Dvije fotografkinje, jedan foodie: božićna čarolija na tanjuru

Dvije fotografkinje, jedan foodie:
božićna čarolija na tanjuru

Foto: Senja Vild

Kako božićne slastice izgledaju kroz dva različita objektiva?

Nakon dva uspješno odrađena projekta (Two Photographers One Model, Three Photographers One Wedding), iz radionice dvojca Improvision stigao je i treći, nešto slađi projekt. U suradnji sa Gladnim Milom (@hungry_mile) nastala je prava mala božićna bajka koju su fotografkinje ispričale kroz objektiv, svaka na svoj način.

Mile je za Senju (@senjamafn) i Mariju (@marijalaca) pripremio tortu, božićne kekse i kuhano vino, a njihov zadatak bio je stilizirati i fotografirati pripremljenu hranu. U nastavku donosimo fotografije nastale prilikom ovog kreativnog druženja i recept za slatku božićnu tortu.

1. BOŽIĆNA TORTA

Foto: Senja Vild

Foto: Senja Vild

“U svijet fotografiranja hrane ušla sam sasvim slučajno, a danas je upravo to područje fotografije sastavni, pa čak i omiljeni dio mog posla. Food fotografija omogućava mi da imam potpunu kontrolu nad sadržajem kojeg stvaram, a svaki novi projekt doživljavam kao izazov i priliku za napredak. Svako jelo iziskuje poseban pristup, različite rekvizite i styling ili drugačiju obradu, ali uvijek se trudim zadržati vlastiti stil fotografiranja. Kada situacija i hrana koju fotografiram dozvoljava, volim postići dinamičnost i loviti trenutke prilikom lijevanja pića, posipanja šećera i slično. Prilikom serviranja i naposljetku stiliziranja uvijek pazim da se boje i rekviziti međusobno komplementiraju i čine smislenu jedinicu, a da jelo u isto vrijeme i dalje izgleda primamljivo i ukusno.”

  • Marija Laća

Foto: Marija Laća

Foto: Marija Laća

Foto: Marija Laća

2. BOŽIĆNI KEKSI

Foto: Senja Vild

Foto: Senja Vild

Foto: Senja Vild

“Oduvijek sam voljela slatko. Čokoladno. Fotografijom sam se počela baviti još u srednjoj školi, a hranu koju sam pripremala za sebe i druge bi stilizirala i fotografirala. Zahvaljujući food fotografiji naučila sam prenijeti ljudima doživljaj okusa, mirisa i tekstura. Trudim se da ono što i siti vide na fotografiji požele probati, okusiti i uživati. Obzirom da se najviše bavim fotografiranjem arhitekture, modom i portretima, food fotografija mi je omogućila da to sve spojim u jednu cjelinu. Omogućila mi je da stiliziram i ‘portretiram’ slatkiše, voće ili bilo koje jelo u najboljem mogućem svjetlu – kao sočnu priču.”

  • Senja Vild

Foto: Marija Laća

Foto: Marija Laća

Foto: Marija Laća

3. KUHANO VINO

“Mislim da svoj put s hranom i vizualni identitet gradim polako i predano, sve više shvaćam kako treba smanjiti prostor za greške… Jer ako već trošim svoje vrijeme na nabavu, pripremu i kuhanje onda ta hrana mora biti dobra, trebam se truditi da konkurira ili bude u rangu onoga što bi jeo vani. Isto vrijedi i za fotografiju, njena zadaća je da to sve prati, da mami uzdahe i istodobno ljude uvede u priču, do mjere da požele uskočiti u sliku, da im ruka pođe prema ekranu jer sve izgleda prirodno, sočno, zdravo, privlačno… Najsretniji sam kada svim procesima dočaram čaroliju okupljanja oko stola i užitak dijeljenja hrane, kad ljudi primijete da je sve nastalo kao posljedica ljubavi, detalja i truda.”

  • Mile Butorac

Foto: Senja Vild

Foto: Senja Vild

Foto: Marija Laća

Foto: Marija Laća

Recept za božićnu tortu

Biskvit: (za 18cm kalup)
120 g brašna
1/2 žličice soli
1.5 žličica začina za medenjake
4 velika jaja, odvojiti bjelanjke i žutanjke
120 g šećera
1 žlica octa
30 ml ulja
40 ml mlijeka
ribana korica naranče 

Stavite grijati pećnicu na 150.

1. Bjelanjcima dodajte ocat i krenite ih miksati, iz tri puta im dodajte šećer i umutite čvrst snijeg.
2. Smjesi dodajte žumanjke i ručno ih umiješajte.
3. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i začine, prosijte ih u smjesu jaja, iz tri puta.
4. Sad u zdjelu dodajte ulje, mlijeko i koricu naranče. Dodajte u tijesto i lagano miješajte, služeći se lopaticom
5. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, i lagano namastite ili s malo ulja ili malim komadom maslaca. Ulijte tijesto u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 35 minuta.
6. Provjerite je li gotovo, prija skidanja kalupa pustite da se ohladi, a glazirajte ga tek kad je potpuno ohlađen. 

Krema od sira:
300 ml vrhnja za šlag
sjemenke iz pola vanilije
naribana korica jedne naranče
2 – 3 žlica šećera u prahu
250 g mascarpone sira (ili nekog drugog krem sira) 

Vrhnju dodajte šećer, vaniliju i koricu naranče. Ulupajte u mekan šlag, dodajte mu sir i sve skupa miksajte dok se sastojci dobro ne povežu. (Krema bi trebala biti čvrsta ali pazite da ne pretučete vrhnje.)
Ostavite ju u frižideru dok se biskvit ne ohladiti.

Pekmez krema:
4 velike žlice pekmeza od šljiva
sok jedne naranče
1 žličica cimeta 

U manji lončić dodajte pekmez i cimet, naribajte koricu naranče a kasnije ju i iscijedite. Miješajte na laganoj vatri sve dok se svi sastojci ne povežu. Ovu kremu možete napraviti pred samo slaganje. 

Slaganje:
Biskvit pretežite na 3 jednaka dijela, na podložak stavite prvu koru i premažite ju s pekmez kremom, po njoj rasporedite kremu od sira. Ponovite postupak i s ostale dvije kore. Ukrasite po želji.

Recept: Mile Butorac

Fotografije: Marija Laća, Senja Vild

Učitati još
Zatvori