Donosimo jela za putopisce koji uživaju u zdravoj hrani i brzoj pripremi

Donosimo jela za putopisce koji uživaju u
zdravoj hrani i brzoj pripremi

Mnogi će se složiti, najbolja stvar kod putovanja nije stići na odredište. Putovanje je puno više od toga. Proces koji nas mijenja, znatiželja, avantura, doživljaj. Putovanje je upoznavanje novih horizonta, kultura, mirisa, okusa, a njegov nezaobilazan dio je svakako hrana. Hrana i jela koja jedemo isprepletena su kulturom.

Putovanje jedrenjakom oko svijeta do našeg stola

Od putovanja do stola, tako nas Tipiak, poput vodiča, vodi različitim kulturama  kroz svoju domišljatu kuhinju. Namirnice koje donosi svjedoče o bogatstvu okusa različitih kultura. Sladokusci iz Tipiaka nastoje očuvati svoju putopisnu tradiciju kroz jedinstven identitet jedrenjaka otisnutog u potpisu brenda. Tipiak priča priču istraživača koji su zapadu iz svijeta donijeli nove mirise i okuse. Priča započinje mnogo ranije, no, bilježe 1967. godinu kao onu kada su se spojila dva obiteljska poduzeća koja su prva donijela tapioku Francuskoj. Tipiak je nastojao zadržati povijest i tradiciju pomorskog prometa te je u svoj logo odlučio implementirati jedrenjak koji postaje njegovim zaštitnim znakom. Godinama kasnije, Tipiak postaje vodeći europski proizvođač tapioke sa sjedištem u Francuskoj.

Iz Brazila s pudingom

Jedrenjakom do našeg stola stiže tapioka iz Južne Amerike, točnije iz Brazila. Ova se namirnica odlično miješa sa drugim sastojcima i stvara odlična jela, a često ju koristimo i u bezglutenskoj prehrani. Kako bi okusili kremaste čari tapioke predlažemo brz i jednostavan recept. Pratite korake i bit će gotovo dok kažete puding.

Za tapioka puding s karameliziranim bananama trebat će vam:

  • 60 grama tapioka perli, 600 ml biljnog mlijeka, 4 žlice javorovog sirupa, prstohvat soli, žličica ekstrakta vanilije.

Tapioka perle stavite u lonac s mlijekom da odstoje neko vrijeme,  nakon toga dodajte ostale sastojke i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta dok se puding ne zgusne, stalno miješajući. Banane jednostavno karamelizirajte tako što ćete na malo kokosovog ulja otopiti malo kokosovog šećera, dodati narezanu bananu i pustiti da lagano krčka par minuta, miješajući. U staklenku ulijte ohlađeni puding, na vrh karamelizirane banana i malo listića badema.

Spoj zlatnih zrna Južne Amerike i Srednjeg Istoka u osjvježavajućem Tabboulehu

Želja za istraživanjem novih okus i namirnica nas vodi dalje od Brazila prema Andama gdje ćemo pronaći tzv. Zlato Inka – kvinoju. Drevna civilizacija Inka je dobro znala sve blagodati ove posebne namirnice, te stoga i ne čudi što je dobila tako značajno ime. Kvinoja sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa, a zajedno s bulgur pšenicom (zlatom Srednjeg Istoka) tvori kombinaciju stvorenu za prave gurmane putopisce- Quinoa Gourmand.

Donosimo Quinoa Gourmand u osvježavajućoj Tabbouleh salati mediteranskih okusa gotovoj u svega nekoliko koraka. Za izradu će vam trebati:

  • Šalica kuhanog bulgura, veliki snop peršina, snop mente, 2 velike rajčice, mladi luk, svježi krastavac, maslinovo ulje, sol, sok od pola limuna.

Za početak treba skuhati Quinoa Gourmand mješavinu te nasjeckati peršin i mentu na sitno. Krastavac oguliti te ga zajedno s rajčicom nasjeckajte na kockice. Mladi luk nasjeckajte na kolute. U posudu stavite kuhani bulgur i kvinoju i nasjeckano povrće te dobro pomiješajte. Začinite maslinovim uljem, sokom limuna i soli.

Na putu do Maroka uz spicy cous-cous

Nastavljamo svoje okusno putovanje do aromatične kuhinje sjeverne Afrike iz koje nam dolazi kus- kus. Kus-kus je tradicionalna namirnica Maroka u kojem se priprema uz mesne i povrtne obroke, a obiluje vlaknima i ima znatno manje kalorija od riže.

Sastojci koji će nam biti potrebni za pripremu ovog ukusnog cous-cousa su:

  • kus-kus, poriluk, crvena paprika, batat izrezan na komadiće, žličica ribanog djumbira, 250 grama slanutka, 2 žlice curry mješavine začina, 200 grama sjeckane rajčice, kokosovo mlijeko, tikvica, blitva.

Kako pripremiti? Lako! U loncu zagrijati kokosovo ulje, dodati sjeckani poriluk i narezanu crvenu papriku i dinstati 10ak minuta pa po potrebi dodavati vodu. Kad je povrće omekšalo dodati djumbir, curry začine i na kockice narezani batat i tikvicu. Pustiti na vatri par minuta. Dodajte kokosovo mlijeko, nasjeckane rajčice i malo vode ( oko 2 dcl). Posolite po ukusu. Nastaviti kuhati još 15ak minuta, dok batat potpuno ne omekša. Pred sam kraj dodati kuhani slanutak i par listova blitve narezane na trakice. Poslužite uz kuhani kus-kus.

Putovanje se sastoji od doživljaja

Tipiak nas je odveo na mirisno i okusno putovanje kroz različite kuhinje i donio nam namirnice koje danas rado koristimo. Sretni smo što su nam dostupne blagodati različitih kuhinja i što u toplini vlastitog doma možemo iskusiti ove zdrave i hranjive namirnice jednostavne za pripremu. Još nas više veseli što samo jednim klikom sve Tipiakove proizvode možemo naručiti na Nikas web shopu.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori