pod dekicom i kuhanje u toploj kuhinji, dok je Uskrsna svijetla, razigrana, proljetna i puna dječjih osmijeha i cvijeća. Htjela sam da nam svima donese dašak prijeko potrebnog veselja. Iako su obje knjige samostalne i ni na koji način ne ovise jedna o drugoj, zajedno čine lijepu blagdansku cjelinu.

I još je jedna simpatična sličnost među njima: obje su nastale nenamjerno! (Iako to na prvu možda zvuči nelogično). Naime, najveći dio recepata koje u zadnje vrijeme stvaram završi u PDF knjižicama koje šaljem u sklopu svog besplatnog newslettera. Svi koji su na mailing listi otprilike jednom mjesečno dobiju e-mail pisamce s raznim preporukama (Netflix, knjige, kino, mali brendovi itd.) i jedan tematski PDF s četiri do šest recepata.

U zimu 2020. htjela sam ekipi poslati jedan malo veći božićni PDF, pa sam na kraju zaključila da će biti ljepše da još malo zapnem za posao i da sve te fotografije i slova završe na papiru. A onda se u proljeće 2021. ponovilo isto – htjela sam napraviti veseo, šareni PDF s, među ostalim, vrlo detaljnim objašnjenjem postupka za izradu pince. Kada sam ga krenula uređivati, sinulo mi je (usred noći) da bi se i taj put valjalo još malo potruditi i od toga napraviti nešto simpatično što će ljudi moći držati u rukama, a ne samo gledati na ekranu. (Očito je da sam zaljubljena u papir).

Obje su knjige tvrdih korica, s podjednakim brojem stranica (Božićna 136, Uskrsna 144), jednako grafički uređene i jednakog formata. I uz obje sam jednako uživala kuhajući, pišući, slažući set i fotografirajući. Prave sestre.

  • Voliš li i sama najviše kuhati za blagdane ili su oni najveća inspiracija za nova jela?

Jako volim kuhati za blagdane jer imam osjećaj da nam blagdansko vrijeme daje „dozvolu“ da budemo razigraniji i kreativniji nego što je slučaj s ostatkom godine. Tada je nekako i više ljudi koji dolaze na druženje, a poseban je gušt hrana koja se dijeli s drugima.

  • Koliko recepata se krije u kuharici, ima li i slanih i slatkih?

Recepata je nešto više od 40, a podijeljeni su na šest cjelina: Slatki kruhovi, Kolači(ći), Torte, Slano, Uradi sama i Kad nešto ostane. Forte ove kuharice svakako je recept za pincu koji je već dugo u našoj obitelji i kojem je svaka generacija ponešto doprinijela. Odlučite li se za izradu prave, tradicionalne pince, imate čak i „raspored sati“ tj. okvirno vrijeme kad se koji korak treba napraviti.

  • Smiješ li nam otkriti koje ćeš recepte iz kuharice ti kuhati ovog Uskrsa?

Nema kod mene tajni. ? A nema ni Uskrsa bez pince. Ona je u našoj obitelji definitivno broj jedan. Ove godine svakako ću joj dodati i šunku glaziranu prošekom i medom! Zvuči i izgleda komplicirano, a zapravo je prilično jednostavno i zasitno. Najvjerojatnije i tortu Malakoff za kraj, a možda i tart od panna cotte sa sirupom od bazge koji krasi naslovnicu. Ostavljam si još malo vremena za konačnu odluku.

Osim webshopa, fizička prodajna mjesta su Zagreb: Đardin, Knjižara Ljevak na Trgu i Dubrovnik: Restoran Pantarul.

Foto: Ana-Marija Bujić

Učitati još
Zatvori