Hraniti se zdravo, nije uvijek jednostavan zadatak. Kreiranje vlastitog jelovnika koji će nam pružiti sve što nam je potrebno u dugim ljetnim danima ozbiljan je poduhvat. Potrebno je odabrati prave namirnice, pravilno ih obraditi, kombinirati, servirati, a i ponijeti na posao. No, salate su uvijek dobar izbor. S njima teško da možete pogriješiti. Uz to što gode našem zdravlju i daju nam energiju, one su obrok broj jedan za ljetne vrućine. Jednostavno se pipremaju, ukusne su i osvježavajuće. Stoga ne čudi što su salate sve popularniji dijelovi jelovnika ljubitelja dobre hrane. Nutricionisti se posebno zalažu za obroke u obliku salate zbog nutritivnih vrijednosti i vitamina kojima obiluju. Zato ne treba dvojiti. Sveprisutnije vrućine pravo su vrijeme za uvođenje zdjele bogate salate u naš dnevni menu.
Piletina, blitva, orašasti plodovi…. Ne zvuči loše
Pametnim kombiniranjem namirnica možete složiti salatu koja će vas zasititi. Vrlo je dobra ideja kombinirati zdrave masti iz voća i povrća poput avokada, proteine iz piletine i niskokalorično zeljasto povrće poput blitve. Ovakav izbor namirnica stvorit će pravi oblak sjajnih okusa, a u isto vrijeme će vas zasititi. Nije dobro padati u zamku i jesti niskokaloričan doručak i ručak bez masti i proteina jer ćemo vrlo brzo ogladniti i pasti u napast konzumiranja nezdravih namirnica koje će utažiti našu glad, ali neće učiniti ništa dobro za naš organizam.
Zato je uvijek bolja opcija zdjelu salate napuniti dobrim proteinima, mastima i bjelančevinama. Orašasti plodovi, maslinovo ulje, bijelo meso, riba, riža, tjestenina, žitarice poput prosa, ječma i zobi te povrće poput cvjetače i brokule salatu će učiniti izvrsnim obrokom koji ćemo poželjeti podijeliti i sa svojim ukućanima, ali i kolegama na poslu.
Ako ste u potrazi za odgovarajućom salatom, donosimo prijedlog za inspiraciju.
Salata s piletinom i prosom
- 200 g prosa
- 1 tikvica
- 1 mango
- 2 češnja češnjaka
- 500 g piletine
- zelena salata
- pola šalice maslina
- začini (sol, papar…)
- maslinovo ulje
- pola limuna
Proso namočite u vodu noć prije nego što ste odlučili pripremiti ga. Skuhajte proso u slanoj vodi. Za to vrijeme piletinu nasjeckajte na kockice i po njoj pospite sol i papar. Tikvicu narežite na kolutiće i dodajte joj sol. Ispecite piletinu i tikvicu u tavi na malo maslinovog ulja i češnjak. Operite zelenu salatu i narežite joj listove na manje komade. Sve zajedno pomiješajte u većoj posudi i dodajte maslinovo ulje. Po želji dodajte i malo limunovog soka.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram