Bile smo na ručku u restoranu Korčula i uživale u novim jelima s ljetne karte

Bile smo na ručku u restoranu Korčula i
uživale u novim jelima s ljetne karte

Restoran Korčula jedan je od najpoznatijih ribljih restorana u Zagrebu i nama u Journal redakciji jedno od omiljenih mjesta u gradu gdje uvijek rado svratimo. Okuse tradicionalne dalmatinske kuhinje ovdje nude na moderan i jedinstven način, a jelovnik određuju sezonske i lokalne namirnice.

Nova ljetna karta u restoranu Korčula

Uvijek kreativna ekipa u kuhinji koju predvodi chef Tadej Topolovec ovih je dana tako predstavila novi ljetni menu koji prati sezonske namirnice i prilagođen je ljetnim vrućinama. Radi se o laganoj ljetnoj karti na kojoj se nalazi nešto više hladnih predjela nego inače, a sve s ciljem kako bismo na ovim visokim temperaturama mogli uživati u ukusnim zalogajima bez osjećaja težine u želucu.

Hladna predjela za vruće ljetne dane

U Korčuli smo bile prošli tjedan kako bismo isprobali sve novitete, ali i poneke klasike s jelovnika. Ručak smo započele jednim novim i vrlo inovativnim jelom, a radi se o hladnoj panna cotti od svježih krastavaca. Ovo će vas jelo prvo osvojiti izgledom, a zatim i osvježavajućim okusom. Radi se o pravom laganom, ljetnom jelu koje je, prema riječima glavnog chefa, stvoreno da nas rashladi. Panna cotta je servirana s koprom, majonezom, pomelom i crumbleom od raženog kruha.

Idući novitet na meniju je Zalogaj od tune, a radi se o njihovoj dekonstrukciji sushija. Na rižinom grizu serviran je tatarski od tune začinjen ponzuom, čips od jakobovih kapica, prženi rižini rezanci, tri vrste algi, majoneza od hrena te se na kraju pred gostom nariba svježi hren. Prah od kupine upotpunjuje izgled i okus ovog tanjura koji nas je također osvojio na prvi griz.

Morski pjat još je jedno hladno predjelo idealno za vruće ljetne dane. Sastoji se od tatarskog od jadranske tune, carpaccia od dimljene sabljarke te mariniranih jadranskih škampi na skuti.

Isprobali smo i kamenice koje u Korčuli uvode iz Bretanije. One se tamo vade za vrijeme plime i oseke kad su na suhom, a zatim ih stavljaju na dno obližnje rijeke na 6 mjeseci kako bi povukle još bolji okus. Za kraj hladnih predjela ostavili smo salatu od jadranske hobotnice s krumpirom i rajčicom, klasično osvježavajuće ljetno jelo koje nikad ne izlazi iz mode.

Nakon toga na red je stigao soparnik, koji je u ovom slučaju obogaćen sušenom tunom. “Soparnik smo malo presložili. Unutra su blitva, češnjak i mješavina bovi skute i mascarponea. Pošto smo riblji restoran, soparnik smo obogatili sušenom tunom i mislim da odlično pašu jedno uz drugo. Radi se o toplom predjelu koje je dovoljno lagano i lako probavljivo za ove ljetne vrućine”, rekao nam je chef Topolovec.

Glavna jela koja su uvijek dobar izbor

Brancin za glavno jelo nešto je što nam nikada neće dosaditi, a u Korčuli smo uživali u filetu pečenom s povrćem u škartocu. Brancini dolaze svježi dva puta tjedno, a filet je serviran s maslinama, mladim krumpirom, rajčicom, blitvom i tikvicom. Tu je i ukiseljeni motar te pesto rosso koji u Korčuli rade sami od sušenih rajčica i češnjaka.

Jadranski škampi na buzaru također su jedno klasično jelo koje obožavamo jesti ljeti. U Korčuli ih spremaju na crveno, sa svježom rajčicom i svježim bosiljkom.

Za kraj smo se zasladili Pavlovom sa svježim sezonskim voćem – u ovom slučaju to su bile maline i borovnice. Pravi ljetni, osvježavajući desert, idealan za kraj ovog laganog, ljetnog ručka!

Ljetni menu će u Korčula biti dostupan do kraja kolovoza pa svakako svratite na ručak. Uživat ćete u ugodnom ambijentu i odličnim zalogajima te ćete se sigurno poželjeti vratiti po još! Adresa je Teslina 17.

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori