Poznati chefovi David Skoko i Luis Brito uskoro stižu na Brač
Poznati chefovi David Skoko i Luis Brito uskoro stižu na Brač

Poznati chefovi David Skoko i Luis
Brito uskoro stižu na Brač

Bol krajem lipnja postaje mjesto susreta mediteranske kulture, a mještanima i gostima kuhat će poznati chefovi David Skoko i Luis Brito.

Meeteating Mediterranean ove godine spaja Hrvatsku i Portugal

Od 19. do 21. lipnja Bol na Braču postat će mjesto međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta Meeteating Mediterranean u organizaciji Općine Bol i festivala Imena, a gost zemlja je Portugal, odnosno grad Tavira koji je njihov predstavnik na UNESCO listi nematerijalne baštine.

U dijalogu baštine, gastronomije i razmjene iskustava Hrvatske i Portugala kao dvije mediteranske zemlje, u Bolu će se obilježiti 10 godina od uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine. Gosti događanja su Veleposlanica Portugala u Hrvatskoj Nj. E. Paula Leal da Silva, zamjenik načelnice grada Tavire g. Eurico Palma, direktorica Odjela za turizam, kulturu, baštinu i muzeje grada Tavire gđa Cristina Pereira Neto te jedan od inicijatora uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu g. Jorge Queiroz.

“U posljednje dvije godine vidljiv je zaokret prema novom i održivom turizmu, u kojem se više cijeni autentičnost i originalnost lokaliteta, uz novu suvremenu interpretaciju baštine kao komparativne prednosti. Ovaj susret dvaju mediteranskih zemalja – Portugala i Hrvatske u malom mjestu na otoku Braču, pokazuje da novi koncepti, koji slave zajedničke kulturne poveznice, daju veliku dodanu vrijednost ponudi mjesta. Sigurna sam da je, uz podršku partnera, ovo prvi od niza takvih susreta”, poručila Maja Duka, predsjednica Udruge Imena i producentica festivala.

Osim kuhanja sprema se bogat kulturni program

Bol će po prvi put ugostiti dva poznata gastronomska chefa – Puležana Davida Skoku poznatog po svojim gostovanjima u kulinarskim emisijama Masterchef, Jezikova juha, Kruške i jabuke te brojnim suradnjama sa stranim TV kućama, a uz njega je gostujući chef Portugalac Luis Brito, koji je na čelu restorana s Michelinovom zvjezdicom A Ver Tavira. Oni će mještanima i turistima na Rivi pripremati mediteranska jela koja će predstavljati kuhinje Hrvatske i Portugala.

U sklopu festivala održat će se i panel diskusija „Mediteran kao mozaik“ pod moderatorskom palicom novinara Davora Mandića, na kojoj će uz g. Soaresa iz Portugala sudjelovati dr.sc. Daniela A. Jelinčić (IRMO) i dr.sc. Radoslav Bužančić, direktor Konzervatorskog odjela u Splitu. U Galeriji malih formata Koloč, izložbom DIJALOZI, slikarica Jelena Bando iz Zagreba predstavih će svoj novi ciklus slika, a festival Imena bio bi nezamisliv bez bračke marende „Trudna teća“ koja će se održavati na bolskoj pijaci u jutarnjem dijelu programa.

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori