Što je LCHF prehrana i zašto su je mnogi isprobali?

Što je LCHF prehrana i zašto su
je mnogi isprobali?


@diannnnneee

S ljetom osim vrućina susrećemo se i s brojnim člancima i korisnim savjetima o dijetama, nutricionizmu i prehrani koja će nam olakšati nadolazeće mjesece žege. Naziva je toliko da se vrlo lako pogubimo u moru pojmova i često se naglašava važnost intuitivnog jedenja. Ako volite guštati u hrani i niste pobornik dijeta niti odricanja u ljetnim mjesecima, LCHF prehrana mogla bi biti idealna za vas. Objeručke su ju prigrlili modeli i foodie entuzijasti koji su svoje recepte skrojili po LCHF principima. O čemu je točno riječ i zašto je postala toliko popularna, doznajte u nastavku.

Što je LCHF prehrana?

Low carb high fat poznata je i pod nazivima izvorna prehrana, Paleo, Primal i low carb. Možete zaključiti da se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu dobrih masnoća. Jedna od najčešćih zabluda s kojom ljudi kreću u nove životne navike i promjenu prehrane jest da mast treba zaobilaziti u širokom luku. No, najčešće su šećeri i prazne kalorije koje konzumiramo kroz jednostavne ugljikohidrate razlog zašto ne možemo smršaviti, riješiti se celulita i onih par centimetara viška oko struka.

@deminaekaterina

Kako bi to izgledalo u praksi? Svakako je nužno smanjiti unošenje namirnica bogatih šećerom i škrobom. Povećati konzumaciju ribe, mesa, raznolikog povrća i prirodnih masnoća. Mliječni proizvodi, voće i orašidi također su dobrodošli pa je paleta namirnica koje će se naći na tanjuru zaista široka. LCHF prehrana naziva se još i izvornom prehranom jer je najsličnija onoj naših predaka. Zašto su ugljikohidrati toliko ozloglašeni ako je dobro poznato da mozak bez njih ne može funkcionirati? Smanjenim unosom održava se stabilan šećer u krvi i pretjerano lučenje inzulina. Izbacivanjem rafiniranih i hidrogeniziranih biljnih ulja smanjuje se unos višestruko nezasićenih masnoća koje izazivaju upalne procese u tijelu.

Izvorna prehrana naših predaka

Već svi znamo da moderan način prehrane uključuje previše šećera, škroba i industrijskih prerađevina koje su glavni uzročnici modernih bolesti. LCHF prehrana u kratkom je vremenu okupila brojne sljedbenike i pokazala se kao odgovor na sveprisutni problem današnjice – prekomjernu debljinu. No, regulacija tjelesne težine tek je jedna prednost ovakvog pristupa hrani. Ono što će razveseliti mnoge jest da uz LCHF prehranu nema gladovanuja, već se jede do sitosti koja nije određena veličinom porcije, a trik je u biranju namirnica.

Što jesti, što izbjegavati?

@gatherandfeast

Namirnice koje mogu poslužiti kao baza:

Meso i perad s time da ne uklanjate masnoću i kožu, ali birajte organski uzgoj. Sve vrste ribe, rakova, školjaka i algi no preporučuje se plava riba poput srdela i skuša. Fermentirani mliječni proizvodi odličan su izbor za doručak, a jaja bi trebala biti iz organskog uzgoja kao i povrće koje raste iznad zemlje. Zanimljiv dio slijedi kada govorimo o masnoćama. Dozvoljena je mast u obliku maslaca, životinjske masti te hladno prešana ulja. Začinite obroke lukom, češnjakom i drugim začinskim biljem. Suhomesnati proizvodi u umjerenim količinama, ali samo oni bez nitrita, glutaminata i drugih opasnih kemikalija.

Namirnice koje će obogatiti obroke:

Ne trebate izbjegavati niti punomasne mliječne proizvode poput kiselog i slatkog vrhnja i sireva. Dobrodošlo je i korjenasto povrće poput artičoka, korabe i cikle. Neizostavne namirnice su limun, grejp i drugo manje slatko voće poput malina, borovnica i jagoda. Kombinirajte ga s orašidima i drugim sjemenkama koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, a možete ih ubaciti i u domaća peciva. Kokosovo brašno i mlijeko te nezaslađeni kakao prah idealni su za pripremu deserta.

@khkris

Namirnice koje treba izbjegavati:

Kao i obično, šećer, keksi, slatkiši i sve rafinirane grickalice uz sokove i gazirane napitke treba izbaciti. Kava, čajevi i voda najbolji su saveznik u hidrataciji. Tjestenina, kruh, krumpir, couscous, bulgur i margarin spadaju u kategoriju onih koje treba zamijeniti boljim alternativama. Pripazite na etikete koje sadrže sastojke poput kukuruznog, sojinog i suncokretovog ulja.

Važno je napomenuti da vas LCHF prehrana potiče da jedete kad ste gladni pa sve do sitosti. Time prije svega učimo slušati svoje tijelo i njegove prirodne potrebe koje nažalost, često zanemarujemo ili potpuno ignoriramo. Prigrlite cjelovite, konkretne obroke i izbacite grickanje između jela, rezultati će vas već nakon nekoliko tjedana ugodno iznenaditi.

Foto: Instagram


Učitati još
Zatvori