Kremasti rižoto s bundevom najveći je klasik jesenske kuhinje. Imamo odličan recept
Kremasti rižoto s bundevom najveći je klasik jesenske kuhinje. Imamo odličan recept

Kremasti rižoto s bundevom najveći je klasik jesenske kuhinje. Imamo odličan recept

Jesen je idealno vrijeme za jela koja griju dušu, a kremasti rižoto od bundeve savršen je primjer. Spoj slatkoće bundeve, blage kiselosti vina i dubokog okusa parmezana daje jelo koje je istovremeno nježno i luksuzno.

Među svim sezonskim jelima, ove smo godine posebnu pažnju posvetili jelima s bundevom – kao i slasticama s jabukama. Tako je naša krem juha od bundeve postala veliki hit, a tu su i genijalna domaća bučnica, torta od bundeve, brownie s bundevom i brojne druge delicije.

 

bundeva

Rižoto od bundeve često volimo obogatiti raznim dodacima; slankastom fetom koja se topi na toplom rižotu, pečenim gljivama koje donose miris šume, ili pak prženim listićima kadulje koji dodaju hrskavi kontrast. Sve su to sjajne kombinacije i prava jesen na tanjuru. No ovaj put donosimo osnovni, “basic” recept, jednostavan i pristupačan svima, koji možete lako prilagoditi svom ukusu i nadopuniti omiljenim dodacima

bundeva - dupe

Recept za klasičan rižoto od bundeve

Sastojci:

  • 250 g arborio ili carnaroli riže
  • 300 g bundeve (pečene ili kuhane, pasirane u pire)
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 40 g maslaca
  • 40 g naribanog parmezana
  • Maslinovo ulje
  • Sol, svježe mljeveni papar
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

  • Bundevu ogulite, narežite i ispecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta (ili skuhajte dok ne omekša). Zatim je izblendajte u glatki pire.
  • U širokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran.
  • Zatim ubacite sitno nasjeckani češnjak i kratko ga zapržite da zamiriše.
  • Ubacite rižu i miješajte minutu-dvije da se zrna lagano tostiraju i oblože uljem.
  • Ulijte vino i pustite da alkohol ispari, miješajući.
  • Dodajte malo toplog temeljca i miješajte dok se ne upije. Nastavite dodavati temeljac postupno, uz stalno miješanje, dok riža ne omekša, ali zadrži laganu čvrstoću (al dente).
  • Kad je riža skoro kuhana, dodajte pire od bundeve. Promiješajte i pustite da se sve poveže u kremastu smjesu.
  • Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i parmezan, te začinite solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića. Poklopite i ostavite da odstoji 2 minute.
  • Poslužite toplo, uz dodatni parmezan i nekoliko kapi maslinovog ulja. Po želji na vrh dodajte feta sir, pečene gljive ili listiće pržene kadulje za miris i hrskavost.

Foto: Instagram, Dupe Photos

Učitati još
Zatvori