Tonkina kužina: Rolada s mousseom od jagoda
Tonkina kužina: Rolada s mousseom od jagoda

Tonkina kužina: Rolada s
mousseom od jagoda

Ovu roladu čini nježni pahuljasti biskvit, s vrlo aromatičnom kombinacijom kreme od jagode. Desert je vrlo lagan, a poslužen ravno iz hladnjaka savršeno osvježavajuć!

Sastojci za kremu od jagoda:

  • 450 g jagoda
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 paketić želatine
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Postupak:

Odvojite 400g jagoda i izmiksajte u blenderu (ili štapnim mikserom). Želatinu pripremite po uputama s vrećice. Istucite vrhnje s prstohvatom soli u čvrsti šlag pa postupno dodajte šećer i polako ulijevajte izblendane jagode.

Otopite želatinu na laganoj vatri, dodajte 2 žličice kreme, promiješajte i umiješajte u ostatak kreme. Gotovu kremu stavite u frižider da se sasvim dobro stisne.

Sastojci za biskvit:

  • 100 g brašna za kolače
  • 3 jaja
  • 75 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Postupak:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i prstohvat soli. Miksajte dok masa ne postane dosta gusta i sjajna. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak miksajući na laganoj brzini. Žlicom lagano dodajte brašno i prašak za pecivo uz stalno miksanje.

Pleh obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite tijesto. Pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta, dok lagano ne porumeni.

Prostrite kuhinjsku krpu na stol i pospite s 2-3 žlice šećera. Na šećer stavite kolač izvađen iz pećnice (papirom za pečenje prema gore). Nakon cca 5 minuta nježno maknite papir za pečenje i zarolajte roladu zajedno s krpom (namaz od šećera neće dopustiti da se tijesto zalijepi). Ostavite da se ohladi.

Odmotajte roladu i napunite je kremom, ali 1-2 cm ruba torte ostavite praznim. 50 g jagoda narežite na sitne komadiće i stavite na kremu, tijesto zarolajte po dužoj strani. Gotovu roladu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Kremom koja nije stala u tijesto možete ukrasiti roladu. Uživajte u kolaču!

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori